16:45 uur 24-10-2017

Proton OnSite tekent contract van 1,8 miljoen dollar en krijgt leidende rol in Amerikaans overheidsproject voor watersplitsing

WALLINGFORD, Conn.–(BUSINESS WIRE)– Proton OnSite (Proton), een dochteronderneming van Nel ASA (Nel, OSE:NEL) uit de Noorse hoofdstad Oslo, heeft een contract getekend ter waarde van 1,8 miljoen dollar om bij te dragen aan het Advanced Water Splitting Benchmarking Project van het Amerikaanse ministerie van Energie. Dit project is van cruciaal belang voor het consortium  HydroGEN Energy Materials Network van het ministerie, dat is opgezet voor onderzoek naar en versnelde ontwikkeling van betaalbare waterstofproductie, wat meerdere sectoren energieopslag, veerkracht en economische mogelijkheden oplevert. Proton werkt samen met de National Laboratories van het ministerie van Energie. Daarnaast geeft het bedrijf leiding aan een team, zodat alle resultaten van experimenten rond watersplitsing gegarandeerd goed zijn doorgelicht, normen zijn geformuleerd voor vergelijkend onderzoek en routekaarten worden gemaakt voor onderzoeksprioriteiten en behoeften. Kathy Ayers, vicepresident voor Onderzoek en Ontwikkeling van Proton, is benoemd tot algeheel projectleider.

 

 

Proton OnSite Has Been Awarded a Contract for Approximately USD 1.8 Million and Assumes the Lead Role in the US Government Advanced Water Splitting Benchmarking Project

WALLINGFORD, Conn.–(BUSINESS WIRE)– Proton OnSite (Proton), a wholly owned subsidiary of Nel ASA, Oslo Norway (Nel, OSE:NEL) has been awarded a contract for approximately USD 1.8 million to participate in the US Department of Energy’s (DOE’s) Advanced Water Splitting Benchmarking Project. This is a critical piece of DOE’s HydroGEN Energy Materials Network (EMN) consortium, which was launched to accelerate the discovery and development of materials for low cost hydrogen production, enabling energy storage, resiliency and economic opportunities across sectors. Proton will work with DOE National Laboratories and lead a team to ensure that all experimental results across the water splitting research community are properly vetted, standards are set for comparison, and roadmaps are developed including research priorities and capability needs. Kathy Ayers, Proton’s Vice President of Research and Development, has been named overall project lead. The DOE strategy includes all four major pathways: low temperature anion exchange membrane (AEM) and proton exchange membrane (PEM), high temperature solid oxide electrolysis (SOEC), solar thermochemical (STCH) and photoelectrochemical (PEC). Proton is directly responsible for the AEM and PEM pathway and will develop a series of Best Practice documents and databases for advanced water splitting research, and roadmaps for further development of each pathway. Deliverables include performance or thermodynamic benchmarks for new materials, plans for long-term stability assessments, and evaluation of device performance under real-world conditions.

“I am honored to lead this amazing team,” says Ayers, “and am proud that Proton was selected to work with the DOE on this project.”

This work is supported by DOE’s Fuel Cell Technologies Office (FCTO) within the Office of Energy Efficiency and Renewable Energy (EERE).

For information on Proton OnSite, visit: http://ww2.protononsite.com/AdvancedWaterSplittingPR101317

 

Contacts

For Proton OnSite
Chris Van Name, +1-203-678-2132
Director Corporate Marketing
or
Bjørn Simonsen, +47 971 79 821
VP Market Development and Public Relations

 

Deze bekendmaking is officieel geldend in de originele brontaal. Vertalingen zijn slechts als leeshulp bedoeld en moeten worden vergeleken met de tekst in de brontaal, die als enige rechtsgeldig is. Check out our twitter: @NewsNovumpr