11:02 uur 12-03-2018

MHPS neemt deel aan het waterstofconversieproject bij de STEG-energiecentrale voor aardgas in Nederland

Project is bedoeld voor de 1,32 MW Nuon Magnum-fabriek (in Groningen)Het doel is om een van drie bestaande eenheden in 2023 volledig te hebben omgezet naar waterstof

— Zal haalbaarheidsstudie ondersteunen voor het verlagen van de jaarlijkse CO2-uitstoot met 1,3 miljoen ton per jaar —

YOKOHAMA, Japan–(BUSINESS WIRE)– Mitsubishi Hitachi Power Systems, Ltd. (MHPS) ondersteunt het Carbon-Free Gas Power-project voor de Magnum-energiecentrale van Nuon in Groningen, dat onder leiding staat van Nuon/Vattenfall, Statoil en de Gasunie. MHPS, dat de gasturbine geproduceerd heeft die operatief is bij de Nuon/Vattenfall Magnum stoom- en gascentrale (STEG), heeft een lange geschiedenis in het ontwikkelen van speciale brandstoffen, zoals synthetische brandstoffen of hoogovengas, voor de gasturbines. MHPS zal deze expertise gebruiken voor het onderzoeken van de technische haalbaarheid van H2-verbranding.

Het Carbon-Free Gas Power-project heeft als doel om een van de drie 440 MW STEG-energiecentrales in 2023 naar waterstof om gezet te hebben. Nuon/Vattenfall, Statoil en de Gasunie hebben een contract afgesloten met MHPS om gezamenlijk te onderzoeken of het mogelijkheid is om waterstof te gebruiken voor het genereren van elektriciteit in de Nuon/Vattenfall Magnum-energiecentrale, als het eerste innovatieve STEG-project ter wereld. Een STEG kan tot 1,3 miljoen ton CO2 per jaar uitstoten en het verbranden van waterstof kan deze uitstoot aanzienlijk verlagen.

Met behulp van dit project wil Statoil zich richten op de productie van waterstof door Noors aardgas om te zetten in waterstof en koolstofdioxide. De koolstofdioxide zal in ondergrondse faciliteiten voor de kust van Noorwegen worden opgeslagen, zodat een koolstofneutrale productie mogelijk is. De Gasunie doet onderzoek naar het transport en de opslag van waterstof bij de Magnum-energiecentrale.

“Om te kunnen voldoen aan de doelstellingen van het Akkoord van Parijs, moet de CO2 -uitstoot van de energiesector in Nederland in 2030, ten opzichte van 1990, met 55% tot 75% verlaagd zijn. Door waterstof in plaats van aardgas te gebruiken kan er een belangrijke bijdrage worden geleverd aan het bereiken van deze doelstelling”, aldus Alexander van Ofwegen, directeur van het bedrijfsonderdeel Warmte Nederland bij Vattenfall en verantwoordelijk voor de Nuon/Vattenfall Magnum-energiecentrale. “We zijn daarom bijzonder verheugd dat MHPS door middel van hun expertise een bijdrage zullen leveren. Het bedrijf heeft een belangrijke rol gespeeld in de bouw van de Magnum-energiecentrale en is daarom een vertrouwde technologische leverancier in deze volgende stap voor Magnum.”

Over Mitsubishi Hitachi Power Systems, Ltd.
Mitsubishi Hitachi Power Systems, Ltd. (MHPS), met het hoofdkwartier in Yokohama, Japan, is in februari 2014 ontstaan als gevolg van een joint venture tussen Mitsubishi Heavy Industries, Ltd. en Hitachi, Ltd. waarbij hun werkzaamheden op het gebied van thermische energieopwekkingssystemen alsmede ander gerelateerde bedrijven werden geïntegreerd. MHPS is vandaag de dag een van de toonaangevende leveranciers van apparatuur en diensten aan de markt voor energieopwekking. Het bedrijf wordt gesteund door 100 miljard yen in kapitaal en telt ongeveer 20.000 werknemers wereldwijd. De producten van het bedrijf omvatten een STEG (stoom- en gascentrale) en IGCC (geïntegreerde koolvergassingscentrale), conventionele energiecentrales voor gas/kool/olieverbrandings (thermisch), boilers, generators, gas- en stoomturbines, geothermische energiecentrales, AQCS (air quality control systems/luchtkwaliteitscontrolesystemen), randapparatuur voor energiecentrales en solid-oxide fuel cells (SOFC/vasteoxidebrandstofcellen) Ga voor meer informatie naar de website van de onderneming op https://www.mhps.com/en/index.html.

Deze bekendmaking is officieel geldend in de originele brontaal. Vertalingen zijn slechts als leeshulp bedoeld en moeten worden vergeleken met de tekst in de brontaal, die als enige rechtsgeldig is.

Contacts

PERSCONTACT:
Mitsubishi Heavy Industries, Ltd.
Joseph Hood, +81-(0)3-6716-2168
PR Manager
mhi-pr@mhi.co.jp
Fax: +81-(0)3-6716-5860

 

Check out our twitter: @NewsNovumpr