14:13 uur 25-02-2019

GA-ASI vervolgt tijdige ontwikkeling van MQ-9B

GEELONG, Australië–(BUSINESS WIRE)– General Atomics Aeronautical Systems, Inc. (GA-ASI), de leidende ontwerper en producent van bewezen, betrouwbare RPA (Remotely Piloted Aircraft) systemen, radars en elektro-optische en aanverwante missiesystemen, zet de tijdige ontwikkeling van zijn nieuwste RPA, de MQ-9B, voort. GA-ASI ontwikkelde MQ-9B als de volgende generatie van multi-missie Predator® B fleet en noemde zijn baseline MQ-9B vliegtuig SkyGuardian, en de maritieme bewakingsvariant SeaGuardian.

Dit persbericht bevat multimedia. Bekijk hier het volledige persbericht: https://www.businesswire.com/news/home/20190225005551/nl/

“MQ-9B is the world’s only RPA being developed to be certified to fly in non-segregated, controlled ...

“MQ-9B is the world’s only RPA being developed to be certified to fly in non-segregated, controlled airspace,” said Linden Blue, CEO, GA-ASI. “The development is the result of a five-year, company funded program to deliver an unmanned aircraft to meet the stringent airworthiness type-certification requirements of NATO and various civil authorities.” (Photo: Business Wire)

De Royal Air Force (RAF) koopt SkyGuardian als deel van zijn Protector RG Mk1-programma en de eerste levering staat gepland voor het begin van de jaren 2020. België heeft SkyGuardian ook geselecteerd voor zijn verdedigingsbehoefte. De RPA wordt beschouwd als een optie voor de Australian Defence Force, die GA-ASI koos op het RPA-systeem voor Project Air 7003.

“MQ-9B is de enige RPA ter wereld ontwikkeld voor certificatie om te vliegen in niet-gesegregeerde, gecontroleerde luchtruimen,” zei Linden Blue, CEO van GA-ASI. “De ontwikkeling is het resultaat van een vijfjarig, door het bedrijf gefinancierd, programma om een onbemand vliegtuig te leveren dat voldoet aan de strenge luchtwaardigheids typecertificatie-vereisten van de NAVO en verschillende civiele autoriteiten.”

Als onderdeel van de certificatie wordt MQ-9B uitgerust met een door GA-ASI ontwikkeld DAA (Detect and Avoid) systeem. Het DAA-systeem bestaat uit een Due Regard Radar (lucht-naar-lucht radar), gekoppeld aan een TCAS (Traffic Alert and Collision Avoidance System) en ADS-B (Automatic Dependent Surveillance-Broadcast).

De eerste transatlantische vlucht van een MALE (Medium-altitude Long-endurance) RPA werd vorig jaar juli voltooid, ter herdenking van het honderdjarig bestaan van de Royal Air Force’s (RAF) (RAF100) in 2018. SkyGuardian vloog van Grand Forks, Noord-Dakota naar RAF Fairford in Gloucestershire, VK, en legde daarmee 3.760 zeemijlen af in 24 uur. Andere recente ontwikkelingen omvatten:

  • Demonstratie van SATCOM lancering en herstel voor MQ-9B met XC2 (Expeditionary Command and Control) – december 2018
  • Eerste vlucht van de tweede MQ-9B SkyGuardian – september 2018
  • Integratie van MQ-9B met GPS en GALILEO Satellite Systems – juni 2018
  • Doorvoering van succesvolle bliksemtests op MQ-9B – mei 2018
  • Demonstratie van automatisch opstijgen en landen met SATCOM voor MQ-9B – december 2017

Het MQ-9B prototypevliegtuig (YBC01) heeft een duurrecord voor GA-ASI vliegtuigen verbroken toen het meer dan 48 uur onafgebroken vloog in april 2017. Dit ongeëvenaarde uithoudingsvermogen stelt de MQ-9B in staat om onafgebroken persistente ISR (Intelligence Surveillance and Reconnaissance) uit te voeren met veel lagere operatieve kosten dan de meeste bemande platforms. MQ-9B heeft een bereik van meer dan 6.000 zeemijlen en is uitgerust met negen hard-points voor sensoren of wapens met meer dan 4.000 lbs. (1.800 kg) beschikbaar draagvermogen.

Zowel MQ-9B SeaGuardian en SkyGuardian kunnen in alle weersomstandigheden dag en nacht opereren. Het vermogen van de motor op te starten bij koud weer maakt grondoperaties mogelijk tot -41°C. Deze RPAS hebben ook een EEDS (Electro-expulsieve De-icing System) voor de randen van de vleugels, anti-ijs verwarmde motorinlaat, verwarmde pitot-slang en statische poorten, alsmede bliksembescherming.

Door zijn compatibiliteit met NAVO is SkyGuardian’s multi-missie capaciteit waardevol in verschillende scenario’s – van milieubescherming, tot humanitaire hulp/noodhulp (HA/DR), tot MDA (Maritime Domain Awareness), tot SAR (Search and Rescue) en ISR (Intelligence Surveillance and Reconnaissance) op het land en op zee.

GA-ASI heeft tot nu toe meer dan 850 vliegtuigen en meer dan 300 GCS geleverd. Iedere twee dagen kiezen er 69 door GA-ASI geleverde RPA’s het luchtruim.

Er zijn foto’s in hoge resolutie beschikbaar van de draagbare laptop en MQ-9B SkyGuardian, voor gekwalificeerde media die worden vermeld in het GA-ASI mediacontact.

Over GA-ASI

GA-ASI (General Atomics Aeronautical Systems, Inc.), een tak van General Atomics, is een toonaangevende ontwikkelaar en producent van bewezen betrouwbare RPA (Remotely Piloted Aircraft) systemen, radarapparatuur, en elektro-optische en daaraan gerelateerde missiesystemen, waaronder de Predator® RPA serie en de Lynx® Multi-mode Radar. Met meer dan 5 miljoen vlieguren levert GA-ASI toestellen met een lang uithoudingsvermogen, geschikt voor multi-missies, met geïntegreerde sensor- en datalinksystemen die nodig zijn voor situatieanalyses en snelle interventies tijdens persistente vluchten. Het bedrijf produceert ook allerlei grondstations en software voor sensorcontrole/beeldanalyse, biedt pilotenopleidingen en ondersteuning, en ontwikkelt metamateriaal-antennes. Bezoek voor meer informatie www.ga-asi.com.

Reaper, Predator en Lynx zijn geregistreerde merknamen van General Atomics Aeronautical Systems, Inc.

Deze bekendmaking is officieel geldend in de originele brontaal. Vertalingen zijn slechts als leeshulp bedoeld en moeten worden vergeleken met de tekst in de brontaal, die als enige rechtsgeldig is.

Contacts

Robert Walker
General Atomics Aeronautical Systems, Inc.
+1 (858) 524-8108
ASI-MediaRelations@ga-asi.com

Check out our twitter: @NewsNovumpr