10:40 uur 24-04-2019

Boies Schiller Flexner LLP begint rechtszaak tegen Tsjechische oligarch wegens oplichting van Amerikaans hedgefonds en voormalige partner voor meer dan $ 1 miljard

NEW YORK–(BUSINESS WIRE)– Kingstown Capital, een hedgefonds uit New York Management L.P., en andere aanklagers hebben op 10 april 2019 een rechtszaak aangespannen in het Zuidelijke District van New York tegen Radovan Vitek, een Tsjechische vastgoedmakelaar met zakelijke belangen in heel Europa, wiens fortuin Forbes Magazine schat op $ 3,5 miljard. Vertegenwoordigd door het topkantoor op het gebied van geschillenbeslechting Boies Schiller Flexner LLP, stellen hedgefonds Kingstown Capital Management L.P en de Tsjechische beleggingsmaatschappij Investhold Ltd dat Vitek een uitgebreide criminele onderneming leidde die de eisers heeft opgelicht voor meer dan US $ 1 miljard.

Volgens de klacht hield Vitek, de grootste eigenaar van commerciëel vastgoed in Berlijn, zich bezig met georganiseerde criminele activiteiten, waaronder digitale fraude, postfraude, witwassen van geld en andere misdaden en vergaarde hij zijn rijkdom ten koste van de aanklagers, aldus de klacht. Zijn commerciële belangen omvatten meerdere rechtsgebieden, waaronder de Tsjechische Republiek, Zwitserland, Luxemburg, Duitsland, Kroatië en het Verenigd Koninkrijk.

Volgens de klacht werd Vitek geholpen en gesteund door de particuliere Tsjechische bank J&T Banka, evenals het in Luxemburg gevestigde vastgoedontwikkelingsbedrijf ORCO Property Group, S.A., en ORCO Germany, nu bekend als CPI Property Group, dat beschikt over een Europese vastgoedportfolio ter waarde van US $ 8 miljard en dat bijna 4.000 werknemers in dienst heeft.

Nadat Kingstown Capital een aanzienlijk belang in ORCO Property Group had gevestigd, nam Vitek “heimelijk de controle over ORCO over door een reeks van lege vennootschappen en stro-mannen die zich voordeden als eigenaar,” aldus de klacht. Personen die genoemd worden als ‘stroman-eigenaars’ zijn onder meer ORCO’s voormalige Chief Executive Officer Jean-François Ott en de moeder van Vitek, Milada Mala.

In de klacht wordt gesteld: “Vitek heeft ORCO ontdaan van haar meest waardevolle vastgoedactiva, waarbij hij zijn effectieve controle over het bedrijf heeft gebruikt om ORCO ertoe te bewegen onroerende goederen tegen bodemprijzen te verkopen aan andere entiteiten die Vitek in het geheim beheerde.”

In de klacht wordt hieraan toegevoegd: “Viteks oplichtingspraktijken, die bijna tien jaar lang werden uitgevoerd en waarbij tal van investeringen en entiteiten waren betrokken, werd mogelijk gemaakt door J&T Banka, a.s. en haar dochterondernemingen. J&T Banka [. . .] financierde bijna alle frauduleuze praktijken van Vitek en was een gewillige deelnemer aan de misdaden van Vitek.”

Matthew L. Schwartz, partner bij Boies Schiller Flexner en voormalig federale Officier van Justitie, die de aanklagers vertegenwoordigt, verklaarde: “De ingediende klacht zet nauwgezet het bestaan uiteen van een massaal, tien jaar durend frauduleus plan dat werd uitgevoerd door Vitek en zijn mede-samenzweerders en dat van hem een miljardair heeft gemaakt met een van ‘s werelds grootste vastgoedimperia. We kijken uit naar het zegevieren van de gerechtigheid en naar de mogelijkheid om ons bewijs in openbare zitting te presenteren.”

In de klacht wordt aangegeven dat de Luxemburgse financiële toezichthouder, bekend als de Commission de Surveillance du Secteur Financier (CSSF), in 2017 een onderzoek naar Vitek, Ott en CPI Property Group startte en constateerde dat “Vitek en Ott samen heimelijk hadden gehandeld, ORCO in het geheim hadden gecontroleerd en daarom de Luxemburgse en Europese wetgeving hadden overtreden.”

De aanklagers streven nu naar veel zwaardere straffen tegen de beklaagden wegens vermeende schendingen van verschillende statuten, waaronder de zogenaamde RICO Act (Racketeer Influenced and Corrupt Organizations Act). De verdachten “begaven zich opzettelijk en herhaaldelijk in de Verenigde Staten, en in het bijzonder New York, om hun misdaden te plegen,” staat in de klacht. Een link naar de klacht die op 10 april 2019 is ingediend, is hier te vinden.

Deze bekendmaking is officieel geldend in de originele brontaal. Vertalingen zijn slechts als leeshulp bedoeld en moeten worden vergeleken met de tekst in de brontaal, die als enige rechtsgeldig is.

Contacts

BOIES SCHILLER FLEXNER LLP
Edward Evans
Director of Communications
212-446-2354
eevans@bsfllp.com

Check out our twitter: @NewsNovumpr