16:38 uur 27-09-2017

RHÖN-KLINIKUM AG begint met toewijding aan digitalisering

BAD NEUSTADT/SAALE, Duitsland–(BUSINESS WIRE)– RHÖN-KLINIKUM AG begint met de implementatie van haar digitaliseringsstrategie en lanceert een nieuwe samenwerking met de Oostenrijkse leverancier van Enterprise Search en Big Data, Mindbreeze, een dochteronderneming van het beursgenoteerde Fabasoft AG. De kliniekgroep gaat de op AI (kunstmatige intelligentie) gebaseerde zoekmachinetechnologie van Mindbreeze gebruiken.

Met deze toepassing – in de vorm van een medische cockpit – die in nauwe samenwerking met RHÖN-KLINIKUM AG verder is ontwikkeld, kan al het medische personeel zich sneller oriënteren en wordt hun werklast onmiddellijk verlicht. “Deze nieuwe aanpak ten aanzien van medische informatie zal ons helpen om de toenemende hoeveelheid gegevens te structureren en vervolgens de informatie analyseerbaar en evalueerbaar te maken. Dit is nog een aspect waarbij digitalisering voor een tastbaar, concreet voordeel zorgt,” aldus Stephan Holzinger, CEO van de groep. De medische cockpit wordt aanvankelijk geïntroduceerd op de nieuwe Campus Bad Neustadt; gebruik op de andere klinieklocaties van de groep staat gepland.

Met de toepassing implementeert het bedrijf een intelligent systeem voor automatische documentverwerking. De toepassing kan gegevens verzamelen van zeer uiteenlopende en ongestructureerde medische documenten (medische rapporten, laboratorium- of chirurgische rapporten, radiologietests), opzoeken wat relevant is voor de arts op precieze en gerichte manier en de gegevens filteren en voorbereiden.

Met behulp van semantische analyse ondersteunt het systeem de ophaling van informatie uit heterogene en voornamelijk gratis tekstgebaseerde patiëntendossiers, waarbij rekening wordt gehouden met medische terminologie en syntax, alsook netwerkzoekopdrachten. Dit heeft verregaande gevolgen in de klinische sector en op onderzoeksgebied, doordat patronen in klinische bevindingen, ziekten en medicatie nauwkeurig gedetecteerd kunnen worden waardoor een arts kan beschikken over een snel overzicht van omvangrijke gevallen. Alle patiëntendossiers en gestructureerde actuele patiëntgegevens worden chronologisch getoond aan de arts op een centrale gebruikersinterface, een zogenaamde medische cockpit.

RHÖN-KLINIKUM AG zal in de toekomst ook de krachten bundelen met andere partners om te werken aan geavanceerdere, op AI gebaseerde systemen. Daartoe richt het bedrijf een bijbehorend samenwerkingsplatform op om oplossingen te ontwikkelen die meetbare toegevoegde waarde hebben.

“Vanwege het consequent hoge niveau van regelgevende en budgettaire druk zijn wij sterk overtuigd van het gebruik van intelligente hulpsystemen om nog efficiënter te worden. Dat is de toekomst – en daar is geen ontkomen aan, zowel voor de administratieve processen zoals de klinische documentatie en berekening van de patiëntenzorgdiensten, alsook op het vlak van diagnose-ondersteuning. Bijgevolg leggen we ons toe op de bevordering van de digitaliseringsstrategie en nemen we daar ook telegeneeskunde en robotica in op. Onze nieuwe digitale transformatieafdeling integreert uitgebreid het medisch personeel en andere gebruikers in dit proces; dit is essentieel voor interne acceptatie,” stelt Holzinger.

De eerdere samenwerking met IBM Watson zal niet worden voortgezet na afloop van het proefproject.

RHÖN-KLINIKUM AG is een van de grootste zorgverleners in Duitsland met ongeveer 16.500 medewerkers. De kliniekgroep biedt gezondheidszorg van topkwaliteit met een directe link naar universiteiten en onderzoeksfaciliteiten. Meer dan 800.000 patiënten worden jaarlijks behandeld op de vijf locaties in de Zentralklinik Bad Berka, Campus Bad Neustadt, de Klinikum Frankfurt (Oder) en het Universitair Ziekenhuis Giessen en Marburg.

Met het RHÖN-campusconcept voert het bedrijf momenteel een innovatief en vooruitziend project uit met als doel de verhoging van sectoroverschrijdende medische zorg in plattelandsgebieden naar een nieuw niveau van uitmuntendheid, gericht op de groeiende patiëntbehoeften.www.rhoen-klinikum-ag.com

Mindbreeze GmbH, gevestigd in Linz, Oostenrijk, is een toonaangevende Europese leverancier van hulpmiddelen voor Enterprise Search, Big Data en kennisbeheer. De producten van Mindbreeze bieden inzicht in informatie en maken een geconsolideerd overzicht van zakelijke kennis mogelijk, ongeacht waar (gegevensbronnen) en hoe (gestructureerd of ongestructureerd) deze gegevens zijn opgeslagen. www.mindbreeze.com

Deze bekendmaking is officieel geldend in de originele brontaal. Vertalingen zijn slechts als leeshulp bedoeld en moeten worden vergeleken met de tekst in de brontaal, die als enige rechtsgeldig is.

Contacts

RHÖN-KLINIKUM AG
Kai Knitter
Hoofd Corporate Communications & Investor Relations
T. 09771 65-1328
F. 09771 65-1820
kai.knitter@rhoen-klinikum-ag.co m

Check out our twitter: @NewsNovumpr