11:04 uur 11-06-2018

OnRobot: De pionier in collaboratieve robotica Enrico Krog Iversen en het Deense Groeifonds presenteren een nieuwe, ambitieuze onderneming in robotarmeinde-werktuigen

ODENSE, Denemarken–(BUSINESS WIRE)–

Het bedrijf beoogt te groeien door strategische acquisities en technologische innovatie gericht op de onderbedeelde markt voor collaboratieve robotarmeinde-werktuigen. Door aanvankelijke samenvoeging van drie internationale bedrijven wil het nieuwe OnRobot marktleider worden op een snelgroeiende wereldmarkt, voortbouwend op de sterke positie die Denemarken inneemt in collaboratieve robotica.

Enrico Krog Iversen, voormalig CEO van de marktleider in collaboratieve robotica – Universal Robots – gaat samen met het Deense Groeifonds de volgende uitdaging aan in automatisering. Met de samenvoeging van drie innovatieve bedrijven in robotarmeinde-werktuigen wordt de voortdurende groei gefaciliteerd in collaboratieve robotica, een branche waarin tegen 2025 naar verwachting $ 8,5 miljard zal omgaan.

Het nieuwe bedrijf is een combinatie van Perception Roboticsuit de V.S., het Hongaarse OptoForce en het Deense On Robot, samen OnRobot, dat streeft naar innovatieve, gebruiksvriendelijke robotarmeinde-werktuigen. Het hoofdkantoor van OnRobot komt in Denemarken, onder directie van Enrico Krog Iversen. De drie bedrijven zetten daarnaast ieder hun eigen activiteiten en ontwikkeling voort. Het wereldwijde netwerk van distributeurs van OnRobot zal daarbij toegang hebben tot de lokale klantondersteuning, technische diensten en productopleidingen via de regionale vestigingen in Duitsland, China, V.S., Maleisië en Hongarije. In 2018 worden dat er nog meer.

“Het doel is om wereldleider te worden in de ontwikkeling en productie van robotarmwerktuigen. We verwachten dankzij verdere acquisities en samenwerkingsverbanden in vijf jaar tijd een omzet van meer dan honderd miljoen dollar te bereiken”, aldus Iversen en: “Veilige, kostenefficiënte en veelzijdige cobots (collaboratieve robots) worden steeds meer gemeengoed omdat ze geschikt zijn voor geavanceerde en intuïtieve programmering en dat maakt ze gemakkelijk (her)inzetbaar. Eenvoudig te integreren armeinde-werktuigen als grijpers en sensoren worden vitale elementen in het aanpassen van dit krachtige automatiseringsgereedschap voor een breed scala aan toepassingen.”

In 2015 verkochten Enrico Krog Iversen en het Deense Groeifonds het Deense cobotpionierbedrijf Universal Robots aan het Amerikaanse Teradyne voor $ 285 miljoen. Met het nieuwe bedrijf versterken de twee investeerders de positie van Denemarken in de wereld op het gebied van robotica nog verder.

“In de afgelopen jaren is Denemarken erin geslaagd zichzelf neer te zetten als het wereldwijde centrum voor robotica-technologieën. Na de pionier Universal Robots zijn er veel sterke en innovatieve bedrijven met wortels in Odense, Denemarken ontstaan. Het nieuwe OnRobot heeft de potentie om niet alleen wereldwijd marktleider te worden, maar ook de aanjager te worden van nog meer groei van de Deense robotica-cluster. Wij ondersteunen deze trend graag met onze investeringen en nodigen zowel bedrijven als investeerders in de hele wereld uit zich bij ons te voegen”, aldus Christian Motzfeldt, CEO van het Deense Groeifonds.

Collaboratieve robots die veilig naast en met mensen werken in toepassingsgebieden als verpakken, kwaliteitscontroles, materialenbehandeling, machinebelading, assemblage en solderen, vertegenwoordigen op dit moment 3% van de wereldwijde robotverkopen, volgens de Internationale Roboticafederatie (IFR), maar dit aandeel zal naar verwachting stijgen tot 34% van een markt van $ 25 miljard in 2025.

“Deze groei zal ongetwijfeld afhangen van het gebruik van cobots in meer toepassingsgebieden”, voegt Iversen toe. “Door hun kleine voetafdruk en het vermogen naast en met mensen samen te werken, zijn ze ideaal voor kleine en middelgrote fabrikanten die wereldwijd moeten concurreren. Cobots worden ook steeds vaker geïntegreerd bij zeer grote fabrikanten in bijvoorbeeld de automotive-industrie, waar ze processen overnemen die met traditionele robotica niet kunnen worden geautomatiseerd. Met de voortdurende uitbreiding van het soort toepassingen van cobots groeit ook de behoefte aan nieuwe gereedschappen die snel en gemakkelijk kunnen worden geïntegreerd in de gebruikersinterface van cobots. Het nieuwe OnRobot is kampioen in de huidige megatrend op het gebied van automatisering. De combinatie van deze unieke mogelijkheden van deze armeinde-technologieën in één overkoepelend bedrijf dat wordt geleid door een paar van de slimste koppen in de robotica-industrie zal het nog eenvoudiger maken ze te implementeren en te programmeren. Trouwens, het nieuwe OnRobot is op dit moment op zoek naar nieuwe R&D-medewerkers”, aldus Iversen.

Bedrijven gekozen op synergie, integratiegemak, visie

De drie bedrijven die OnRobot gaan vormen zijn gekozen op basis van hun synergetische armeinde-technologieën, de mogelijkheid deze technologieën eenvoudig te integreren ten behoeve van verbeterde ondersteuning en de langetermijnvisie en capaciteiten van hun respectievelijke oprichters.

  • On Robot, opgericht in 2015 levert plug-en-play elektrische grijpers—RG2 en RG6—die rechtstreeks op de robotarm kunnen worden gemonteerd, zeer flexibel zijn en ook zonder de noodzaak van ingenieurs eenvoudig geprogrammeerd en bediend kunnen worden vanaf dezelfde interface als die van de robot.
  • OptoForce, opgericht in 2012, levert kracht-/torsiesensoren die industriële robots hun tastzin geven zodat ze taken kunnen automatiseren waarvoor anders altijd de handigheid van de menselijke hand nodig zou zijn.
  • Perception Robotics, opgericht in 2012 en gevestigd in Los Angeles, ontwikkelt grijpers met meevoelende sensoren in het rubber (“huid”) om robots tastzin te geven en zo automatiseringssystemen uit te rusten met een degelijk vermogen om goederen te hanteren. De eerste grijpers zullen nog dit jaar beschikbaar komen.

Op de handelsbeurs Automatica in juni zal OnRobot de eerste volledig geïntegreerde producten introduceren met gecombineerde gebruikersinterfaces die zowel de ontwikkeling als het gebruik van cobots vereenvoudigen.

Over OnRobot

OnRobot, gevestigd in Odense, Denemarken, biedt technologieën – zowel hardware als software – voor armeinde-werktuigen, vooral voor samenwerkende robots (cobots). OnRobot komt voort uit On Robot, dat in 2015 werd opgericht door Bilge Jacob Christiansen en Ebbe Overgaard Fuglsang. OnRobot integreert grijpers, sensoren en andere cobot-onderdelen om het gebruik van deze technologie te faciliteren in toepassingsgebieden als verpakken, kwaliteitscontroles, materialenbehandeling, machinebelading, assemblage en solderen en is voornemens aanvullende technologieën te vergaren en te produceren met wereldwijde ondersteuning. Naast de hoofdkantoor in Denemarken heeft OnRobot nu geconsolideerde verkoopkantoren in Duitsland, China, V.S., Maleisië en Hongarije. Ga voor meer informatie naar www.onrobot.com.

Over het Deense Groeifonds

Het Deense Groeifonds is een investeringsfonds van de staat dat bijdraagt aan de oprichting van nieuwe bedrijven middels kapitaalsinvesteringen en expertise. Sinds 1992 heeft het Deense Groeifonds samen met particuliere investeerders voor een totaalbedrag van DKK 22,5 miljard de groei van meer dan 7.300 Deense bedrijven meegefinancierd. Het Deense Groeifonds investeert vermogen en verstrekt leningen en garanties aan kleine en middelgrote ondernemingen in samenwerking met particuliere partners en Deense financiële instellingen. Het Deense Groeifonds investeert jaarlijks rechtstreeks in zo‘n 10 bedrijven.

Ga voor meer informatie naar www.vf.dk

Neem voor meer informatie contact op met:

OPMERKING voor de redactie: De nieuwe naam – OnRobot – is onderdeel van de nieuwe merkstrategie. Let erop dat het nu om één woord gaat, zonder spatie.

NOT INTENDED FOR DISTRIBUTION IN THE UNITED STATES

 

Contacts

OnRobot
Neem voor een interview met OnRobot-CEO Enrico Krog Iversen contact op met zijn PA
Liselotte Winther Frellsen
+45 2278 4537
lwf@onrobot.com
of
Neem voor meer informatie over het Deense Groeifonds
contact op met senior communicatie-adviseur
Nathali Selmeczi Leth
+45 2860 0113
nsl@vf.dk

Check out our twitter: @NewsNovumpr