09:18 uur 11-04-2017

EURid weerstaat concurrentie in 2016

BRUSSEL–(BUSINESS WIRE)– 2016 was een succesvol jaar voor EURid, het register voor .eu-domeinnamen, dat momenteel 3.760.695 domeinregistraties telt. De top 5 EU-landen met de meeste registraties wordt geleid door Duitsland met 1.054.826 domeinregistraties, gevolgd door Nederland (483.830), Frankrijk (341.823), het Verenigd Koninkrijk (300.878) en Italië (267.441). Terwijl het totale aantal IDN registraties toenam, zien we in 2016 een lichte daling in het totale aantal .eu-registraties in vergelijking met 2015.

“In de afgelopen jaren veroverden de generieke topniveaudomeinen (gTLDs) de domeinnaamsector stormenderhand. Vandaag zijn er meer dan 1000 gTLDs beschikbaar op de markt. De consument kan kiezen uit een overvloed aan extensies waardoor het des te moeilijker is om ons te onderscheiden. Het is daarom noodzakelijk om de manier waarop we de markt benaderen te herdefiniëren en de focus te leggen op kwaliteit”, aldus Marc Van Wesemael, EURid’s General Manager.

Verschillende EU-landen kenden een sterke groei in het afgelopen jaar: Bulgarije (+ 16,5%), Malta (+ 8,6%), Portugal (+ 8,1%), Kroatië (+ 6,3%) en Estland (+ 5,8%). “Deze groei is grotendeels het gevolg van de actieve startup scènes in deze specifieke landen”, zegt Giovanni Seppia, EURid’s External Relations Manager. “.eu en. ею zijn erg nuttige extensies voor starters die hun online geloofwaardigheid willen versterken en hun bereik willen vergroten”.

Een mijlpaal in 2016 was de lancering van .eu in Cyrillisch (.ею). De fundamenten leggen voor de ontwikkeling van IDN binnen Europa, de lancering van de .ею domeinnaam en de publicatie van het IDN World Report in samenwerking met UNESCO en Verisign, tonen EURid’s inzet voor de ondersteuning van een echt meertalig Internet.

Sinds juni 2010 biedt EURid DNSSEC aan als een extra beveiliging voor domeinnaamhouders. Als gevolg van de exponentiële toename van cybersecurity bedreigingen, opteren meer dan 348.000 .eu en .ею domeinnaamhouders voor een veiliger online aanwezigheid door de implementatie van DNSSEC. Om de eindgebruiker nog meer te beschermen en om domeinnaammisbruik te bestrijden en zelfs te voorkomen, startte EURid in 2016 samenwerkingen op met zowel Europol en EUIPO.

EURid’s Jaarverslag 2016

Contacts

EURid
Christopher Nicastro, TEL: +32 (0)2 401 27 50 ext. 261
christopher.nicastro@eurid.eu

Check out our twitter: @NewsNovumpr