14:28 uur 26-10-2017

REDAVIA geeft opdracht tot bouw grootste mini-elektriciteitsnetten in Tanzania

MÜNCHEN & DAR ES SALAAM, Tanzania–(BUSINESS WIRE)– REDAVIA, een internationale marktleider in voordelige, betrouwbare zonne-energie voor bedrijven en gemeenschappen, heeft opdracht gegeven tot de bouw van twee kleine elektriciteitsnetten in Isenzanya en Shitunguru, gelegen in de regio Songwe in het westen van Tanzania. De twee baanbrekende containers zijn gefinancierd doorInfraCo Africa (onderdeel van PIDG).

Voorheen hadden beide dorpen geen toegang tot elektriciteit – een veelvoorkomende situatie in Tanzania, waar als gevolg van de beperkte elektrificatie vaak diesel en kerosine wordt ingezet voor verlichting en andere energietoepassingen. Het gebrek aan elektriciteit vertraagt de plaatselijke ontwikkeling van huishoudelijke toepassingen (licht, tv), openbare dienstverlening (onderwijs, gezondheidszorg), de dienstensector (winkels, restaurants) en productieprocessen (lassen, gewassenverwerking).

 

 

REDAVIA Commissioned Largest Minigrid in Tanzania

MUNICH & DAR ES SALAAM, Tanzania–(BUSINESS WIRE)– REDAVIA, a global market leader of cost-effective, reliable rental solar power for businesses and communities, commissioned two minigrids in Isenzanya and Shitunguru, located in the Songwe region in western Tanzania. The two pioneering containers were financed by InfraCo Africa (part of PIDG).

This press release features multimedia. View the full release here: http://www.businesswire.com/news/home/20171025005755/en/

Potfar Hira Mwamlima, resident in Shitunguru (Photo: Business Wire)

Potfar Hira Mwamlima, resident in Shitunguru (Photo: Business Wire)

Previously, both villages didn’t have access to power – a common situation in Tanzania with low electrification rates, leading to the usage of diesel or kerosene for lighting and other energy needs. This lack of energy led to delayed local development for residential applications (e.g. lights, TV), public services (e.g. education, healthcare), service businesses (e.g. shops, restaurants) and productive businesses (e.g. welding, crops processing).

“Electricity gives women like me opportunities to make a contribution to the development of our communities,” said Potfar Hira Mwamlima, resident in Shitunguru.

The REDAVIA minigrid solution includes two solar containers with 89 kWp capacity each, complemented by two integrated lithium–ion energy storage devices (90 kVA / 165 kWh and 60 kVA /138 kWh) to deliver a 24/7 high-quality power supply. As part of the solution, REDAVIA has set up an electricity distribution, metering and mobile payment infrastructure, including 10 km distribution lines each, 1000 energy meters and payment system to connect households in Isenzanya and Shitunguru. These minigrids have been planned and rolled out to enable local growth and to ensure everyone can benefit from electricity in the future.

“We are very proud to be an important component of Tanzania’s rural electrification roadmap, it is amazing to see the immediate positive impact that power has on people’s lives,” stated Erwin Spolders, CEO at REDAVIA. “Our financially viable business model enables the provision of cost-effective, reliable energy for local communities and businesses in the long run.”

Alex Katon, Executive Director at InfraCo Africa comments, “InfraCo Africa’s support for REDAVIA’s deployment of containerized solar power in rural Tanzania demonstrates our commitment to investing in innovative businesses to accelerate access to power.”

About REDAVIA

REDAVIA offers rental solar power for businesses and communities. The REDAVIA system is based on a pre-configured container model, including high-performance solar modules and electrical components. It is easy to ship, set up, scale and redeploy. Businesses and communities benefit from a cost-effective, reliable, clean energy solution without the need for upfront investment or technical skills. www.redaviasolar.com

 

Contacts

REDAVIA
Angelika Kempf
+49 89 2426 8869
a.kempf@redaviasolar.com

Deze bekendmaking is officieel geldend in de originele brontaal. Vertalingen zijn slechts als leeshulp bedoeld en moeten worden vergeleken met de tekst in de brontaal, die als enige rechtsgeldig is. Check out our twitter: @NewsNovumpr