09:56 uur 24-04-2017

Nikon spant wereldwijd juridische procedures aan tegen ASML en Carl Zeiss om geoctrooieerde halfgeleider lithografietechnologie te beschermen

AMSTERDAM–(BUSINESS WIRE)– N.B.: In dit persbericht worden de volgende bedrijfsnamen gebruikt:

 • Nikon Corporation (TSE:NINOY) = “Nikon”
 • ASML Holding N.V. en aan deze holding verbonden bedrijven = “ASML”
 • Carl Zeiss SMT GmbH = “Zeiss”

Nikon heeft vandaag een reeks juridische procedures aangespannen in Nederland, Duitsland en Japan met het doel om inbreuken op haar intellectuele eigendom door de Nederlandse fabrikant van halfgeleider lithografiemachines ASML, alsook door ASML’s leverancier van optische onderdelen Carl Zeiss een halt toe te roepen.

De grondslag van de vorderingen van Nikon is dat ASML en Zeiss gebruik maken van Nikons geoctrooieerde technologie in ASML’s lithografiemachines, die wereldwijd zonder toestemming van Nikon worden gebruikt om halfgeleiders te produceren, waardoor inbreuk wordt gemaakt op Nikons octrooien.

Nikon heeft overleg gevoerd met ASML en Zeiss om in deze kwestie tot een oplossing te komen, maar deze pogingen, die werden begeleid door een zeer ervaren mediator, hebben niet tot een schikking geleid. Door het aanhoudende onrechtmatige gebruik van Nikons geoctrooieerde technologie door ASML en Zeiss heeft Nikon geen andere keus dan haar wettelijke rechten te handhaven in procedures bij de verschillende rechtbanken.

Nikon heeft elf octrooi-inbreukzaken tegen ASML aangespannen bij de rechtbank Den Haag in Nederland. Ook spant zij octrooi-inbreukzaken aan tegen ASML bij de rechtbank in Tokio en tegen Carl Zeiss in Mannheim, Duitsland, waar dit bedrijf optische componenten produceert die worden gebruikt in ASML’s immersielithografiesystemen die het onderwerp van deze rechtszaken zijn.

Volgens de openbare verslagen die ASML heeft gepubliceerd over het jaar 2016, bestond 76,3% ofwel circa €3,5 miljard van haar totale verkoop in het jaar dat eindigde in december 2016 uit de verkoop van immersielithografiesystemen. Nikon meent dat deze systemen gebruik maken van Nikons geoctrooieerde technologie en zij eist een verbod om de verkoop en distributie van deze systemen door ASML en Zeiss te stoppen alsmede ook een schadevergoeding.

Immersielithografietechnologie, die door Nikon werd ontwikkeld aan het begin van de jaren 2000, is tegenwoordig essentieel bij het vervaardigen van state-of-the-art halfgeleiders die worden gebruikt in smartphones, geheugenchips en talloze andere producten. Vandaag de dag zijn ASML en Nikon de enige bedrijven in de wereld die systemen voor immersielithografie produceren en verkopen.

“Door substantieel en aanhoudend te investeren in R&D heeft Nikon geavanceerde lithografietechnologieën ontwikkeld, waaronder de technologie voor immersielithografie, die een revolutie hebben veroorzaakt in de halfgeleiderindustrie,” aldus de heer Kazuo Ushida, president-directeur van Nikon. “Halfgeleiders zijn essentiële componenten van de elektronische apparaten waarop consumenten, bedrijven en de wereldeconomie vertrouwen. Wij zijn trots op de rol die onze technologie heeft gespeeld bij het vooruit brengen van de wereldwijde informatiemaatschappij.”

“Wij zijn ervan overtuigd dat ASML’s ongeautoriseerde gebruik van Nikons octrooien op onze meest geavanceerde technologieën, waaronder de technologie voor immersielithografie, ASML in staat heeft gesteld om haar lithografie-activiteiten uit te breiden. Het respecteren van intellectueel eigendom is van fundamenteel belang voor eerlijke en gezonde concurrentie, en is essentieel om de innovatie te bevorderen die de samenleving voorziet van de meest vooruitstrevende producten en diensten. Dat is waarom wij hebben besloten deze rechtszaken aan te spannen.”

Nikon zag zich eerder genoodzaakt om juridische procedures te starten tegen ASML en Zeiss in verband met ongeautoriseerd gebruik van haar geoctrooieerde technologie. Eerdere zaken in de Verenigde Staten zijn geschikt op voor Nikon gunstige voorwaarden. Nu, dertien jaar later, is Nikon opnieuw voornemens om, krachtig en zover wettelijk mogelijk, maatregelen jegens ASML en Zeiss te nemen waaronder inbreukverboden, om ASML en Zeiss te stoppen om zonder toestemming Nikons intellectuele eigendom te gebruiken, en schadevergoedingen.

Achtergrond van het geschil tussen Nikon/ASML/Zeiss:

 • In de jaren 1990 was Nikon ’s werelds grootste producent van lithografiesystemen voor de productie van halfgeleiders.
 • In december 2001 startte Nikon in de Verenigde Staten rechtszaken tegen ASML vanwege gebruik zonder toestemming van technologieën die Nikon had ontwikkeld en geoctrooieerd.
 • In 2004 is een uitvoerige schikking bereikt en is Nikon kruislicentieovereenkomsten (‘cross-license agreements’) met ASML en Zeiss aangegaan. Onder deze overeenkomsten werden oudere octrooien voor onbepaalde tijd in licentie gegeven en sommige octrooien met een latere indieningsdatum voor een beperkte termijn tot 31 december 2009.
 • In de licentieovereenkomsten kwamen de partijen overeen dat zij elkaar niet zouden aanklagen wegens octrooi-inbreuk gedurende een periode van ‘non-assertion’ (een afspraak tot het niet uitoefenen van rechten) van 1 januari 2010 tot 31 december 2014.
 • Echter, in lijn met de kruislicentieovereenkomsten is het Nikon toegestaan om nu schadevergoeding te eisen voor octrooi-inbreuk door ASML en Zeiss gedurende de ‘non- assertion period’.
 • Gedurende de ‘non-assertion period’ heeft ASML producten geïntroduceerd terzake waarvan Nikon in de rechtszaken betoogt dat deze inbreuk maken op haar octrooien.
 • Sinds de licentie onder kruislicentieovereenkomst eindigde op 31 december 2009, heeft Nikon geprobeerd om met ASML en Zeiss te onderhandelen om overeenstemming te bereiken over een nieuwe licentieovereenkomst. Echter, ASML en Zeiss waren niet bereid om voorwaarden te accepteren die de waarde van Nikons geoctrooieerde technologie reflecteren. Nikon meent dat zowel ASML als Zeiss nog steeds zonder toestemming gebruik maken van Nikons geoctrooieerde technologie. Zodoende onderneemt Nikon opnieuw juridische stappen tegen hen om haar octrooien te handhaven.

Rechtszaken in Nederland, Duitsland en Japan

 • In Nederland, waar ASML de lithografiesystemen assembleert, roept Nikon bij de rechtbank Den Haag elf octrooien in tegen ASML: Europese octrooien met nummers 1,598,855; 1,652,003; 1,881,521; 2,157,480; 2,264,531; 2,624,282; 2,717,098; 2,752,714; 2,765,595; 2,818,928; en 2,937,734.
 • In Duitsland, waar Zeiss de optische componenten produceert die worden gebruikt in ASML’s lithografiesystemen, roept Nikon bij de rechtbank in Mannheim tegen Zeiss twee octrooien in: Europese octrooien met nummers 1,881,521 en 2,157,480.
 • In Japan, waar het hoofdkantoor van Nikon is gevestigd, roept Nikon bij de rechtbank in Tokio twee Japanse octrooien in: Japanse octrooien met nummers 4,604,452 en 5,708,546.

Over Nikon Corporation

Sinds haar oprichting in 1917 is Nikon Corporation wereldwijd een pionier geweest op het gebied van optische technologie. Vandaag de dag biedt Nikon een breed assortiment van producten aan die gebruik maken van geavanceerde technologieën, van optische producten voor consumenten, zoals digitale camera’s, camera-gerelateerde producten en verrekijkers, tot industriële precisie-apparatuur, waaronder halfgeleider en FPD lithografiesystemen, microscopen, meetinstrumenten en medische apparaten.

Nikons Precision Equipment divisie ondersteunt de op elektronica gebaseerde samenleving door middel van de ontwikkeling en productie van halfgeleider lithografiesystemen die halfgeleiders produceren, alsook FPD lithografiesystemen voor het vervaardigen van LCD en OLED schermen.

Contacts

Nederland
Charles Huijskens / Clemens Sassen, +31 (0) 20 – 685 59 55
HuijskensBickerton
Nikon@huijskensbickerton.com

Check out our twitter: @NewsNovumpr