07:47 uur 01-12-2020

CureApp SC, Digital Therapeutic voor nicotineverslaving: introductie van een nieuwe vorm van app-gebaseerde receptbehandeling – het eerste digitale therapeuticum dat wordt gedekt door het Japanse openbare ziekteverzekeringssysteem

TOKIO– (BUSINESS WIRE) – CureApp, Inc. (hoofdkantoor: Chuo-ku, Tokio; CEO: Kohta Satake) heeft aangekondigd dat CureApp SC Nicotine Addiction Treatment App en CO Checker (hierna CureApp SC) – een behandelingsapp (digitaal therapeutisch) gericht op nicotineverslaving – wordt nu vanaf 1 december 2020 gedekt door het Japanse openbare ziekteverzekeringssysteem, na een periode van klinische proeven en goedkeuring door de regelgevende instanties.

Dit persbericht bevat multimedia. Bekijk de volledige release hier: https://www.businesswire.com/news/home/20201130006039/en/

Dit is het eerste geval van een toepassing voor digitale therapeutica die door de verzekering word gedekt, evenals de eerste keer dat een digitaal therapeutisch middel op het gebied van stoppen met roken wordt gedekt door het nationale ziekteverzekeringssysteem van een land in de wereld. Patiënten bij wie een nicotineverslaving in een medische instelling is vastgesteld, komen in aanmerking voor verzekeringsvergoeding wanneer een arts CureApp SC voorschrijft. Volgens deze regeling besteden patiënten minder dan 30% van de kosten van dit product.

CureApp SC, Digital Therapeutic for Nicotine Addiction: Introducing a New Form of App-based Prescription Treatment – The First Digital Therapeutic to Be Covered by Japan’s Public Healthcare Insurance System

TOKYO–(BUSINESS WIRE)– CureApp, Inc. (Headquarters: Chuo-ku, Tokyo; CEO: Kohta Satake) has announced that CureApp SC Nicotine Addiction Treatment App and CO Checker (hereafter, CureApp SC) – a treatment app (digital therapeutic) targeting nicotine addiction – is now covered by Japan’s public healthcare insurance system as of December 1, 2020, following a period of clinical trials and regulatory approval.

This press release features multimedia. View the full release here: https://www.businesswire.com/news/home/20201130006039/en/

CureApp SC, Digital Therapeutic for Nicotine Addiction Introducing a New Form of App-based Prescription Treatment The First Digital Therapeutic to be Covered by Japan’s Public Healthcare Insurance System (Photo: Business Wire)

CureApp SC, Digital Therapeutic for Nicotine Addiction Introducing a New Form of App-based Prescription Treatment The First Digital Therapeutic to be Covered by Japan’s Public Healthcare Insurance System (Photo: Business Wire)

This marks the first case of a digital therapeutics application being covered by the insurance, as well as the first time that a digital therapeutic in the field of smoking cessation treatments has been covered by a country’s national health insurance system in the world. Patients diagnosed with nicotine addiction at a medical institution are eligible for insurance reimbursement when a doctor prescribes CureApp SC. Under this scheme, patients spend less than 30% of the cost of this product.

Current Japanese public health insurance system and the implication of the approval

Japan has a universal health insurance system that gives all residents the freedom to choose treatment locations. It also enables them to receive the same level of healthcare at a low cost. However, due to the broad scope of such a system – with coverage provided for all residents – the criteria applied for digital therapeutics and other new forms of treatments to receive approval as insured treatments are particularly strict. Therefore, a new treatment to receive such approval has been thought to be significantly difficult compared to do so from private insurance companies. Amidst these circumstances, CureApp has succeeded in leveraging its unique strengths to usher in a new era of treatment, and the achievement has been widely reported by Japanese media.

About CureApp, Inc.

CureApp, founded in 2014 by two physicians, is the leading digital therapeutics company headquartered in Tokyo, Japan. We develop evidence-based software programs in therapeutic areas such as nicotine addiction (regulatory-approved/reimbursed), hypertension (completing phase III trial), Non-Alcoholic Steatohepatitis, NASH, (under clinical trial), alcohol reduction (under clinical trial), and cancer management (in partnership with DAIICHI SANKYO COMPANY). CureApp is the first company in the world to show clinical evidence in a randomized clinical trial, receive regulatory approval and reimbursement under universal healthcare coverage.

Contacts

Yuuki Mishima (Public Relations)

CureApp, Inc.

e-mail: pr-team@cureapp.jp
tel: +81-3-6231-0183

Check out our twitter: @NewsNovumpr