17:25 uur 21-06-2017

Bionext lanceert BioSight, een online platform dat farmaceutisch onderzoek radicaal gaat veranderen

STRAATSBURG, Frankrijk–(BUSINESS WIRE)– Bionext, een bioinformaticabedrijf, heeft vandaag de lancering bekendgemaakt van BioSight, een online platform voor biosimulatie, dat is ontworpen om mogelijke bijwerkingen van kandidaat-geneesmiddelen in het menselijk lichaam efficiënt op te sporen. BioSight maakt gebruik van een gepatenteerd algoritme dat gebaseerd is op vijftien jaar R&D op het gebied van moleculaire biologie en dat alle potentiële biologische targets kan voorspellen die zouden kunnen interageren met een bepaald kandidaat-geneesmiddel. Onderzoekers kunnen BioSight voor een betaalbare prijs binnen enkele uren ter beschikking krijgen in de vorm van Software as a Service (SaaS) of lokaal. Het platform stelt farmaceutische en biomedische onderzoekers in staat hun moleculen beter te ontwikkelen, het mislukkingspercentage tijdens de klinische testfase te verlagen en daardoor een beter rendement op hun investering te realiseren.

3,975 miljard dollar per geneesmiddel

Zo hoog zijn de gemiddelde totale R&D-kosten die farmaceutische bedrijven moeten maken voordat zij een nieuw geneesmiddel op de markt kunnen brengen. 1 Volgens LEEM worden 10 van de 10.000 targetmoleculen onderdeel van patentaanvragen, en wordt slechts 1 daarvan uiteindelijk onderdeel van een nieuw geneesmiddel op de markt. Het mislukkingspercentage van potentiële geneesmiddelen is bijzonder hoog en farmaceutisch onderzoek wordt vooral gestaakt in gevorderde stadia van het R&D-proces en van het klinische onderzoek, wanneer de kans het grootst is dat bijwerkingen aan het licht komen. Deze mislukkingen kosten vaak vele honderden miljoenen dollars.

Bovendien wordt naar schatting 85% van deze mislukkingen veroorzaakt door biologische factoren die verband houden met problemen van doeltreffendheid of toxiciteit als gevolg van interacties tussen het middel en andere targets dan die waarvoor het wordt ontwikkeld.

Digitale technologieën om innovaties in medische behandelingen te versnellen

Bionext wil met haar platform BioSight een complete verandering teweegbrengen in de manier waarop geneesmiddelen worden ontwikkeld en gemaakt – en dat alles volledig dankzij digitale technologie. Doel: lagere kosten van toegang tot de markt van innovatieve medische behandelingen, door duizenden kleine ondernemingen, laboratoria en onderzoekers de beschikking te geven over technologieën die eerder buiten hun bereik lagen.

Bionext hoopt in de komende 18 maanden meer dan 5 miljoen euro aan financiering aan te trekken om de ontwikkeling van BioSight te versnellen en haar positie op de bioinformaticamarkt te versterken.

1 How Much Does Pharmaceutical Innovation Cost? Forbes, 2013

Deze bekendmaking is officieel geldend in de originele brontaal. Vertalingen zijn slechts als leeshulp bedoeld en moeten worden vergeleken met de tekst in de brontaal, die als enige rechtsgeldig is.

Contacts

Yucatan voor Bionext
Caroline Prince
+33-1-53-63-27-35
bionext@yucatan.fr

 

Check out our twitter: @NewsNovumpr