11:23 uur 04-07-2019

NOTS Solar Lamps investeert USD 70 miljoen in de fabricage en verkoop van huishoudelijke zonne-energiesystemen in Rwanda

Samenwerkingsverband met de Rwandese overheid maakt elektriciteit beschikbaar voor 900.000 gezinnen

KIGALI, Rwanda & AMSTERDAM–(BUSINESS WIRE)– NOTS Solar Lamps – een ‘impact enterprise’ – en de Rwandese overheid hebben vandaag een baanbrekende deal bekendgemaakt die de levering van elektriciteit aan gezinnen met de laagste inkomens in het land zal versnellen. NOTS investeert USD 70 miljoen over een periode van vijf jaar in een productiefaciliteit voor huishoudelijke zonne-energiesystemen, de eerste in Afrika, een microkredietprogramma, een marketinginfrastructuur en marketingprogramma’s. Huishoudelijke zonne-energiesystemen worden door de Verenigde Naties en de Wereldbank erkend als een essentiële technologie in de inspanning om plattelandsgezinnen te voorzien van elektriciteit, een einde te maken aan energie-armoede, en mensen meer kansen te geven in het leven. Een andere primeur is dat de fabriek het huishoudelijke zonne-energiesysteem ‘Mutimax’ gaat bouwen voor een prijs van USD 56 – ruwweg de helft van de prijs van bestaande huishoudelijke zonne-energiesystemen, zelfs betaalbaar voor gezinnen met de laagste inkomens. Als tegenprestatie schaft de Rwandese overheid 100.000 units aan, met een totale waarde van USD 5,6 miljoen.

Dit persbericht bevat multimedia. Bekijk hier het volledige persbericht: https://www.businesswire.com/news/home/20190704005095/nl/

Mutimax Solar Home System (Graphic: Business Wire)

Mutimax Solar Home System (Graphic: Business Wire)

“NOTS maakt elektriciteit betaalbaarder, toegankelijker en veel betrouwbaarder dan olielampen en telefoonoplaadpunten. Zo lossen we de uitdagingen op het gebied van elektriciteit in Rwanda op,” aldus Bart Hartman, CEO van NOTS en ‘impact entrepreneur’. “Deze blauwdruk gaan we vervolgens gebruiken om de elektriciteitscrisis in Afrika aan te pakken, waar, ondanks de inspanningen van overheden en non-gouvernementele organisaties, de afgelopen 10 jaar nauwelijks vooruitgang is geboekt.”

De Rwandese Energiegroep meldt dat de helft van alle huishoudens, met name landbouwgezinnen met lage inkomens, geen toegang heeft tot elektriciteit. NOTS is van plan in de komende vier jaar 900.000 huishoudelijke zonne-energiesystemen te produceren en te verkopen in Rwanda, waarmee circa 4,2 miljoen mensen van elektriciteit worden voorzien. Vanaf 2022 gaat de fabriek nog eens ten minste een miljoen units per jaar produceren voor export naar de rest van Afrika.

NOTS voert een proef uit met een uniek verkoop- en financieringsmodel voor consumenten in Rwanda. Gezinnen kunnen een microkrediet gebruiken om het huishoudelijke zonne-energiesysteem in één keer aan te schaffen, tegen betaling van 100 gelijke, wekelijkse aflossingen. De totaalprijs inclusief kredietrente bedraagt USD 60. De wekelijkse aflossingen zijn lager dan wat een doorsnee gezin momenteel besteedt aan lampolie en oplaadpunten voor mobiele telefoons. In dit model wordt gebruikgemaakt van digitale kredietcontroles en automatische betalingen via mobiele telefoons en mobiele betaalrekeningen, die allebei op grote schaal worden gebruikt in Afrikaanse landen ten zuiden van de Sahara. NOTS werkt bij deze proef samen met Airtel Money Rwanda in 3 Rwandese districten.

Op het gehele continent wonen 125 miljoen gezinnen – circa 600 miljoen mensen – zonder toegang tot elektriciteit. Door middel van het initiatief EAF 125 en diverse samenwerkingsverbanden heeft NOTS voor zichzelf en voor het continent de uitdaging gesteld alle gezinnen uiterlijk in 2025 van elektriciteit te voorzien.

-Einde-

Zie: www.nots.nl

Deze bekendmaking is officieel geldend in de originele brontaal. Vertalingen zijn slechts als leeshulp bedoeld en moeten worden vergeleken met de tekst in de brontaal, die als enige rechtsgeldig is.

Contacts

Andy Crisp

andyc@wearecohesive.com