17:35 uur 21-12-2017

Aanzienlijke EU-financiering voor internationaal BOUNCE-consortium

– Voorspellingen voor effectieve aanpassing aan borstkanker om vrouwen te helpen weer op te staan – 

HELSINKI–(BUSINESS WIRE)– Het doel van het project is steun voor gezondheidszorg op basis van waarden. In praktische termen gaat het om kostenefficiënte klinische tools die patiënten emanciperen en hun herstelcapaciteit na kankertherapie vergroot.

Het BOUNCE Consortium bestaat uit experts op vlak van oncologie, computermodellen, psychologie, maatschappelijke geneeskunde uit Finland, Griekenland, Italië, Portugal en Israël. Het Kankercentrum van het Academisch Ziekenhuis van Helsinki coördineert dit prospectieve, in meerdere centra uitgevoerde onderzoek naar de optimale ondersteuning van kankerpatiënten. Doel van het onderzoek is de veerkracht van patiënten te verbeteren. BOUNCE heeft 5 miljoen euro aan financiering gekregen en behaalde een vrijwel perfecte score, dankzij zijn verwachte impact. Het betreft een vierjarig project dat in november 2017 is begonnen.

 

Substantial EU Funding to International BOUNCE Consortium

-Predicting Effective Adaptation to Breast Cancer to Help Women to BOUNCE Back

HELSINKI–(BUSINESS WIRE)– The goal of the project is to support value based healthcare. In practical terms, this means the development of cost-efficient clinical tools for patient empowerment and for enhancing patients’ capacity to recover from cancer treatments.

The BOUNCE Consortium includes experts in the fields of oncology, computer modeling, psychology, and social medicine from Finland, Greece, Italy, Portugal, and Israel. Helsinki University Hospital Comprehensive Cancer Center has been chosen to coordinate this prospective, multi-center study on how to optimally support breast cancer patients and improve their resilience. BOUNCE received a five-million-euro funding and near perfect score at the evaluation stage, attesting to its expected impact. It is a four-year project which started in November 2017.

Breast cancer is the most common cancer in women worldwide. More than half of breast cancer patients are actively working. Good quality of life and ability to return to normal life after cancer diagnosis are important to patients.

The BOUNCE project will explore factors that influence breast cancer patients’ resilience over a two-year period, and will address their capacity to resume a normal everyday life and work following breast cancer treatments. Resilience experts will initially develop a working model of resilience to breast cancer and of related clinical, biological, social, and psychological factors. This model will be tested in a prospective multicenter study that will recruit large numbers of early phase breast cancer patients from specialized cancer treatment centers in Finland, Israel, Italy, and Portugal.

The wealth of patient information targeted by BOUNCE will be registered through innovative, interactive mobile solution designed by Noona Healthcare in close collaboration with its earlier research and development partner Helsinki University Hospital Comprehensive Cancer Center. Information technology experts will apply innovative computational tools to identify key factors involved in building and maintaining resilience in these women.

The BOUNCE Consortium includes: Helsinki University Hospital Comprehensive Cancer Center Finland, Foundation for Research and Technology -Hellas, Greece, European Institute of Oncology Italy, Institute of Communication and Computer Systems Greece, NHG Consulting Finland, Hebrew University School of Social Work and Social Welfare Israel, Singularlogic S.A Greece, Fundação D. Anna de Sommer Champalimaud e Dr. Carlos Montez Champalimaud (Champalimaud Clinical Center & Foundation Portugal, Noona Healthcare Finland.

 

 

Contacts

The Hospital District of Helsinki and Uusimaa
Ms. Johanna Mattson, +358 50 427 9165
Director of Helsinki University Hospital Comprehensive Cancer Center
johanna.mattson@hus.fi
or
Ms. Paula Poikonen-Saksela, +358 50 427 0623
Project Coordinator, Helsinki University Hospital Comprehensive Cancer Center
paula.poikonen-saksela@hus.fi

Deze bekendmaking is officieel geldend in de originele brontaal. Vertalingen zijn slechts als leeshulp bedoeld en moeten worden vergeleken met de tekst in de brontaal, die als enige rechtsgeldig is. Check out our twitter: @NewsNovumpr