11:26 uur 12-10-2017

Londen, New York en Tokio blijven de meest aantrekkelijke steden ter wereld

een ranglijst van 44 wereldsteden in het GPCI 2017 rapport van de Mori Memorial Foundation

TOKIO–(BUSINESS WIRE)– Londen, New York en Tokio zijn opnieuw aangemerkt als de meest aantrekkelijke steden in het Global Power City Index (krachtindex wereldsteden/GPCI) 2017-rapport. Dit is vandaag gepubliceerd door het instituut voor stedelijke strategieën van de Mori Memorial Foundation, een onderzoeksinstituut opgericht door Mori Building, een toonaangevende stedelijk ontwikkelaar in Tokio. Het jaarlijkse GPCI-rapport werd voor het eerst gepubliceerd in 2008; het evalueert en rangschikt 44 grote steden op hun “aantrekkelijkheid”, oftewel hoe groot de aantrekkingskracht is die deze steden hebben voor creatieve individuen en bedrijven wereldwijd. Steden worden gerangschikt op basis van de 70 gedetailleerde indicatoren in zes categorieën: “economie”, “R&D”, “culturele interactie”, “leefbaarheid”, “milieu”, en “toegankelijkheid”.

Dit persbericht bevat multimedia. Bekijk hier het volledige persbericht: http://www.businesswire.com/news/home/20171011005016/nl/

Overall ranking of all 44 cities and function-specific ranking of top 10 cities (Graphic: Business W ... Overall ranking of all 44 cities and function-specific ranking of top 10 cities (Graphic: Business Wire)

Dit jaar hebben de top drie steden, Londen, New York en Tokio, allen hun plek behouden, waarbij Londen voor het zesde jaar op rij de toppositie heeft behouden. Tokio, dat vorig jaar voor het eerst de derde plek in bezit had, heeft de scores op het gebied van “culturele interactie” verder verbeterd, waardoor het gat met de tweede plaats van New York is verkleind. Parijs is aanzienlijk achteruitgegaan in de categorie “leefbaarheid”, vooral vanwege de recente terroristische aanslagen, maar het is de verwachting dat de gastheer voor de Olympische en Paralympische Spelen van 2024 in de komende jaren de concurrentie gaat verslaan vanwege het verbeteren van de scores voor “toegankelijkheid” en het terugkrijgen van de scores voor “culturele interactie”.

Over het geheel gezien scoorden Europese steden hoog op het gebied van “leefbaarheid” en “milieu”, waardoor de reputatie als de best leefbare steden in de wereld behouden blijft. Steden uit de VS behielden hun hoge scores op het gebied van “R&D”, ter onderstreping van het aantrekkingskracht van deze steden voor onderzoekers en innovators. Zeven Aziatische steden, met Beijing, Tokio, Sjanghai en Hongkong voorop, stonden in de top 10 van de categorie “economie”, gevolgd door Dubai. Dubai kwam dit jaar voor het eerst voor in het rapport en behaalde sterke scores vanwege de belastingtarieven voor bedrijven, met een elfde plaats in deze indicatorcategorie.

Hiroo Ichikawa, uitvoerend directeur van de Mori Memorial Foundation, zei hierover: “In de afgelopen 10 jaar heeft het rapport laten zien dat de aantrekkingskracht van steden is veranderd op basis van veranderingen in de macro-omgeving. Ons rapport suggereert dat de algehele aantrekkingskracht niet kan worden bepaald op basis van een enkele factor, zoals economie, maar ook rekening moet houden met de vele factoren die de stad definiëren. Snelle verstedelijking en globalisatie vormen uitdagingen en kansen voor steden, dus als steden hier het maximale uit willen halen, moeten ze hun specifieke sterke en zwakke punten op accurate wijze kunnen beoordelen, evenals de relatieve concurrentiepositie ten opzichte van andere steden. Wij zijn van mening dat ons GPCI-rapport beleidsmakers en wereldwijd opererende bedrijven kan helpen met het maken van slimmere planning en het nemen van betere beslissingen, zodat ze optimaal kunnen blijven presteren in de uitermate competitieve wereld waarin wij vandaag de dag leven.”

Belangrijke punten

  • De grootste kracht van Londen ligt in de categorie “culturele interactie”, een van de belangrijkste redenen waarom de stad de toppositie voor het tiende jaar op rij heeft weten te behouden. Londen is nog steeds bezig met het maximaliseren van algehele sterke punten, met verbeterde scores voor de indicatoren BBP-groei en het niveau van politiek, economisch en zakelijk risico. Hoewel er op dit moment enige onzekerheid is vanwege het vertrek van het VK uit de EU, zorgen de uitgebalanceerde sterke punten van Londen in verschillende categorieën ervoor dat de stad de mogelijkheden heeft om uitdagingen te veranderen in mogelijkheden. Dit zou ervoor kunnen zorgen dat het grote verschil met de concurrentie wordt uitgebreid en deze stad de best gerangschikte stad blijft om in te werken en wonen.
  • New York, op de tweede plaats, heeft de score in de categorie “economie” verbeterd, vanwege de verbetering in het nominale BBP en BBP-groei, maar is er niet in geslaagd om de algehele score aanzienlijk te verbeteren, vanwege een zwakkere prestatie in de categorie “culturele interactie” dit jaar.
  • Tokio heeft de derde plaats behouden en heeft het gat met New York verkleind, vooral vanwege de verbetering in de categorie “culturele interactie”, in het bijzonder het aantal bezoekers uit het buitenland. Tokio heeft de score in de categorie “toegankelijkheid” ook verder verbeterd, vooral vanwege een toename in het aantal directe vluchtverbindingen tussen Tokio en steden in het buitenland.
  • Dubai en Buenos Aires zijn voor het eerst onderdeel van de GPCI in 2017 met een respectievelijke rangschikking van 23e en 40e. Dubai behaalde sterkte scores in “culturele interactie” (9e) en “economie” (11e), dankzij de sterke evaluatie op het gebied van aantal luxe hotelkamers en belastingtarieven voor bedrijven.
  • In andere delen van de wereld klimt Sydney dit jaar vier plekken naar de top 10, voor het eerst in zeven jaar. Steden zoals Los Angeles (11e positie algeheel), Beijing (13e), San Francisco (17e), Amsterdam (7e), Berlijn (8e) en Frankfurt (12e) hebben hun rangschikking van het afgelopen jaar aanzienlijk verbeterd, net als Wenen (14e), Stockholm (16e), Zürich (18e) en Kopenhagen (20e).

Bekijk voor meer informatie:
http://www.mori-m-foundation.or.jp/english/ius2/gpci2/index.shtml
www.mori-m-foundation.or.jp/english/aboutus2/index.shtml#about_strategies

Deze bekendmaking is officieel geldend in de originele brontaal. Vertalingen zijn slechts als leeshulp bedoeld en moeten worden vergeleken met de tekst in de brontaal, die als enige rechtsgeldig is.

Contacts

Informatie voor de media
Weber Shandwick
Rutsuko Nakajima, +81 (0)90 9006 5841
Masashi Nonaka, +81 (0)80 1037 7879
moribldg@webershandwick.com

Check out our twitter: @NewsNovumpr