10:46 uur 24-09-2018

Avinor test deze winter autonome sneeuwploegen op luchthaven van Oslo

OSLO, Noorwegen–(BUSINESS WIRE)– Sinds 2010 heeft Avinor de visie en de wens om het winteronderhoud te automatiseren. In maart werd autonoom sneeuwruimen gedemonstreerd op luchthaven Fagernes en deze winter gaat Avinor nog een stap verder door twee autonome sneeuwploegen te testen op de luchthaven van Oslo. Het project is een van de eerste wereldwijd, waarbij grote machines autonoom zullen werken om sneeuw weg te houden van luchthavengebieden.

Dit persbericht bevat multimedia. Bekijk hier het volledige persbericht: https://www.businesswire.com/news/home/20180921005604/nl/

Avinor to Test Autonomous Snowploughs at Oslo Airport This Winter (Photo: Business Wire)

Avinor to Test Autonomous Snowploughs at Oslo Airport This Winter (Photo: Business Wire)

“Innovatie is belangrijk voor Avinor. In de toekomst zullen veel taken in de luchtvaart op andere manieren worden opgelost dan vandaag de dag gebeurt. Avinor wil autonomie testen en ziet in de toekomst natuurlijk mogelijkheden voor rationalisering door middel van nieuwe oplossingen voor winteractiviteiten en op andere gebieden. Avinor loopt voorop bij het testen van deze technologie, maar het is van essentieel belang dat bij al dergelijke tests de veiligheid gewaarborgd wordt,” aldus Margrethe Snekkerbakken, Executive Vice President voor Safety, Environment & Strategy bij Avinor.

Kwantiteitstraining

Tests zullen plaatsvinden tijdens normale winteractiviteiten, beginnend rond de jaarwisseling en doorgaand tot april 2019. Het doel is minimaal 40 volledige activiteiten, met dezelfde basistechnologie als bij Fagernes. Tijdens de activiteiten worden de voertuigen nauwlettend gevolgd en is er een chauffeur aanwezig die indien nodig kan ingrijpen. Het doel is om zoveel mogelijk activiteiten te realiseren voor de autonome voertuigen om meer over het systeem te leren en het verder te ontwikkelen.

“Je zou dit kunnen vergelijken met een piloot in een vliegtuig. Technologie doet een deel van het werk, maar we moeten nog steeds aanwezig zijn om te observeren en indien nodig in te grijpen,” verklaart Vidar Snerten, technisch manager van de airside-activiteiten op de luchthaven van Oslo.

De autonome voertuigen worden in ploegconvooien en als onafhankelijke sneeuwploegen getest, zodat Avinor ervaringen kan overbrengen naar luchthavens zonder ploegkonvooien.

In de hoop op een winter met veel sneeuw

“Afgelopen winter hebben we meer dan drie meter sneeuw gezien en de start- en landingsbanen in totaal 814 keer gereed gemaakt. Dus de omstandigheden zouden zeer geschikt moeten zijn voor het testen hier op de luchthaven van Oslo,” stelt Henning Bråtebæk, Airside Operations Director op de luchthaven van Oslo.

“We kijken ernaar uit om deze nieuwe en moderne technologie voor het sneeuwruimen te testen en deel uit te maken van de ontwikkeling ervan. Technologie ontwikkelt zich momenteel met sprongen en met dit soort projecten kan Avinor tot de beste ter wereld blijven behoren als het gaat om winteractiviteiten,” besluit Bråtebæk.

Deze bekendmaking is officieel geldend in de originele brontaal. Vertalingen zijn slechts als leeshulp bedoeld en moeten worden vergeleken met de tekst in de brontaal, die als enige rechtsgeldig is.

Contacts

Avinor
Gurli Høeg Ulverud
+47-918-15-614
https://avinor.no/

Check out our twitter: @NewsNovumpr