10:48 uur 18-10-2018

Londen leidt sterk, New York stijgt snel en Tokio blijft op plaats 3 in de Global Rankings

TOKIO–(BUSINESS WIRE)–

Het rapport van de Memorial Foundation uit 2018 (Mori Memorial Foundation’s GPCI 2018 Report) onthult ‘s werelds 44 meest aantrekkelijke steden

Londen, New York en Tokio zijn opnieuw aangemerkt als de meest aantrekkelijke steden in het Global Power City Index (krachtindex wereldsteden/GPCI) 2018-rapport. Dit is vandaag gepubliceerd door het instituut voor stedelijke strategieën van de Mori Memorial Foundation, een onderzoeksinstituut opgericht door Mori Building, een toonaangevende stedelijk ontwikkelaar in Tokio. Het jaarlijkse GPCI-rapport werd voor het eerst gepubliceerd in 2008; het evalueert en rangschikt 44 grote steden op hun ‘aantrekkelijkheid’, oftewel hoe groot de aantrekkingskracht is die deze steden hebben voor creatieve individuen en bedrijven wereldwijd. Steden worden beoordeeld op 70 indicatoren in zes categorieën: ‘economie’, ‘R&D’, ‘culturele interactie’, ‘leefbaarheid’, ‘milieu’, en ‘toegankelijkheid”.

Dit persbericht bevat multimedia. Bekijk hier het volledige persbericht: https://www.businesswire.com/news/home/20181018005272/nl/

Londen staat op eenzame hoogte, New York stijgt snel, Tokio neemt afstand en Parijs herstelt
De top vier steden blijven onveranderd ten opzichte van vorig jaar, met Londen, New York, Tokio en Parijs op respectievelijk te plaatsen een tot en met vier. Londen staat nog steeds met stip op een en het verbetert zelfs de score door te blijven profiteren van de sterke impuls van de 2012 Olympische en Paralympische Spelen. De stad heeft zijn voorheen zwakste categorie, leefbaarheid, verbeterd en toont zich nog steeds zeer sterk op het gebied van culturele interactie. Hoewel er op dit moment enige onzekerheid is vanwege het vertrek van het VK uit de EU, zorgen de uitgebalanceerde sterke punten van Londen in verschillende categorieën ervoor dat de stad de mogelijkheden heeft om uitdagingen te veranderen in mogelijkheden.

Nu de mondiale financiële crisis achter de rug is, behaalde New York zijn hoogste jaarlijkse scoreverhoging sinds het begin van de GPCI-rankings, omdat het profiteert van de effecten van een sterke evaluatie in startupomgevingen en verscheidenheid aan werkplekopties. New York heeft tevens zijn toppositie zowel in het veld R&D en economie behouden als gevolg van verbeterde resultaten in de categorie ondernemingsbelasting. Potentieel negatieve invloed op de groei van het BNP van de VS als gevolg door handelsfrictie kunnen New York’s toekomstige ranking beïnvloeden, en milieu en leefbaarheid blijven significante zwaktepunten. Tokio, in de top 10 in alle categorieën behalve milieu, heeft de top 10 van de categorie leefbaarheid behaald met verbetering van de indicator totale werkuren. Tokio heeft zijn score ieder jaar sinds 2015 verbeterd, maar was relatief laag in toewijding aan klimaatactie en viel van #12 naar #29 in de categorie milieu. Zoals Londen in 2012, hoopt Tokio zijn score te verbeteren voor en na het hosten van de Olympische en Paralympische Spelen in 2020. Parijs, nadat het naar vierde plaats zakte na meerdere terroristische aanslagen in 2015, herstelde en verbeterde zijn totale score, inclusief het aantal buitenlandse bezoekers. Nu bekend is dat in 2024 de Olympische en Paralympische Spelen in Parijs worden gehouden, zal Parijs waarschijnlijk met Tokio concurreren voor Spelen-gerelateerde groei.

Andere hoogtepunten (steden vanaf #5)

  • Singapore (#5), traditioneel sterk in economische vrijheid, ondernemingsbelasting en internationale conferenties, staat nu globaal bovenaan in levenstevredenheid van medewerkers en op de eerste plek in Azië voor zijn startupklimaat. Verbeteringen in het aantal buitenlandse bezoekers en hoge scores in het aantal buitenlandse inwoners hebben van Singapore het vooraanstaande internationale zakencentrum van Azië gemaakt.
  • Amsterdam (#6) staat nog steeds te boek als een ondersteunende, tech-ready stad voor bedrijven. De stad was eerste in ICT-readiness en achtste in startupklimaat, en bood een hoge kwaliteit van leven, inclusief een tweede plek, na Singapore, in levenstevredenheid van medewerkers. Amsterdam, samen met het nabije Frankfurt (#15), heeft ook een hoge plek op toegankelijkheid (6e mondiaal).
  • Seoel (#7) heeft weer hoog gescoord in R&D, derde in aantal onderzoekers, vijfde in uitgaves aan R&D, en tweede in het aantal patenten. In de categorie milieu leidde het alle Aziatische steden in toewijding aan klimaatactie (14e mondiaal) en afvalrecycling (1e mondiaal).
  • Berlijn (#8) behaalde de eerste plaats in leefbaarheid en werd mondiaal 6e in culturele integratie voor zijn overvloedige mogelijkheden in deze categorie. Berlijn is sterk op het gebied van milieu, eerste in Europa (vierde mondiaal) op het gebied van afvalrecycling en eerste in de top 10 (vijfde mondiaal) in begroeiing.
  • Hong Kong (#9) was mondiaal vijfde in de categorie economie. Door zakenvriendelijk beleid werd de stad eerste in economische vrijheid en tweede voor de indicator ondernemingsbelasting. Dankzij zijn goed functionerende haven was Hong Kong de eerste in internationaal goederentransport. Het was ook eerste in Azië (derde mondiaal) voor de indicator topuniversiteiten van de wereld.
  • Sydney (#10) scoort vijfde in economische vrijheid en zevende voor verscheidenheid aan werkplekopties. Het blonk ook uit in de categorie milieu, met de hoogste positie van alle GPCI top 10. Zijn uitstekende luchtkwaliteit was de beste qua SO2- en NO2-dichtheid en de vierde in SPM-dichtheid. Sydney werd ook zesde in de categorie toewijding aan klimaatactie.

Deze bekendmaking is officieel geldend in de originele brontaal. Vertalingen zijn slechts als leeshulp bedoeld en moeten worden vergeleken met de tekst in de brontaal, die als enige rechtsgeldig is.

Contacts

Voor meer informatie:
instituut voor stedelijke strategieën
van de Mori Memorial Foundation
Peter Dustan, +81-3-6406-6800
Fax: +81-3-3578-7051
info@mori-m-foundation.or.jp
http://mori-m-foundation.or.jp/english/ius2/gpci2/
of
Contact for International Media
Weber Shandwick
Reina Matsushita / Kaya Tanabe,
Tel: +81-(0)80-2375-0295 / +81(0)90-7726-7027
Email: moribldg@webershandwick.com

Check out our twitter: @NewsNovumpr