06:00 uur 08-12-2020

Global Board Diversity Tracker van Egon Zehnder toont trage en onvoldoende vooruitgang, wat dringend vraagt om meetbare actie

 • 23,3% van bestuursfuncties wordt nu bekleed door vrouwen, slechts een lichte stijging ten opzichte van 20,4% in 2018.
 • Zwarte bestuurders vormen slechts 4,1% van alle Amerikaanse bestuurders in de Russell 3000-index. In het VK heeft 37% van de ondervraagde FTSE 100-bedrijven geen niet-blanke groepsdirecteur.
 • Slechts 24 van de meer dan 5.000 bestuurszetels in de Fortune 500-index worden gevuld door LGBTQ+ personen die daar openlijk over zijn.
 • Nieuwe bestuursbenoemingen vormen 13,5% van de bestuursbenoemingen, gestegen van 11,4% in 2018. Van dat aantal was 30% vrouw, gestegen van 27%.

LONDEN & NEW YORK & ZÜRICH–(BUSINESS WIRE)– Egon Zehnder, ‘s werelds leidende adviesbureau, heeft vandaag de resultaten gepubliceerd van zijn Global Board Diversity Tracker van 2020. Egon Zehnder volgt al 16 jaar om de twee jaar gender- en internationale diversiteit in besturen over de hele wereld.

In het rapport van dit jaar werden gegevens geanalyseerd van 1.685 bedrijven in 44 landen met een gecombineerde marktkapitalisatie van meer dan $ 48 biljoen – organisaties die het gewicht en de collectieve omvang hebben om tastbare impact te hebben op economisch, sociaal en cultureel gebied. Voor de eerste keer in dit rapport breidde Egon Zehnder zijn werkterrein uit om extra diversiteitssectoren te behandelen, door casestudy’s aan te bieden met directeuren, hoofdleidinggevenden en voorzitters om de opname van etniciteit, seksuele geaardheid en andere perspectieven in de directiekamer te bespreken.

De resultaten zijn duidelijk: hoewel er wereldwijd vooruitgang is op het gebied van genderdiversiteit, is het tempo van verandering onbeduidend. Ondanks de toegenomen aandacht voor diversiteit en inclusie die tot gesprekken en beweging heeft geleid, is tastbare vooruitgang nog steeds een uitdaging.

Naast de noodzaak om het tempo van de diversiteitsvergroting te verhogen, is er nog een andere dringende aanklacht naar voren gekomen: de eis om de cultuur en dynamiek van besturen te heroverwegen. Om de actieve deelname van nieuwe leden te bevorderen, moeten bedrijven het alleen toevoegen of overhandigen van zetels veranderen in meer actie en output als eenheid van inclusie.

Dit is daar het moment voor. Langzame, maar gestage aandacht voor bestuursdiversiteit in combinatie met de krachtige bewegingen voor sociale rechtvaardigheid van dit jaar betekent dat er nu de wil is om te handelen. Op het moment is er sprake van aandacht, afstemming en actie, waardoor leiders over alles beschikken wat ze nodig hebben voor het nemen van zinvolle beslissingen om de diversiteit van hun raden van bestuur en hun hele organisatie te verbeteren. “Het recente nieuws over het nieuwe voorstel voor bestuursvereisten van Nasdaq is een tastbaar teken van de toegenomen discussie,” aldus Pamela Warren, co-lead van de Global Diversity, Equity and Inclusion Council van het bedrijf. “Er is een groter bewustzijn van de noodzaak van verandering, en een groeiende frustratie over het gebrek aan actie.”

Jill Ader, voorzitster van Egon Zehnder, stelde: “Tegenwoordig zien we aandacht en erkenning dat we meer diverse besturen nodig hebben; diversiteit reikt echter veel verder dan geslacht. Het is nu belangrijker dan ooit om verder te gaan dan traditionele D&I-statistieken – en prioriteit te geven aan het opbouwen van teams die representatief zijn voor alle verschillende achtergronden. Bestuurders hebben de macht om het bestuur te moderniseren met een paar gewaagde stappen. Verandering ligt binnen handbereik.”

Belangrijkste bevindingen

Terwijl vooruitgang wordt geboekt in de richting van genderdiversiteit, zijn de komende jaren cruciaal om de kracht van divers denken te ontsluiten:

 • Dit jaar heeft 89% van de grote bedrijven ten minste één vrouw in het bestuur, ten opzichte van 85% in 2018. En 18 landen, ten opzichte van 13 in 2018, hebben gemiddeld drie of meer vrouwen in het bestuur van hun grootste bedrijven.
 • In 25 landen in ons onderzoek, waaronder China, Brazilië, Duitsland en de Verenigde Staten, zijn nog steeds grote bedrijven gevestigd zonder vrouwen in het bestuur.
 • Acht van de 18 landen met gemiddeld drie of meer vrouwen in hun bestuur hebben quota of voorschriften die het aannemen van vrouwen vereisen. Zwitserland is het meest recente land dat een quotum heeft toegevoegd.

Op dit moment is het voor besturen absoluut noodzakelijk om de waarde van diversiteit uit te breiden tot buiten het geslacht of één etnische groep:

 • Daar de focus nu, toepasselijk, gericht is op vergroting van de etnische en raciale diversiteit, vormen zwarte bestuurders in de Verenigde Staten bijvoorbeeld slechts 4,1% van alle bestuurders in de Russell 3000-index.
 • In het VK heeft de Parker Review Committee, een non-profitgroep voor leidinggevenden, zich ten doel gesteld dat FTSE 100-bedrijven tot 2021 ten minste één niet-blanke groepsdirecteur zullen hebben en dat tot 2024 voor de FTSE 250 hetzelfde zal gelden. Begin 2020 had 37% van de FTSE 100-bedrijven die resultaten rapporteerden niet zo’n vertegenwoordiging in hun bestuur, en slechts 54% van de FTSE 250-bedrijven had dat doel bereikt.
 • In 70 landen blijft het openlijk LGBTQ+ zijn illegaal. Zelfs in de VS, waar veel beschermingen zijn geïmplementeerd voor LGBTQ+ personen, zijn volgens Out Leadership slechts 24 van de meer dan 5.000 bestuurszetels in de Fortune 500-index openlijk LGBTQ+. Van dat kleine aantal zijn er slechts twee die mensen van kleur zijn, en nul zijn vrouwen van kleur.

Positieve verandering vereist dat vrouwen en andere ondervertegenwoordigde kandidaten als leiders dienen, niet alleen als deelnemers, in besturen. Vrouwelijke vertegenwoordigers hebben een multiplicatoreffect met de mogelijkheid om verschillende kandidaten te helpen slagen en de diversiteit te stimuleren via hun eigen netwerken:

 • Vrouwen vormen nu 27,3% van alle bestuursleiders wereldwijd, gestegen van 25,5% in 2018.
 • Vrouwen vormen echter slechts 2,1% van alle bestuurszetels, gestegen van 1,5% in 2018.
 • Wereldwijd vormden nieuwe bestuursbenoemingen 13,5% van alle bestuursfuncties in 2020, ten opzichte van 11,4% in 2018. Van dat aantal was 30% vrouw, gestegen van 27% in 2018. In werkelijkheid betekent dit dat slechts 4% van alle bestuurders nieuw is in de raad van bestuur, slechts 0,9% meer dan in 2018.

Actieplan

Egon Zehnder is van mening dat er verschillende langetermijn- en kortetermijnacties zijn die moeten worden ondernomen om met succes een verschil te maken in termen van diversiteit:

 • Verandering ondersteunen in de top – in plaats van leidinggevenden een beschaamd gevoel te geven, is het belangrijk om kritiek om te zetten in een kans om nieuw gedrag aan te leren.
 • Inclusie is belangrijk – diversiteit bevordert uitwisseling, zelfs meningsverschillen, en moedigt daarom nieuwe manieren van denken aan.
 • Kracht door cijfers – stemmen van minderheden worden niet gehoord als er een dominante meerderheid blijft bestaan.
 • Kiezen op basis van potentieel – nieuwsgierigheid, betrokkenheid, inzicht en vastberadenheid zijn belangrijke leiderschapskenmerken.
 • Uitbreiden van het netwerk – kijk verder dan nauwe banden en breid bewust netwerken uit met mensen die verschillende perspectieven en ervaringen inbrengen.
 • Bouwen aan de pijplijn voor anderen – houd de CEO verantwoordelijk voor toezeggingen op het gebied van diversiteit om te zorgen dat de intentie duurzaamheid heeft.
 • Meesurfen op de golf – profiteer van het huidige gesprek om van nieuwe perspectieven te leren.

U kunt de volledige aanbevelingen en bevindingen van het rapport bekijken, een aangepast rapport maken op basis van verschillende statistieken, waaronder sector en land, en de video-casestudy’s bekijken op www.egonzehnder.com/global-board-diversity-tracker

Citaten

Het rapport bevat diepgaande perspectieven van een groot aantal leidinggevenden.

Belangrijke citaten van leidinggevenden uit het rapport zijn onder meer:

“Je moet een vertegenwoordiger zijn van de gemeenschappen die je bedient. De tragische moord op George Floyd heeft echt een vonk aangewakkerd voor meer raciale gelijkheid.” – Kathleen Taylor, voorzitter, Royal Bank of Canada

“Ik denk dat we moeten erkennen dat het gesprek dat we vandaag voeren 20, 30, 40 jaar geleden had moeten plaatsvinden. We moeten ons schamen dat het toen niet gebeurde, maar nu hebben we de kans om de nodige veranderingen door te voeren. We hebben de plicht om een betere wereld te creëren voor onze medewerkers, onze bedrijven en onze kinderen.” – Enrique Lores, CEO, HP Inc.

“Als mensen komen werken, moeten ze het gevoel hebben dat ze een kans op vooruitgang hebben. Als ze zichzelf niet in het middenkader en hoger management van een bedrijf kunnen zien, en als ze het niet in het bestuur zien, is het moeilijk voor ze om het gevoel te hebben dat ze erbij horen.” – Jim Fitterling, CEO en voorzitter, Dow Inc.

“Als je wordt gevraagd om in een bestuur zitting te nemen als latina of latino, dan is dat niet voor niets. Help hen de markt te begrijpen. Help hen de kracht en het potentieel te begrijpen. Help hen na te denken over hoe ze producten voor de markt kunnen ontwikkelen die hun gemeenschap op oprechte en relevante manier aanspreken.” – Monica Lozano, Director, Target, Bank of America

“Ik heb altijd het gevoel gehad dat als ik het voorrecht kreeg om mensen te leiden, een deel van de uitdaging erin zou bestaan de voorwaarden te scheppen voor iedereen om zo goed mogelijk bij te dragen. Het is erg moeilijk om de bijdragen aan een bedrijf te optimaliseren als je niet de kans krijgt je volledige potentieel in te zetten.” – Robert Hanson, EVP en President, Wine and Spirits Division, Constellation Brands

“We zouden … in drie tot vier jaar niet de overstap hebben kunnen maken van een Braziliaans bedrijf met één merk en één markt, naar een wereldwijde, multi-brand, multichannel organisatie als er niet sprake was van de sterke overtuiging dat we verschillende competenties en capaciteiten moesten inbrengen en meer divers en inclusief moesten zijn in onze aanpak.” – Roberto Marques, voorzitter en CEO, Natura & Co.

“Gebrek aan overeenstemming is wat zorgt voor meer diversiteit. Wanneer je een zakelijke beslissing neemt, is aan tafel zitten en iedereen die steeds maar met je instemt het ergste wat er kan gebeuren en de grootste tijdverspilling. Als ik nadenk over meer vrouwen in het bestuur die die discussie op gang brengen en die sociale cohesie doorbreken, dan is dat heel belangrijk.” – Nadia Shouraboura, Director, X5, Blue Yonder, Ferguson plc, MTS Group

NOOT VOOR DE REDACTIE:

Over Egon Zehnder

Egon Zehnder is ‘s werelds meest vooraanstaande adviesbureau op het gebied van leiderschap, met één doel: mensen en organisaties helpen transformeren. We weten wat geweldige leiders kunnen doen en hebben een passie voor het leveren van de beste oplossingen voor onze klanten.

Onze meer dan 500 Consultants in 68 kantoren en 40 landen vormen een krachtig, samenwerkend team. Onze diensten omvatten: leiderschapsontwikkeling, individuele, team- en organisatie-effectiviteit, zoeken en opvolgen van CEO’s, zoeken en beoordelen van leidinggevenden, adviesgeving voor de raad van bestuur en culturele transformatie.

Ga voor meer informatie naar http://www.egonzehnder.com en volg ons op LinkedIn en Twitter.

Deze bekendmaking is officieel geldend in de originele brontaal. Vertalingen zijn slechts als leeshulp bedoeld en moeten worden vergeleken met de tekst in de brontaal, die als enige rechtsgeldig is.

Contacts

Jennifer Reingold
Wereldwijd hoofd Content

Jennifer.reingold@egonzehnder.com
Tel. +1 646 337 5566

Stacy Drumtra
Global Marketing Co-leader

Hoofd US Marketing and Communications

stacy.drumtra@egonzehnder.com
Tel. +1 312-260-8974

Check out our twitter: @NewsNovumpr