18:16 uur 24-01-2019

Total Eren en NBT stellen de financiering voor de eerste fase van het windproject van 250 MW van Syvash in Oekraïne veilig via een consortium geleid door EBWO

KIEV, Oekraïne & PARIJS & OSLO, Noorwegen–(BUSINESS WIRE)– NBT AS (‘NBT’), een ontwikkelaar van windenergie op grote schaal gevestigd in Oslo, en Total Eren SA (‘Total Eren’), een toonaangevende onafhankelijke energieproducent van hernieuwbare energie (Independent Power Producer, ‘IPP’) gevestigd in Parijs, hebben de definitieve financieringsovereenkomsten getekend voor de eerste fase van een windproject van 250 MW gelegen in de regio Kherson in Oekraïne. De financieringsovereenkomst van € 155 miljoen werd ondertekend tijdens een speciale bijeenkomst van de Nationale Investeringsraad van Oekraïne in Davos. De start van de bouw voor het project is aanstaande.

Dit persbericht bevat multimedia. Bekijk hier het volledige persbericht: https://www.businesswire.com/news/home/20190124005600/nl/

Het onshore windproject, genaamd Syvash-windpark (‘Syvash’), is ontwikkeld door het in Noorwegen gevestigde NBT samen met het in Frankrijk gevestigde Total Eren. Op volledige capaciteit vertegenwoordigt Syvash een totale investering van € 380 miljoen. Syvash bestaat uit 64 windturbines en wordt gevestigd op 1.300 hectare grond in de zuidelijke regio Kherson in Oekraïne. Eenmaal voltooid, wordt verwacht dat dit het grootste hernieuwbare energieproject van het land wordt.

Syvash is het eerste internationaal gefinancierde grootschalige windpark in Oekraïne. Er is een A/B-lening van maximaal € 155 miljoen bijeengebracht voor de bouw van de eerste fase van 133 MW. Het bestaat uit een EBWO-lening van € 75 miljoen, terwijl B-leningen van maximaal € 75 miljoen gezamenlijk zullen worden verstrekt door het Green for Growth Fund (GGF) en de Nederlandse Financierings-Maatschappij voor Ontwikkelingslanden (FMO). Een parallelle lening van € 5 miljoen zal worden verstrekt door de Nordic Environment Finance Corporation (NEFCO).

Het Syvash-windpark zal worden gebouwd volgens zeer hoge internationale normen, conform de prestatienormen en Equator Principles van de EBWO. De elektriciteit die wordt opgewekt uit Syvash zal worden verkocht aan het staatsbedrijf ‘Energorynok’, de groothandelsexploitant op de elektriciteitsmarkt in Oekraïne. Zodra het volledige project is gebouwd, zal het een geplande productie van 850 GWh per jaar hebben en voldoende elektriciteit genereren om te voldoen aan de behoeften van ongeveer 100.000 huishoudens in de gemeente Rivne, in Oekraïne. Verwacht wordt dat het de CO2-uitstoot met 470.000 ton per jaar zal verminderen, wat een positief effect op het milieu zal hebben.

Het Engineering, Procurement and Construction (EPC)-contract is getekend met PowerChina, een van de grootste bouwbedrijven wereldwijd op het gebied van energiecentrales, en Nordex Group, een toonaangevende producent van onshore windturbines. De bouwwerkzaamheden zullen naar verwachting over enkele weken van start gaan. Het project brengt economische ontwikkeling en aanzienlijke belastinginkomsten voor de regio Kherson met zich mee en zal een blijvende economische impact hebben, zelfs nadat de bouw voltooid is.

Syvash vertegenwoordigt het eerste project van Total Eren en NBT in Oekraïne, een land met een groot potentieel voor hernieuwbare energiebronnen, gecombineerd met een sterke lokale steun van de Oekraïense regering, het Bureau van de Nationale Investeringsraad, regionale autoriteiten en andere partners om de Oekraïense markt voor hernieuwbare energie te ontwikkelen.

David Corchia, CEO van Total Eren, verklaarde: “Deze handtekening markeert een belangrijke mijlpaal voor Total Eren bij het uitbreiden van haar ontwikkelingsinspanningen naar Oost-Europa met een project van deze omvang. We zijn er trots op dat we, samen met onze partner NBT, deze vertrouwde geldschietersgroep onder leiding van de EWBO hebben gemobiliseerd en kijken uit naar de start van de bouw en de afronding van de tweede fase van het project. We zien enorme mogelijkheden voor verdere ontwikkeling voor Total Eren in Oekraïne.”

Joar Viken, CEO van NBT, stelde: “Het doet ons veel genoegen dat we samen met onze strategische partner Total Eren kunnen investeren in windparken voor centrale energieopwekking die de toekomstige duurzame groei van Oekraïne zullen ondersteunen. Het Syvash-windpark van 250 MW is nog maar het begin van onze plannen om een aanzienlijke hoeveelheid kapitaal te investeren in onze grote pijplijn van windprojecten in Oekraïne in de komende twee tot drie jaar. Met het verbeterde zakelijke klimaat in Oekraïne en het succes van deze internationale projectfinanciering, voorzien we dat particuliere commerciële instellingen en internationale beleggers de voordelen van investeren in Oekraïne zullen zien. Daarnaast voorzien we potentiële belangstelling voor groene obligaties voor de financiering van NBT’s pijplijn van nieuwe windprojecten in Oekraïne. We verheugen ons op samenwerking met de regering van Oekraïne en onze strategische partners om onze uitbreidingsplannen voor investeringen in windenergie in Oekraïne te ondersteunen.”

Over Total Eren

Total Eren, opgericht in 2012 door Pâris Mouratoglou en David Corchia, heeft een aanzienlijk en gevarieerd portfolio opgebouwd van wind-, zonne- en waterkrachtactiva die een geïnstalleerde bruto capaciteit vertegenwoordigen van meer dan 1.300 MW in bedrijf of in aanbouw wereldwijd. Via partnerschappen met lokale ontwikkelaars ontwikkelt Total Eren momenteel tal van energieprojecten in landen en regio’s waar hernieuwbare energie een economisch levensvatbaar antwoord vormt op de groeiende vraag naar energie, zoals in Azië-Pacific, Afrika en Latijns-Amerika. Het doel is om tot 2022 een wereldwijd netto geïnstalleerd vermogen van meer dan 3 GW te realiseren. Op 1 december 2017 verwierf Total S.A, het belangrijkste energiebedrijf, een indirect belang van 23% in Total Eren. Ga voor meer informatie naar www.total-eren.com.

Over NBT

NBT AS is een ontwikkelaar en exploitant van windparken op grote schaal in opkomende markten. Het bedrijf werd opgericht in 2004 en is gevestigd in Oslo, Noorwegen. NBT heeft vestigingen in Noorwegen, China, Cyprus, Zweden, Singapore en Oekraïne. Ga voor meer informatie naar www.nbtas.no.

Deze bekendmaking is officieel geldend in de originele brontaal. Vertalingen zijn slechts als leeshulp bedoeld en moeten worden vergeleken met de tekst in de brontaal, die als enige rechtsgeldig is.

Contacts

Mediarelaties
Solange Petit de Bantel (Total Eren)
+33 1 58 97 58 07
solange.debantel@total-eren.com

Yannick Tetzlaff, Laura de Carné (Brunswick Group)
+33 1 53 96 83 83
eren@brunswickgroup.com

Anniken Jensen (NBT)
+47 452 69 023
Anniken.Jensen@nbtas.no

Check out our twitter: @NewsNovumpr