15:18 uur 18-09-2019

Onderzoek van Reply toont enorm potentieel voor quantumcomputing, nu deze bijna klaar is voor de markt

Trend SONAR noemt de baanbrekende sectoren waar mogelijk grote voordelen zijn te behalen met de verwerkingscapaciteit van quantumcomputers.

TURIJN, Italië–(BUSINESS WIRE)– Het onderzoek van Reply, uitgevoerd met het trendplatform SONAR, laat zien hoever de ontwikkeling van quantumcomputing is gevorderd. Het doel van het onderzoek was na te gaan hoeveel rekenkracht uit het gebruik van quantumcomputers op dit moment wordt gebruikt in een commerciële omgeving.

Quantumcomputers zijn in staat rekenprocessen die jaren duren terug te brengen tot uren of minuten, en problemen op te lossen waar zelfs de meest geavanceerde conventionele computers hun grenzen bereiken. Quantumcomputing heeft de potentie enorme vooruitgang mogelijk te maken, met name op het gebied van zelflerende systemen, kunstmatige intelligentie en big data.

De artikelen die worden geanalyseerd op het trendplatform SONAR, en de toename van het aantal octrooiaanvragen op dit gebied, laten zien hoe revolutionaire systemen, aangedreven door quantumcomputing, de weg hebben geopend naar de ontwikkeling van bedrijvigheid op verschillende terreinen: van computerwetenschap tot cyberbeveiliging en van financiële diensten tot logistiek.

Computerwetenschap

De trend in de richting van quantumcomputers binnen de computerwetenschap heeft zich gestaag versneld sinds 2013. Analisten van Morgan Stanley voorspellen dat de markt voor high-end quantumcomputers in 2025 vrijwel zal zijn verdubbeld en een omvang zal bereiken van tien miljard dollar per jaar. De ontwikkeling van quantumcomputers is in een stroomversnelling geraakt, met name sinds technologiereuzen hebben geïnvesteerd in en zich hebben toegelegd op de technologie. Met name aankondigingen en marktlanceringen van IBM zijn positief ontvangen in de media.

Cyberbeveiliging

Het potentieel van quantumcomputers is veel hoger dan de prestaties van de huidige systemen en opent zodoende de weg naar een nieuw kennistijdperk. En hoewel dit een interessant vooruitzicht is, kan quantumcomputing ook een aanzienlijke bedreiging vormen voor de cyberveiligheid. Dit betekent dat de bescherming van commerciële transacties en gegevensoverdracht in sommige gevallen een geheel nieuwe opzet vergt. Quantumcyberbeveiliging beantwoordt deze uitdaging met geraffineerde maatregelen, zoals quantumsleuteldistributie, quantumveilige algoritmen en zogeheten quantumtoevalsgeneratoren. Geen enkele overheidsinstelling of onderneming kan weglopen voor de ontwikkeling van “quantumveilige” oplossingen. China vervult een voortrekkersrol met initiatieven als de Micius-satelliet met quantumfunctionaliteit en de oprichting van een nationale netwerkinfrastructuur.

Financiële diensten

Veel financiële dienstverleners erkennen het potentieel van quantumcomputing en het vermogen ervan om nieuwe toepassingsopties mogelijk te maken, van portfolio-optimalisatie tot fraudedetectie en van nieuwe betaalsystemen tot flitshandel. De investeringen zijn de laatste jaren gestaag gegroeid: grote ondernemingen als Goldman Sachs, RBS en Citigroup hebben quantumcomputing al omarmd en werven op dit moment talent om de concurrentie een stap voor te blijven.

Logistiek en transport

Ook sommige bedrijven in de logistiek- en transportsector doen hun voordeel met quantumcomputing. Dit blijkt uit de bekendmaking van Daimler en Honda aan het begin van 2018 waarin de intentie werd uitgesproken om quantumcomputers van IBM aan te schaffen, en uit de groei van de investeringen van veel lucht- en ruimtevaartbedrijven in onderzoek naar de rol van quantumcomputing. Volkswagen heeft in januari 2019 bekendgemaakt quantumcomputing in te zetten voor verkeersmanagement.

Filippo Rizzante, CTO van Reply, merkt op over het nieuwe trendrapport: “We zullen veel innovaties zien in de informatietechnologie die zijn geïnspireerd door quantumcomputers. De race voor bedrijven om algoritmen voor quantumcomputing te ontwikkelen voor het oplossen van problemen die voorheen als onoverkomelijk werden beschouwd, is begonnen. Quantumcomputing betekent het einde van de bestaande encryptiebenaderingen en zal leiden tot een ongekende opkomst van kunstmatige intelligentie.”

Het rapport over quantumcomputing maakt deel uit van een reeks rapporten over de volgende onderwerpen: mens-machine-interfaces, kunstmatige intelligentie, detailhandelrevolutie en IoT voor consumenten.

Het volledige onderzoek is hier te lezen.

Reply

Reply [MTA, STAR: REY] is gespecialiseerd in het ontwerp en de implementatie van oplossingen die zijn gebaseerd op nieuwe communicatiekanalen en digitale media. Als netwerk van uiterst gespecialiseerde bedrijven, specificeert en ontwikkelt Reply bedrijfsmodellen die mogelijk zijn geworden door de nieuwe modellen op basis van big data, cloudcomputing, digitale media en het Internet of Things. Reply biedt adviezen, systeemintegratie en digitale services aan organisaties in de telecom- en mediasector, de industrie- en dienstensector, het bank- en verzekeringswezen en de publieke sector. www.reply.com

Deze bekendmaking is officieel geldend in de originele brontaal. Vertalingen zijn slechts als leeshulp bedoeld en moeten worden vergeleken met de tekst in de brontaal, die als enige rechtsgeldig is.

Contacts

Contactpersonen voor de media:

Reply

Fabio Zappelli

f.zappelli@reply.com

Tel. +39 011 7711594

Irene Caia

i.caia@reply.com

Tel. +39 02 535761

Check out our twitter: @NewsNovumpr