08:00 uur 06-05-2020

Wachtwoordgebruik stijgt terwijl veiligheid daalt

HUIZEN, Netherlands–(BUSINESS WIRE)– Bijna een op de drie (29 procent) IT-managers in Europa ziet gebruikersnamen en wachtwoorden nog steeds als het ultieme middel ter bescherming van de digitale werkomgeving. Dat blijkt uit de jaarlijkse Access Management Index van Thales die sinds 2017 wordt uitgevoerd. Dit onderzoek onder 400 IT-beslissers in zeven Europese landen toont eveneens aan dat 67 procent van de organisaties van plan is het wachtwoordgebruik verder uit te breiden. Dat terwijl analisten zoals Gartner verwachten dat 90 procent van de bedrijven en instellingen in 2022 nog maar de helft van hun IT-infrastructuur toegang geven via wachtwoorden.

Dit persbericht bevat multimedia. Bekijk hier het volledige persbericht: https://www.businesswire.com/news/home/20200505005050/nl/

(Photo: Thales)

(Photo: Thales)

IT-managers moeten gebruikers zo gemakkelijk mogelijk toegang geven tot een keur aan applicaties en clouddiensten. Tegelijkertijd stijgen de beveiligingsprioriteiten onder andere door een toename van cyberdreigingen. Doordat veel organisaties vanwege de Covid-19 pandemie vanuit huis werken, staan IT-afdelingen voor een nog grotere uitdaging collega’s van zowel gebruiksgemak als voldoende beveiliging te voorzien. Volgens 67 procent van de IT-managers is het een flinke uitdaging om daar een goede balans in te vinden. Sterke oplossingen voor authenticatie en toegangsbeheer moeten volgens 96 procent van de ondervraagden een veilige cloudomgeving vergemakkelijken. Meer dan drie kwart (76 procent) geeft tevens aan dat authenticatie een breed scala aan diensten moet ondersteunen zoals virtuele netwerken en cloudapplicaties.

IoT grootste doelwit van cyberaanvallen

Bijna alle organisaties hebben afgelopen twaalf maanden hun beveiligingsbeleid aangescherpt. Zo is er meer aandacht voor training van personeel en zijn de uitgaven voor toegangsbeheer gestegen. Alle Europese bedrijven geven aan dat ze controleren wie toegang krijgt tot hun bedrijfsgegevens. Dat wordt gestimuleerd door wet- en regelgeving zoals GDPR.

Nieuwe Internet-of-Things oplossingen worden de grootste doelwitten voor cyberaanvallen, verwacht 57 procent van de IT-beslissers. Meer nog dan cloudapplicaties (55 procent) en webportalen (43 procent).

“De route naar de cloud voor CRM-toepassingen, e-mail of andere doeleinden gaat gepaard met grote beveiligingsuitdagingen. Het is immers uitdagend om medewerkers nieuwe gewoontes aan te leren. Het lijkt erop, dat daarvoor uit een soort wanhoop teruggegrepen wordt naar oude wachtwoordgebaseerde inlogmethoden. Daarmee stellen organisaties zich bloot aan meer veiligheidsrisico’s door cyberaanvallen zoals phishing of andere digitale inbraken. Hackers maken hier dankbaar gebruik van en zetten Covid-19 in voor het behalen van succes,” vertelt Dirk Geeraerts, VP Sales EMEA Protection & Licensing bij Thales.

Twee stappen vooruit, één terug

Volgens de IT-beslissers zal het gebruik van biometrische authenticatie (75 procent) en slimme Single-Sign-On (81 procent) toepassingen komende jaren verder toenemen. Desondanks is 67 procent van de ondervraagden nog steeds van plan het gebruik van wachtwoorden verder uit te breiden. Tegelijkertijd zegt 70 procent van de IT-beslissers dat ze ook op zoek gaan naar wachtwoordloze authenticatiemethoden.

“Lange tijd was het vergroten van het veiligheidsbewustzijn bij het bestuur de grootste uitdaging voor IT-leiders. Dat is inmiddels gelukt. Nu is het zaak dat we aandacht vragen voor het belang van een gedegen access managementstrategie voor een zogeheten zero-trust-security beleid. Uitbreiding naar de cloud moet gepaard gaan met een ‘Protect Everywhere-Trust Nobody’ aanpak”, concludeert Geeraerts.

—–

Over het onderzoek

De jaarlijkse 2020 Access Management Index is een onderzoek onder 400 IT-beslissers in zeven Europese landen zoals Frankrijk, Duitsland, Verenigd Koninkrijk en de Benelux. Sinds 2017 wordt dit onderzoek uitgevoerd door onderzoeksbureau Vanson Bourne in opdracht van Thales. De respondenten zijn verantwoordelijk voor IT- en databeveiliging en actief in verschillende sectoren zoals telecommunicatie, de financiële sector, zorg, retail en zakelijke dienstverlening.

Over Thales

Thales (Euronext Paris: HO) is wereldleider in technologie en geeft de wereld van morgen vandaag vorm. Thales biedt oplossingen, producten en diensten aan organisaties in de sectoren luchtvaart, ruimtevaart, transport, defensie en digitale identiteit en veiligheid. Met 80.000 medewerkers in 68 landen heeft Thales in 2018 een omzet gerealiseerd van €19 miljard (op pro forma basis, inclusief Gemalto).

Thales investeert vooral in digitale innovaties zoals Connectivity, Big Data, Artificial Intelligence en cybersecurity. Technologieën die bedrijven en overheidsinstanties ondersteunen bij hun bedrijfsstrategische beslissingen.

Thales Nederland is onderdeel van de internationale Thales Groep. Zo’n 2.200 medewerkers werken in Hengelo, Enschede, Huizen, Delft, Den Haag en Eindhoven aan de ontwikkeling, productie en integratie van hightechsystemen. Bijvoorbeeld radar, command & control, OV chipkaart, communicatiesystemen en cybersecurity voor defensie, transport en digitale veiligheid.

Contacts

Meer informatie:

Marcommit

Lotte Monster

+31 (0)35-5822730

thales@marcommit.nl

Check out our twitter: @NewsNovumpr