11:04 uur 02-03-2018

Nederlanders weten onvoldoende hoe ze hun gehoor moeten beschermen en wat ze aan gehoorverlies kunnen doen

UTRECHT–(BUSINESS WIRE)– Een alarmerend aantal Nederlanders stelt zichzelf onbewust bloot aan gevaarlijke geluidsniveaus waarbij ze kans lopen op blijvend gehoorverlies, bijvoorbeeld om meer te genieten van een concert of een film. Tegelijkertijd durven mensen bij gehoorproblemen geen hulp in te schakelen, terwijl er verschillende oplossingen zijn voor gehoorverlies. Dit blijkt uit het onderzoek dat is uitgevoerd in het kader van de Internationale Dag van het Gehoor.1

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft deze Dag van het Gehoor opgezet om meer aandacht te vragen voor de preventie van doofheid en gehoorverlies. Gehoorverlies kan bij kinderen leiden tot ontwikkelingsproblemen en bij volwassenen tot isolement, depressie en zelfs snellere progressie van dementie. 2

Volgens de WHO stijgt het aantal mensen met gehoorverlies. Het treft inmiddels meer dan 5% van de wereldbevolking, ongeveer 466 miljoen mensen.3 In Nederland heeft één op de 10 mensen gehoorverlies, waarvan ongeveer 50.000 ernstig. Van de 65-plussers heeft zelfs 17% gehoorverlies.4 Mensen worden daar lang niet altijd voor behandeld, slechts 4 op de 10 mensen met gehoorverlies maakt gebruik van een gehooroplossing.5

Risico’s nemen

Het onderzoek laat zien dat 42% van de Nederlanders zich onbewust blootstellen aan potentieel gevaarlijke geluidsniveaus. Eén op de vijf zegt zo meer plezier te beleven aan een activiteit, zoals het bijwonen van een concert of het kijken naar een film. De meerderheid (57%) neemt geen voorzorgsmaatregelen in omgevingen waarvan zij weten dat die schadelijk kunnen zijn voor hun gehoor, zoals bij evenementen, terwijl mensen erkennen dat zij bij evenementen het vaakst worden blootgesteld aan gevaarlijke geluidsniveaus.

Ook hebben de meeste (57%) Nederlanders het volume van hun telefoon te hoog ingesteld. Dit is met name het geval onder jongeren tussen de 18-24 jaar, waarvan de meerderheid (85%) zegt dit te doen. Een van de redenen achter dit gedrag kan zijn dat jongeren denken dat zij te jong zijn om gehoorschade op te lopen, aangezien 16% van de respondenten denkt dat slechthorendheid een natuurlijk onderdeel is van het verouderingsproces.

“Het is verwonderlijk dat mensen vermijdbare risico’s nemen in een omgeving waarvan ze weten dat deze hun gehoor kan aantasten. Het is als wielrennen zonder helm,” aldus KNO-arts prof. Emmanuel Mylanus van het Radboud Universitair Medisch Centrum en vice-voorzitter van de Nationale Hoorstichting. “Gehoorverlies kan iedereen treffen, ongeacht leeftijd of levensstijl. Het is belangrijk dat je gedurende je hele leven goed voor je gehoor zorgt zodat je ook later van je favoriete activiteiten kunt genieten.”

Impact van gehoorverlies

Het onderzoek laat zien dat de impact van gehoorverlies groot is, aldus de mensen die zelf gehoorverlies ervaren.

  • 36% vindt dat gehoorverlies ertoe heeft geleid dat ze sommige sociale gelegenheden vermijden
  • 27% zegt dat gehoorverlies een negatieve invloed heeft op de geestelijke gezondheid
  • Een kwart (24%) zegt dat gehoorverlies problemen op het werk heeft veroorzaakt
  • Een kwart (23%) zegt dat gehoorverlies deelname aan activiteiten onmogelijk heeft gemaakt
  • Een op de vijf (19%) zegt dat gehoorverlies heeft geleid tot extra druk op vrienden, familie en collega’s

Bang om hulp te zoeken

Het onderzoek laat ook zien dat tweederde van de mensen niet altijd weet hoe ze hun gehoor kunnen beschermen of wanneer ze hulp kunnen zoeken. De helft (50%) zegt dat zij hulp zouden zoeken als ze niet meer goed kunnen communiceren met vrienden, familie of collega’s. Een derde (31%) zou alleen bij pijn aan het gehoor hulp zoeken. Tweederde is bang om hulp te zoeken bij gehoorverlies, omdat ze bang zijn voor wat zij van hun arts te horen zullen krijgen.

“De meeste vormen van gehoorverlies ontstaan geleidelijk en pijnloos, wat betekent dat mensen mogelijk nog niet op zoek gaan naar een behandeling op het moment dat zij die al wel nodig hebben. Terwijl er zijn in het dagelijks leven eenvoudige, logische manieren om je gehoor te beschermen. Het lager instellen van het volume van je telefoon en het nemen van beschermende maatregelen tijdens concerten of evenementen of tijdens het grasmaaien zijn allemaal stappen in de juiste richting. Degenen die zich zorgen maken over hun eigen gehoor of dat van een vriend of geliefde zouden een bezoek aan een specialist in de buurt kunnen overwegen,” vervolgt KNO-arts Emmanuel Mylanus.

Nu horen biedt geen garantie voor de toekomst

De toenemende populariteit van spraakgestuurde apparaten zoals de Amazon Echo, Google Home en apparaten zoals tv’s en koelkasten met een ingebouwde spraakassistent, brengen mogelijk nieuwe gehooruitdagingen met zich mee. Het gehoor wordt immers steeds belangrijker in een wereld die steeds meer gebaseerd is op spraak en geluid.

“Horen stelt ons tot van alles in staat en verrijkt ons leven, maar jammer genoeg vormt gehoorverlies een wereldwijde stille epidemie. Er zal altijd een deel van de bevolking zijn waarbij het gehoorverlies helaas onvermijdbaar is, maar voor wie diverse oplossingen bestaan. De meeste mensen hebben echter een keuze als het gaat om het behouden van een gezond gehoor,” aldus Niels van Druten, General Manager bij Cochlear.

===

Noot voor de redactie (niet voor publicatie)

Over het onderzoeksrapport De Staat van Horen

Alle cijfers, tenzij anders vermeld, zijn afkomstig van YouGov Plc. De totale steekproefomvang bedroeg 7.212 volwassenen die niet beschikten over een cochleair implantaat en afkomstig waren uit Nederland (982), het Verenigd Koninkrijk (2.105), Duitsland (2.112), Italië (978) en Zweden (1.035). Veldwerk werd uitgevoerd tussen 1 en 17 december 2017. Het onderzoek is online uitgevoerd. De cijfers zijn gewogen en zijn representatief voor volwassenen (in de leeftijd van 18+). Een gewogen gemiddelde is toegepast op elk land om een “algemeen gemiddelde” te krijgen.

Over de Internationale Dag van het Gehoor

De Internationale Dag van het Gehoor is elk jaar op 3 maart, om de aandacht te vestigen op hoe doofheid en gehoorverlies voorkomen kunnen worden en om oor- en gehoorzorg over de hele wereld te bevorderen. Dit jaar roept de WHO iedereen op om zijn/haar gehoor te behouden en om gehoorverlies op dezelfde wijze aan te pakken als een visuele beperking.

Op een speciale website laten een aantal mensen uit Nederland weten hoe het behandelen van hun gehoorverlies hen in staat heeft gesteld om de waardevolle momenten van het leven te kunnen horen. Samen met belangenorganisaties, professionele en hulporganisaties steunt Cochlear de oproep tot actie met betrekking tot gehoorverlies door middel van de bewustwordingscampagne ‘Horen doet ertoe’.

Over Cochlear (ASX: COH)

Cochlear is de wereldwijde marktleider op het gebied van implanteerbare hooroplossingen. Er werken wereldwijd meer dan 3.000 mensen en investeert jaarlijks meer dan 75 miljoen euro in onderzoek en ontwikkeling. De producten omvatten hoorsystemen voor cochleaire implantaten, beengeleidingsimplantaten en akoestische implantaten die zijn ontworpen om matige tot zeer ernstige vormen van gehoorverlies te behandelen. Meer dan 450.000 mensen van alle leeftijden, in meer dan 100 landen, kunnen nu horen dankzij Cochlear. Zie voor meer informatie ook: www.ikwilgraaghoren.nl.

1 Onderzoek De Staat van Horen, uitgevoerd door YouGov in december 2017, mede mogelijk gemaakt door Cochlear, een fabrikant van implanteerbare hooroplossingen.
2 Implications of Hearing Loss for Older Adults. Audiol&Neurotol 2017; Cochlear Implant Outcomes in the Elderly. Audiol&Neurotol 2017.
3 http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs300/en/
4 Prevalence of hearing, 2013.
5 EuroTrak Netherlands 2016.

Contacts

Voor verdere informatie kunt u contact opnemen met:
Edelman
Maartje van Engelen, +31 6 1227 4544
CochlearNL@edelman.com
https://www.youtube.com/watch?v=E5Kuf6QKNmw&feature=youtu.be

Check out our twitter: @NewsNovumpr