10:29 uur 21-09-2018

Oudere werknemers in Nederland lopen na hervormingen op het gebied van vervroegde uittreding risico van werkloosheid

HELSINKI–(BUSINESS WIRE)–

Hoewel meer dan de helft van de werkende bevolking in Nederland in de leeftijd rond vijfenvijftig jaar blijft werken tot aan de pensioengerechtigde leeftijd, verlaten oudere werknemers via allerlei routes vroegtijdig de arbeidsmarkt. Met name voor lager opgeleide werknemers dreigt nog steeds het risico van werkloosheid en inactiviteit.

Volgens een onlangs verschenen proefschrift is pensionering niet een eenmalige gebeurtenis, maar een langlopend proces. Een vergelijking tussen Nederland en Finland door Senior Researcher Aart-Jan Riekhoff (Finnish Centre for Pensions) laat zien dat pensionering diverse overgangen omvat die in de loop van meerdere jaren plaatsvinden.

Dit persbericht bevat multimedia. Bekijk hier het volledige persbericht: https://www.businesswire.com/news/home/20180920005687/nl/

Lehtikuva/Petra Piitulainen (Photo: Business Wire)

Lehtikuva/Petra Piitulainen (Photo: Business Wire)

“Veel mensen ontvangen een ander type pensioen of uitkering voordat ze in aanmerking komen voor een ouderdomspensioen. In Nederland en Finland leiden werkloosheid of ziekte er vaak toe dat ouderen vervroegd en blijvend de arbeidsmarkt verlaten. Voor mensen met een lagere opleiding, een onzekere baan en een laag inkomen lopen de risico’s in de loop van de jaren vaak steeds verder op,” aldus Riekhoff.

Opleiding verlaagt het risico van vroegtijdige uitval

Riekhoff heeft het arbeidsleven van werknemers in Nederland en Finland vanaf de leeftijd van circa vijfenvijftig jaar tot aan hun pensioen gevolgd. De uitkerings- en pensioenenstelsels in de twee landen zijn in veel opzichten vergelijkbaar. Het is mogelijk vroeger of later uit te treden. Daarnaast verlaten veel mensen de arbeidsmarkt na langdurige ziekte, arbeidsongeschiktheid en werkloosheid.

“Als we kijken naar de factoren die bijdragen tot elk van deze trajecten, is het duidelijk dat een hogere opleiding het risico van een onvrijwillige uittreding verlaagt, zowel in Nederland als in Finland,” aldus Riekhoff.

Meer overgangen tussen werk en uitkering

Na de hervormingen op het gebied van uitkeringen en pensioenen blijven oudere werknemers in de beide landen vaak langer doorwerken. Hoewel late carrières in Finland redelijk stabiel zijn gebleven, is het aantal overgangen tussen werk en uitkering in de jaren voorafgaande aan de pensioengerechtigde leeftijd van 65 jaar in Nederland enigszins toegenomen.

“Dit komt mogelijk door de strengere criteria die gelden sinds de invoering van de nieuwe wet Werk en inkomen naar arbeidsvermogen (WIA) in 2006, de afschaffing van de vervolguitkering bij werkloosheid in 2003 en de aanscherping van de vereisten voor het zoeken naar werk voor oudere werknemers in 2004. Deze hervormingen konden niet voorkomen dat oudere werknemers werkloos of arbeidsongeschikt werden, maar zorgden er wel voor dat ze sneller terugkeerden op de arbeidsmarkt na een kortere uitkeringsperiode.”

Meer informatie

Het proefschrift van Riekhoff, gepubliceerd door het Finnish Centre for Pensions

Deze bekendmaking is officieel geldend in de originele brontaal. Vertalingen zijn slechts als leeshulp bedoeld en moeten worden vergeleken met de tekst in de brontaal, die als enige rechtsgeldig is.

 

Contacts

Finnish Centre for Pensions
Aart-Jan Riekhoff
arie.riekhoff@etk.fi

Check out our twitter: @NewsNovumpr