21:31 uur 23-12-2019

Everfuel ontvangt subsidie voor de oprichting van een grootschalige waterstofproductiefaciliteit in Denemarken

OSLO, Noorwegen – (BUSINESS WIRE) – Everfuel Europe A / S (Everfuel) heeft van het Danish Energy Agency meer dan 6 miljoen euro gekregen voor het project HySynergy, dat een grootschalige, op elektrolyse gebaseerde waterstofproductiefaciliteit wil opzetten bij de Shell-raffinaderij in Fredericia, Denemarken.

“We werken al een paar jaar aan dit project en zijn verheugd om te zien dat Jacob Krogsgaard en zijn team in Everfuel een nieuwe belangrijke stap zetten in de realisatie van de productie van hernieuwbare waterstof naast de raffinaderij in Fredericia. De faciliteit zal fungeren als ruggengraat voor de levering van hernieuwbare waterstof in Denemarken, zowel voor de raffinaderij zelf, als ook voor lichte en zware elektrische brandstofcelvoertuigen die in het gebied actief zijn, ”zegt Jon André Løkke, CEO van Nel ( NEL, OSE: NEL) die een minderheidsbelang heeft in Everfuel.

Everfuel Awarded Grant for the Establishment of a Large-Scale Hydrogen Production Facility in Denmark

OSLO, Norway–(BUSINESS WIRE)– Everfuel Europe A/S (Everfuel) has been awarded in excess EUR 6 million from the Danish Energy Agency for the project HySynergy, which aims to establish a large-scale, electrolysis-based hydrogen production facility at the Shell refinery in Fredericia, Denmark.

“We have been working on this project for a couple of years now, and are delighted to see that Jacob Krogsgaard and his team in Everfuel are taking another important step towards realizing renewable hydrogen production next to the refinery in Fredericia. The facility will act as a back-bone for renewable hydrogen supply in Denmark, both for the refinery itself, and also for light- and heavy-duty fuel cell electric vehicles operating in the area,” says Jon André Løkke, CEO of Nel (NEL, OSE: NEL) which holds a minority interest in Everfuel.

The Danish Energy Agency has awarded in excess of EUR 6 million for the development of the HySynergy hydrogen production project in Fredericia, Denmark. Everfuel will be the owner and operator of the hydrogen production facility, while Shell will be main off-taker of hydrogen from the electrolyser. Everfuel will also install hydrogen storage, trailer filling stations and operate hydrogen trailers to supply hydrogen fuel in Denmark.

The parties will continue to work on permits and agreements related to the project, and are expecting to provide further details on the project during first half of 2020. Initial capacity of the electrolyser will be 20 MW, while the location at Fredericia will be prepared to accommodate for a capacity increase of up to 1GW.

The shareholders in Everfuel are E.F. Holding (80,1%) and Nel (19,9%).

Contacts

Jon André Løkke, CEO, +47 907 44 949

Bjørn Simonsen, VP Market Development & Public Relations, +47 971 79 821

www.nelhydrogen.com
www.everfuel.com

Check out our twitter: @NewsNovumpr