13:17 uur 06-02-2018

Nieuw onderzoek brengt misvattingen aan het licht over gezinsplanning onder vrouwen met relapsing multiple sclerose (RMS)

Meer en betere voorlichting over mogelijkheden voor gezinsplanning zijn nodig

88% van vrouwen met RMS maakt zich zorgen dat ze mogelijk geen kinderen kunnen krijgen, ondanks studies die het tegendeel laten zien

AMSTERDAM–(BUSINESS WIRE)– Teva Pharmaceuticals Europe B.V. heeft vandaag de resultaten bekendgemaakt van een Europese enquête onder 1000 vrouwen met relapsing multiple sclerose (RMS) over de afgelopen vijf jaar waaruit blijkt dat ze mogelijk onvoldoende zijn geïnformeerd over gezinsplanning en behoefte hebben aan meer informatie en steun van professionele zorgverleners. Om iets te doen aan deze onbeantwoorde behoefte, heeft Teva de handen ineengeslagen met touchNEUROLOGY®, online publicatiepartner van European Neurological Review, voor de publicatie van een “MS and Family Planning Toolkit”. De informatie in de toolkit helpt een bredere dialoog over gezinsplanning tussen vrouwen met MS en hun zorgverleners te bevorderen en kan worden gedownload op www.touchneurology.com/familyplanningwithms voor vrouwen met MS enwww.touchneurology.com/msfamilyplanningtoolkit voor professionele zorgverleners.

MS is een chronische, progressieve neurologische aandoening die het meest voorkomt onder vrouwen in de vruchtbare leeftijd. De kans voor vrouwen met MS om zwanger te worden en gezonde kinderen te krijgen is net zo hoog als bij alle andere vrouwen. Toch denkt 88% van de ondervraagde vrouwen dat ze geen kinderen zouden kunnen krijgen. Verder maakt 62% van de vrouwen met RMS die zich zorgen maken over hun vermogen om kinderen te krijgen zich tevens zorgen over de vraag of ze de aandoeningen zouden kunnen doorgeven aan hun kinderen, ook al wordt MS niet beschouwd als een erfelijke aandoening. Het onderzoek geeft tevens aan dat de communicatie tussen vrouwen met RMS en hun hulpverleners over gezinsplanning voor verbetering vatbaar is. Dit zou ook de reden kunnen zijn van deze aanhoudende misvattingen. Meer dan 1 op de 3 vrouwen (35%) gaf aan niet met hun neuroloog/MS-specialist te hebben gesproken over gezinsplanning, en meer dan de helft (57%) gaf aan niet te hebben gesproken met hun huisarts, ondanks hun bezorgdheid.

Een diagnose van multiple sclerose kan vragen oproepen bij vrouwen met betrekking tot anticonceptie en gezinsplanning. We weten dat de aandoening bij de meeste vrouwen met MS de kans op complicaties tijdens de zwangerschap in het algemeen niet verhoogt,” aldus Elisabeth Kasilingam, Managing Director van het European Multiple Sclerosis Platform (EMSP), een pan-Europese patiëntenbelangengroep met een groeiend netwerk van 40 lidorganisaties in 35 Europese landen. “Vrouwen met MS hebben behoefte aan toegang tot gekwalificeerde zorgprofessionals, ondersteuning en goede informatie. Als voorvechter van betere zorg voor patiënten verwelkomt het EMSP de aanvullende informatiebronnen over dit onderwerp.”

81% van de ondervraagde vrouwen gaf aan behoefte te hebben aan meer en betere informatie, zodat ze zich beter konden informeren over hun opties voor gezinsplanning. Terugkijkend gaven 4 van de 5 Europese vrouwen met RMS (82%) aan dat ze de volgende onderwerpen over gezinsplanning beter eerder hadden kunnen bespreken, bij voorkeur op het moment van diagnose:

  • wat te verwachten tijdens zwangerschap (33%)
  • tijdelijke afwezigheid van symptomen (33%)
  • behandelingsopties tijdens pogingen om zwanger te worden (32%)
  • wat te verwachten tijdens het baren (32%)

“We proberen voortdurend een beter inzicht te verkrijgen in alle aspecten van MS en we hebben opdracht gegeven voor deze enquête om te onderzoeken hoe vrouwen met MS omgaan met gezinsplanning,” aldus Umberto Comberiati van Commercial Strategy and Operations, Europa bij Teva Pharmaceuticals.” Het verbaast ons zeer dat misvattingen over gezinsplanning nog steeds bestaan, ondanks de medische vooruitgang op het terrein van MS. We zetten ons ervoor in vrouwen met MS en hun zorgverleners toegang te geven tot de informatie die ze nodig hebben. Om die reden hebben we de handen ineengeslagen met touchNEUROLOGY® om de dialoog onder vrouwen met MS en hun zorgverleners over dit belangrijke onderwerp te stimuleren.”

De “MS and Family Planning Toolkit” van touchNEUROLOGY® in samenwerking met Teva kan worden gedownload op www.touchneurology.com/familyplanningwithms voor vrouwen met MS en www.touchneurology.com/msfamilyplanningtoolkit voor professionele zorgverleners. De informatie is bedoeld om de genoemde misvattingen weg te nemen en een bredere dialoog te stimuleren tussen vrouwen met MS en hun zorgverleners. Onder andere de volgende onderwerpen worden behandeld:

  • Vragen over gezinsplanning voor vrouwen met MS om te stellen aan het zorgverleningsteam
  • Feiten over MS en gezinsplanning voor vrouwen met MS
  • Tips voor vrouwen over gezinsplanning met MS
  • Gids voor zorgverleners met de resultaten van de enquête en richtlijnen voor gesprekken met patiënten

Over de enquête MS en gezinsplanning

De enquête werd in meerdere landen uitgevoerd door Wakefield Research (www.wakefieldresearch.com) op initiatief en kosten van Teva Pharmaceuticals. De landen waarin de enquête werd uitgevoerd waren Duitsland, Nederland, Italië, Spanje en het Verenigd Koninkrijk. 1000 vrouwen (200 uit elk van de 5 landen) in de leeftijd van 25-35 bij wie in de afgelopen 5 jaar relapsing multiple sclerose werd vastgesteld, werden ondervraagd. De enquête werd tussen 10 augustus en 1 september 2017 uitgevoerd door middel van een uitnodiging per e-mail voor een online enquête. De foutmarge voor de enquête bedroeg +/- 3,1 procentpunten in totaal en +/- 6,9 procentpunten in elk land.

Over Teva

Teva behoort tot de top 15 van farmaceutische bedrijven wereldwijd en levert hoogwaardige, patiëntgerichte oplossingen voor de gezondheidszorg die dagelijks worden gebruikt door circa 200 miljoen patiënten in 60 markten. Teva produceert een toonaangevende innovatieve behandeling voor multiple sclerose en beschikt over ontwikkelingsprogramma’s in een vergevorderd stadium voor diverse aandoeningen van het centrale zenuwstelsel, waaronder bewegingsstoornissen, migraine, pijn en neurodegeneratieve aandoeningen.

Teva, met Europees hoofdkantoor in Amsterdam, is daarnaast ‘s wereld grootste producent van generieke geneesmiddelen, en beschikt over een portfolio van meer dan 1800 moleculen voor de productie van een breed assortiment van producten voor vrijwel elke therapeutische toepassing. Teva maakt gebruik van haar specialistische en generieke capaciteiten om nieuwe methoden te vinden voor de aanpak van onvervulde behoeften van patiënten door combinatie van de ontwikkeling van geneesmiddelen met apparaten, diensten en technologieën. De netto-omzet van Teva in 2016 bedroeg $21,9 miljard (ca € 20,8 miljard). Meer informatie: http://www.tevaeurope.com/news.

Deze bekendmaking is officieel geldend in de originele brontaal. Vertalingen zijn slechts als leeshulp bedoeld en moeten worden vergeleken met de tekst in de brontaal, die als enige rechtsgeldig is.

 

Check out our twitter: @NewsNovumpr