07:46 uur 30-06-2020

Universiteit van Oulu: Vlindervleugels als inspiratiebron voor effectievere zonnepanelen

Zeer effectieve nanostructuren die biomimisch zijn gemaakt van zwarte schubben van vlinders en kunnen worden gebruikt voor antireflecterende coating op zonnepanelen. Een nieuwe studie biedt een unieke route om de efficiëntie van het oogsten van licht in door de mens gemaakte zonnecellen te verbeteren.

OULU, Finland– (BUSINESS WIRE) – De kleur van vlinders wordt voornamelijk toegeschreven aan structurele kleur als gevolg van diffractie van natuurlijk licht. Zwarte kleur duidt echter op het vangen van zonlicht binnen de vlinderschubben. In sommige extreme gevallen zal een vlinder snel worden ontdooid door conversie van licht naar warmte binnen zwarte schubben op vleugels. Geïnspireerd door zo’n natuurlijk lichtoogstproces, onderzochten wetenschappers van de Universiteit van Oulu, Finland, onderzoekseenheid NANOMO zorgvuldig nanostructuren van zwarte schubben verkregen van verschillende vlinders en beoordeelden ze hun lichtopvangende eigenschappen wanneer ze op Si-gebaseerde zonnepanelen werden geplaatst.

Dit persbericht bevat multimedia. Bekijk hier de volledige release: https://www.businesswire.com/news/home/20200629005043/en/

University of Oulu: Butterfly Wings As Inspiration for More Effective Solar Panels

Very effective nanostructures biomimicked from black scales of butterflies can be used for antireflective coating on solar panels. A new study offers a unique route to enhance light harvesting efficiency occurring in manmade solar cells.

OULU, Finland–(BUSINESS WIRE)– The color of butterflies is mainly attributed to structural color as a result of diffraction of natural light. However, black color denotes trapping of sunlight within the butterfly scales. In some extreme cases, a butterfly will be rapidly de-iced through light-heat conversion within black scales on wings. Inspired by such a natural light harvesting process, scientists in the University of Oulu, Finland, research unit NANOMO carefully examined nanostructures of black scales obtained from different butterflies and assessed their light trapping abilities when placed on Si-based solar panels.

This press release features multimedia. View the full release here: https://www.businesswire.com/news/home/20200629005043/en/

New study: Very effective nanostructures biomimicked from black scales of butterflies can be used for antireflective coating on solar panels.Photo: University of Oulu

New study: Very effective nanostructures biomimicked from black scales of butterflies can be used for antireflective coating on solar panels.Photo: University of Oulu

Even with apparently the same dark color, butterfly scales have varied nanostructures depending on their species. For example, the morphology of Ornithoptera priamus scale consists of parallel V-shaped gullies formed between two ridges and connected by thin layers. This is very different from the scale structure of other three species, Tirumala limniace, Graphium doson, and Papilio protenor cramer, where the structures consist of round ridges spaced by arrays of 1, 2, and 3 holes. Correspondingly, light reflection on the black scales differs, with the one on the black part of Ornithoptera priamus owing minimum values ranging from 1-5% at the visible light region.

Using these structures as antireflective patterns will help sunlight harvesting on Si based photovoltaics. Computer simulated results showed that after placing these nanostructures on Si solar panels, surface backscattering decreased substantially. The scale structure of Ornithoptera priamus gave the best antireflection. Light reflection decreased from more than 35% on bare Si panel down to less than 5%. As a result, the short-circuit current, i.e. the largest current that can be obtained from the photovoltaic cell, was increased by 66%. Experimental realizations of such a strategy have also been proposed.

The latest research progress continues the world-leading role of NANOMO group in biomimicry. The unit pioneers in applying fundamental concepts in physics to applied photonics and solar energy harvesting. The research was coordinated by Professors Wei Cao and Marko Huttula, University of Oulu.

Considering the large volume of Si solar panels in use, it is foreseen that the butterfly wings can provide a major contribution to clean energy production.

Article:

Zhongjia Huang, Xinying Shi, Gang Wang, Petri Leukkunen, Marko Huttula, Wei Cao:

Antireflective design of Si-based photovoltaics via biomimicking structures on black butterfly scales, Solar Energy, Volume 4. DOI: https://doi.org/10.1016/j.solener.2020.05.031sciencedirect.com 2020
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0038092X2030520X

Contacts

More information:
Associate Professor Wei Cao

University of Oulu

NANOMO Research Unit

tel. +358 400 897 982

e-mail: Wei.Cao@oulu.fi

Professor Marko Huttula

University of Oulu

NANOMO Research Unit

tel. +358 400 566 218

e-mail: Marko.Huttula@oulu.fi

Check out our twitter: @NewsNovumpr