10:17 uur 02-08-2017

Anaklia Development Consortium tekent overeenkomst met in de VS gevestigde SSA Marine om te investeren in containerterminal van diepzeehaven van Anaklia in Georgië en deze te exploiteren

TBILISI, Georgië–(BUSINESS WIRE)– Anaklia Development Consortium (ADC) heeft vandaag een overeenkomst getekend en SSA Marine aangesteld als terminalexploitant voor de containerterminal van de diepzeehaven van Anaklia aan de Zwarte Zee. De terminal zal een belangrijke nieuwe maritieme corridor tussen China en Europa vestigen en de nationale en regionale economische groei stimuleren. De overeenkomst biedt SSA Marine operationele rechten voor de containerterminal van de haven gedurende de komende 20 jaar. SSA Marine zal ook optreden als een investeerder voor ADC.

De overeenkomst met SSA Marine, dat gevestigd is in Seattle in de Verenigde Staten, versterkt de betrokkenheid van de VS bij het havenproject van Anaklia verder: SSA Marine sluit zich aan bij Conti International, een belangrijke Amerikaanse ontwikkelaar van infrastructuur- en kapitaalprojecten die mede leiding geeft aan het ADC samen met de in Georgië gevestigde TBC Holding.

De vicepresident van de Verenigde Staten Mike Pence, die in Tbilisi is als onderdeel van een bezoek aan de regio, prees de samenwerking tussen de VS en Georgië die de diepzeehaven van Anaklia tot leven brengt en voortbouwt op het toenemende belang van Georgië voor de regionale en internationale economische ontwikkeling: “De diepzeehaven van Anaklia toont het potentieel van een sterkere bilaterale relatie tussen onze landen. Amerikaanse bedrijven investeren samen met hun Georgische tegenhangers in dit miljardenproject. Als we naar de toekomst kijken, beschikken onze twee landen over ongekende kansen om nog meer bij te dragen aan elkaars welvaart.”

De Georgische premier Giorgi Kvirikashvili merkte op: “Ons doel is het beste platform te creëren voor de Amerikaanse bedrijfsbelangen in de regio, en de betrokkenheid van Amerikaanse bedrijven bij grote regionale infrastructuurprojecten is van groot belang. Samen met de deelname van de Conti Group in het consortium om de diepzeehaven in Anaklia te ontwikkelen en te bouwen, zijn wij ook verheugd dat er een overeenkomst wordt getekend met de toonaangevende Amerikaanse havenexploitant SSA Marine om de containerterminal te exploiteren en te investeren in het belangrijkste project in Georgië. Dit feit toont nogmaals de toenemende belangstelling van Amerikaanse bedrijven in Georgië en het enorme potentieel van ons land om een regionale hub te worden.”

Mamuka Khazaradze, oprichter van Anaklia Development Consortium, stelde: “Samen met onze Amerikaanse partners hebben we de mogelijkheid gekregen om Georgië’s toegang tot de zee te openen en de plaats van Anaklia op de wereldkaart te markeren en de stad om te vormen tot de belangrijkste logistieke hub. Het feit dat zo’n krachtig Amerikaans bedrijf als SSA Marine in Georgië investeert, is op zichzelf al een strategisch en belangrijk precedent voor ons land.”

SSA Marine werd gekozen en aangesteld als containerterminalexploitant voor de haven van Anaklia door haar aanzienlijke ervaring als een van de grootste terminalexploitanten ter wereld. De groep houdt toezicht op meer dan 250 strategische activiteiten op vijf continenten, en onderhoudt daarmee 27,2 miljoen containers (TEU) en beheert terminals in negen verschillende landen. Daarnaast verwerkt SSA Marine wereldwijd meer dan 75 miljoen ton droge bulk, beheert het cruiseschipactiviteiten in Mexico en de Verenigde Staten en meer dan 30 intermodale spoorroutes voor de Amerikaanse Klasse I-spoorwegen.

ADC is voornemens om eind dit jaar te beginnen met de bouw van de diepzeehaven, waarbij de operationele lancering van fase 1 gepland staat voor 2020-2021.

De ontwikkeling van Anaklia City en haar Speciale Economische Zone is ook begonnen. De stad zal het middelpunt worden voor internationale bedrijven en dienstenindustrieën met een hoge toegevoegde waarde. Deze zullen lichte industriële productie, evenals dienstensectoren aantrekken en zullen openstaan voor wereldwijde bedrijven, financiële en verzekeringsondernemingen. De stad, die op principes van groene economie wordt gebouwd, zal bestaan uit een industriepark met residentiële en zakelijke complexen, een onderwijs- en kantoorruimte.

Over Anaklia Development Consortium (ADC)

Anaklia Development Consortium is een consortium bestaande uit TBC Holding uit Georgia en Conti International uit de Verenigde Staten. TBC Holding is opgericht door Mamuka Khazaradze, die tevens de oprichter en voorzitter van TBC Bank JSC is, een van de voornaamste commerciële banken in Georgië. Conti International is een belangrijke ontwikkelaar van infrastructuur- en kapitaalprojecten. ADC’s leiders zijn proactieve, vindingrijke ondernemers met een uitzonderlijke relatie van 20 jaar en een bewezen reputatie van ethisch gedrag. ADC heeft een kader van voorlopige afspraken met diverse wereldwijde actoren in de haven- en transportinfrastructuur vastgesteld voor het succes van de haven van Anaklia op lange termijn.

Deze bekendmaking is officieel geldend in de originele brontaal. Vertalingen zijn slechts als leeshulp bedoeld en moeten worden vergeleken met de tekst in de brontaal, die als enige rechtsgeldig is.

Contacts

Media
Anaklia Development Consortium
Rusudan Phanozishvili
+995 599 104043
rphanozishvili@anakliadevelop ment.ge

Check out our twitter: @NewsNovumpr