17:15 uur 13-02-2020

Recordomzet en hoogste resultaat aller tijden voor Jotun

SANDEFJORD, Noorwegen– (BUSINESS WIRE) – Jotun behaalde een nieuw verkooprecord van 19.652 miljoen NOK in 2019. Een bedrijfsresultaat van 2.320 miljoen NOK is ook het beste resultaat van Jotun ooit.

De omzetgroei van Jotun met 11 procent in 2019 werd bereikt door een sterke verbetering in de segmenten Marine en Protective Coatings en een aanhoudende goede groei in het segment Decoratieve verven. De verkoop van poedercoatings nam ook toe, maar werd beïnvloed door een lage activiteit in belangrijke markten. Gecorrigeerd voor positieve valutaomrekeningseffecten bedroeg de omzetgroei zeven procent.

“2019 was een goed jaar voor Jotun met groei in alle regio’s en segmenten, en we leveren de beste resultaten ooit. De afgelopen jaren is Jotun getroffen door een lage marktactiviteit op de offshore- en scheepsbouwmarkten. Deze voorwaarden zijn in ons voordeel veranderd en hebben een positieve invloed op de resultaten van Jotun ”, zegt Morten Fon, President en CEO.

Record Sales and All-time High Result for Jotun

SANDEFJORD, Norway–(BUSINESS WIRE)– Jotun achieved a new sales record of NOK 19,652 million in 2019. An operating profit of NOK 2,320 million is also Jotun’s best result ever.

Jotun’s sales growth of 11 per cent in 2019 was achieved by strong improvement in the Marine and Protective Coatings segments and continued good growth in the Decorative Paints segment. Sales of powder coatings also increased, but was affected by low activity in key markets. Adjusted for positive currency translation effects, sales growth was seven per cent.

“2019 was a good year for Jotun with growth in all regions and segments, and we deliver the best results ever. Over the past few years, Jotun has been affected by low market activity in the offshore and shipbuilding markets. These conditions have turned in our favour, and have a positive impact on Jotun’s results”, says Morten Fon, President and CEO.

Operating profit is up 71 per cent compared to last year, mainly due to increased sales and improved margins. Good cost control and a weaker Norwegian krone also contributed to the good result in 2019.

Investing in further growth

Jotun invested NOK 1,464 million in 2019 (2018: 1,089 million), representing about seven per cent of operating revenue. Among the largest investments are the Group’s new headquarters and research and development centre in Norway, and new factories in Egypt and Vietnam. Jotun expects continued sales growth in 2020, but escalating trade tensions and geopolitical pressures as well as lower prospects for global growth create uncertainty.

“In the shipping industry, newbuilding activity appear to decline somewhat during 2020, which may affect Jotun’s results going forward,” says Fon. “However, as Jotun operates in multiple segments and has a global presence, we are well equipped to tackle challenges in individual segments and markets.”

2019 highlights:

  • Record high sales and result
  • Sales growth in all segments and all regions
  • Investment growth and investments in Norway, Egypt and Vietnam

Key financial figures (NOK million)

2019

2018

Change

Operating revenue

19,652

17,660

11 %

Operating profit

2,320

1,361

71 %

Result before taxes

2,079

1,115

86 %

Contacts

For further information:
Morten Fon

President and CEO.

Mobile +47 909 19 822

e-mail: morten.fon@jotun.no

Christian E. Johnson

Group Communications Director.

Mobile +47976 45 94

e-mail: christian.espolin.johnson@jotun.no

Check out our twitter: @NewsNovumpr