19:01 uur 28-07-2020

Ozow maakt de weg vrij voor open banking in Afrika

Met meer dan 100.000 nieuwe gebruikers per maand alleen al in Zuid-Afrika en Namibië, onderneemt Ozow nu stappen om zijn betalingsplatform in de rest van Afrika en de wereld beschikbaar te maken.

JOHANNESBURG, Zuid-Afrika–(BUSINESS WIRE)– “De wereldeconomie verandert voortdurend en wordt van oudsher, sinds 1472, gedomineerd door grote banken. Dit zal de komende decennia waarschijnlijk niet veranderen, maar Ozow bevindt zich in een positie om als een ontwrichtende kracht de status quo te betwisten. Ozow speelt een voortrekkersrol met zijn platform voor open banking in Afrika. De enorme groei van de afgelopen zes jaar laat zien dat de snelgroeiende start-up op het punt staat het Afrikaanse continent te veroveren,” aldus CEO en mede-oprichter van Ozow, Thomas Pays. “Als marktgericht bedrijf is Ozow nu zo succesvol dat het een hele markt heeft veroverd (het marktaandeel bedraagt meer dan 70% van de markt voor instant elektronische betalingen in Zuid-Afrika). Ons aanbod wordt geaccepteerd door mensen in achterstandswijken of plattelandsgebieden en door de rijkste lagen van de bevolking. Alle gebruikers vinden dat het betaalplatform een beter, veiliger en makkelijker alternatief is voor kaarten of een handmatige elektronische betaling”.

Dit persbericht bevat multimedia. Bekijk hier het volledige persbericht: https://www.businesswire.com/news/home/20200728005845/nl/

Ozow Co-founders; Mitchan Adams, Thomas Pays, Lyle Eckstein (Photo: Business Wire)

Ozow Co-founders; Mitchan Adams, Thomas Pays, Lyle Eckstein (Photo: Business Wire)

Alleen al in Zuid-Afrika bestaan meer dan 49 miljoen bankrekeningen – gebruikers hebben eenvoudigweg een gebruiksvriendelijke manier nodig om betalingen te doen. Om daaraan tegemoet te komen, biedt het veilige online betalingsplatform van Ozow een innovatieve betalingswijze.

“Consumenten, handelaren en banken in Zuid-Afrika en Namibië zien Ozow nu als de snelle en betrouwbare methode om betalingen te doen,” stelt Pays. “Aangezien de meeste mensen in de regio voornamelijk hun smartphone gebruiken voor online verkeer, met een prepaid tarief voor belminuten/data (hetzelfde geldt voor de rest van Afrika), draait alles om de transactiesnelheid. We zijn vastbesloten om betalingen in slechts enkele seconden mogelijk te maken.”

De nieuwste productrelease van Ozow, een wereldprimeur waarvoor patent is aangevraagd genaamd Ozow PIN, heeft ook bijgedragen aan de toegenomen groei van het bedrijf. Met deze technologie kan een gebruiker een token koppelen aan betalingen en herhalingsaankopen doen door simpelweg een viercijferige PIN in te voeren. Deze innovatieve wereldprimeur verovert nu al het leeuwendeel van de markt voor contant geld, kaarten en alternatieve betalingsopties. Het stelt de gebruikers in staat om altijd en overal online of direct aan de kassa te betalen, zonder hulp van een app en zonder registratie. “Als een van de toonaangevende betaalbedrijven in Afrika hebben we de behoeften van onze klanten op de eerste plaats gezet, wat geresulteerd heeft in een toename van ruim 50 procent aan terugkerende betalingen sinds de introductie van deze nieuwe technologie,” aldus Pays. Ozow kan ook worden gebruikt voor e-facturering in samenwerking met SAGE en Xero, voor sms-betalingen via alle grote netwerken en voor QR-codes. De dienst zal beschikbaar zijn in vijf van de elf officiële talen van Zuid-Afrika en het is de bedoeling de komende maanden de andere talen toe te voegen.

Vanuit het perspectief van de handelaar fungeert Ozow als een extra beveiligingslaag bovenop die van de bestaande bankinfrastructuur, waardoor alle transacties te allen tijde uiterst veilig blijven omdat er een omgeving wordt gecreëerd die veiliger is dan enig ander betalingsmechanisme. Zodra een betaling is bevestigd, kan deze niet meer herroepen worden. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van een real-time digitale instructie van de eigenaar van de uitgaande rekening.

Ozow is in 2014 opgericht door Mitchan Adams en Lyle Eckstein (beiden uit Zuid-Afrika) samen met CEO Thomas Pays, een Fransman die al meer dan 16 jaar in Zuid-Afrika woont.

De afgelopen jaren heeft Ozow zich ontwikkeld tot de aanbieder van het meest vertrouwde betaalmerk met een goede reputatie bij gebruikers. Velen van hen waren in staat voor het eerst digitaal transacties te doen, waardoor ook een sterke emotionele band met het merk ontstaan is.

De bedrijfswaarden en bedrijfscultuur van Ozow zijn gericht op het mondiger maken van de belanghebbenden en het creëren van een bepaalde impact. In april vorig jaar introduceerde Ozow een “nulprocent-tarief-campagne” voor non-profitorganisaties, ngo’s en het MKB. Met dit initiatief nam Ozow opnieuw het voortouw binnen de markt als maatschappelijk verantwoorde onderneming, en biedt het gunstige voorwaarden aan kleine ondernemers (een cruciaal onderdeel van de Zuid-Afrikaanse economie) die vaak de behoeften van hun klanten boven die van henzelf stellen.

“Vandaag de dag bestaat Ozow uit een team van meer dan 50 mensen en wij delen allen de visie om onze snelle en eenvoudige betaaloplossingen op het Afrikaanse continent en uiteindelijk in de hele wereld aan te bieden. In een markt waar meer dan ZAR 9,7 biljoen per jaar via een bankoverschrijving wordt overgemaakt, ruim 11 maal het marktaandeel van kaartbetalingen, is het vooruitzicht op financiële inclusie voor iedereen vrijwel onbeperkt, dankzij Ozow,” aldus Pays.

“Onze aanpak is volledig open, we willen samenwerken met banken en andere aanbieders van betalingen in alle markten die we betreden,” vervolgt hij. “We hebben de tijd genomen om ervoor te zorgen dat onze technologie klaar is om opgeschaald te worden. Dat moment is nu gekomen.”

Deze bekendmaking is officieel geldend in de originele brontaal. Vertalingen zijn slechts als leeshulp bedoeld en moeten worden vergeleken met de tekst in de brontaal, die als enige rechtsgeldig is.

Contacts

Thomas Pays

thomas@ozow.com
+27 (74) 110-1011

Check out our twitter: @NewsNovumpr