22:35 uur 23-06-2020

Barcelona blinkt uit in Europees onderzoek voor bestrijding covid-19

MADRID–(BUSINESS WIRE)– Steun voor gezondheidszorg, innovatie en medisch onderzoek is essentieel bij het sociaal-economisch herstel van de belangrijkste Europese steden in de nasleep van de covid-19-pandemie. In dat opzicht spelen Barcelona en haar omgeving een voortrekkersrol binnen Europa, met de combinatie van een krachtig gezondheidszorgsysteem en een uitstekend wetenschappelijk onderzoeksnetwerk. Volgens de eerste conclusies van een studie van het Instituto Coordenadas is de manier waarop de stad covid-19 aanpakt een toonbeeld van publiek-private samenwerking.

In het streven om Barcelona veilig te houden, kan de gezondheidszorgsector aansluiten op de decennialange onderzoeksinspanningen van de Catalaanse hoofdstad en bouwen op haar kracht als het op het werven van talent voor innovatie en onderzoek op het gebied van biotechnologie en gezondheid aankomt. Zo heeft het ziekenhuisnetwerk van de stad tijdens de crisis grote stappen gezet, zowel wat betreft de geneeskunde als het onderzoek. Enkele van de belangrijkste prestaties in dat opzicht zijn het werk van Hospital Clínic, in het bijzonder in partnerverband met het in de VS gevestigde MIT-onderzoeksteam, en het Vall d’Hebron University Hospital, dat felicitaties ontving van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) voor de manier waarop het de strijd tegen de pandemie aanstuurde. Een ander voorbeeld van de sterke positie van Barcelona is het werk van de SciTech DiploHub, een initiatief dat erin geslaagd is het werkveld van de internationale wetenschappelijke diplomatie te verenigen.

Het publiek-private wetenschappelijke ecosysteem van Barcelona heeft ook niet stil gezeten tijdens de covid-19-dreiging, en heeft met zo’n twintig initiatieven de hoofdstad van Catalonië een prominente rol gegeven in de strijd tegen de pandemie. De voorbeelden variëren van klinisch onderzoek op topniveau, zoals dat van het Germans Trias i Pujol Research Institute (IGTP) om de verspreiding van het virus door besmette personen tegen te gaan, tot de inspanningen van IQS om een remmer te vinden, gericht tegen een van de receptoren van covid-19. De deskundigheid van drie artsen van ISGlobal in Barcelona heeft onlangs een belangrijke rol gespeeld bij het herstellen van de fouten ten aanzien van de effectiviteit van hydroxychloroquine bij de behandeling van covid-19. Daarnaast wordt er werk verricht op het gebied van nieuwe behandelingen voor het elimineren van een zogenoemde ‘cytokinestorm’.

Een andere ontwikkeling waardoor Barcelona voorop gaat, is het wereldwijde partnerverband tussen de zes geavanceerde wetenschappelijke centra van de stad, 110 farmaceutische bedrijven – met hun langdurige relatie met de stad – en biotechnologische bedrijven en startende bedrijven die gevestigd zijn in het Barcelona Science Park (PCB). Het doel van het samenwerkingsverband is het verkrijgen van een effectief antiviraal geneesmiddel voor de bestrijding van covid-19, vaccins en effectievere en snelle diagnosetesten.

PCB, waar 2.800 professionals werkzaam zijn, was het eerste science park van Spanje en is de thuisbasis van IRB Barcelona, een van de onderzoekscentra die door de Europese Unie zijn geselecteerd om een effectief vaccin, nieuwe behandelingen en betere en snelle diagnosetesten te ontwikkelen. Van de zeventien geselecteerde projecten in Europa komen er maar liefst vijf uit Barcelona en omgeving.

In de strijd tegen het virus heeft het gehele lokale onderzoeksnetwerk de handen ineengeslagen. Zo heeft het Barcelona Supercomputing Center (BSC) zijn Mare Nostrum supercomputer ter beschikking gesteld aan onderzoekers, zodat zij met behulp van kunstmatige intelligentie en bio-informatica de pandemie kunnen bestrijden.

Kortom, deze bundeling van krachten heeft Barcelona in een vooruitgeschoven positie geplaatst op de Europese kaart van de strijd tegen covid-19.

OVER HET INSTITUTO COORDENADAS DE GOBERNANZA Y ECONOMIA APLICADA

Het instituut houdt zich bezig met de ontwikkeling van denkbeelden en doet onderzoek naar de interactie tussen governance en toegepaste economie om constructieve en belangrijke vooruitgang te boeken op drie fundamentele gebieden: sociaal welzijn, economische vooruitgang en milieuduurzaamheid. Een en ander vindt plaats in een context van ontwikkeling en evolutie, een ongekende situatie sinds de industriële revolutie van eind 18e, begin 19e eeuw. Trouw aan zijn grondbeginselen van onafhankelijkheid, onpartijdigheid en pluraliteit is het instituut een proactieve leider van de fusie tussen de wezenlijke en de innovatieve aspecten van economische liberalisering, als het beste model om huidige en toekomstige problemen aan te pakken, zowel in Spanje als in Europa en de rest van de wereld.

Aanvullende informatie: www.institutocoordenadas.com

OPMERKING: De informatie in dit persbericht is een samenvatting voor het publiek van rapporten en studies op basis van analyse en onderzoek, werkgroepen en sessies met deskundigen en/of de productie van wetenschappelijke artikelen door het Instituto Coordenadas de Gobernanza y Economía Aplicada. De oorspronkelijke documenten en de volledige inhoud daarvan zijn voor intern gebruik en zijn het exclusieve eigendom van het instituut.

Deze bekendmaking is officieel geldend in de originele brontaal. Vertalingen zijn slechts als leeshulp bedoeld en moeten worden vergeleken met de tekst in de brontaal, die als enige rechtsgeldig is.

Contacts

PERSBUREAU:

Sara Moreno

Tel: (+34) 661 000 231
E-mail: prensa@institutocoordenadas.com

Check out our twitter: @NewsNovumpr