18:20 uur 23-06-2016

GSMA blij met afronding LPWA-technologieën door 3GPP

LONDEN–(BUSINESS WIRE)– De GSMA is blij dat het 3rd Generation Partnership Project (3GPP) heeft besloten drie technologieën met Low Power, Wide Area (LPWA) te standaardiseren in een spectrum dat onder vergunning wordt geëxploiteerd. De vandaag voltooide specificaties zijn gericht op de groeiende IoT-markt. Ze behelzen een nieuwe technologie, Narrow-Band IoT (NB-IoT), en reeds bestaande, doorontwikkelde technologieën, EC-GSM-IoT and LTE MTC Cat-M1. De nieuwe specificaties dekken alle soorten toepassingen van LPWA, garanderen dat klanten keuze hebben en laten de markt voor het internet der dingen floreren.

“De GSMA heeft het Mobile IoT Initiative opgezet met het specifieke doel de mobiele industrie te verenigen voor steun aan extra LWPA-technologieën voor vergunningsplichtige spectrumbanden. We zijn verheugd dat de sector zo snel heeft gehandeld en ze nu zijn geratificeerd door 3GPP”, zei Alex Sinclair, hoofd technologie van de GSMA. “Mobielenetwerkexploitanten zijn wereldwijd al begonnen met een reeks proefprojecten, en deze overeenkomst over algemene standaarden versnellen de ontwikkeling en vermarkting van commerciële systemen, waardoor de klant uiteindelijk een grotere keuze heeft.”

 

 

GSMA Welcomes 3GPP Completion of LPWA Technologies

 

LONDON–(BUSINESS WIRE)– The GSMA welcomes the 3rd Generation Partnership Project’s (3GPP) decision to standardise three Low Power, Wide Area (LPWA) technologies in licensed spectrum in Release 13. The specifications which were completed today, address the growing IoT market and include a new technology called Narrow-Band IoT (NB-IoT), as well as pre-existing evolved technologies, EC-GSM-IoT and LTE MTC Cat-M1, that will cover all LPWA use cases, ensuring customer choice and helping the Internet of Things (IoT) market to flourish.

“The GSMA established the Mobile IoT Initiative with the specific purpose of aligning the mobile industry behind common and complementary LPWA technologies in licensed spectrum and we are pleased that the industry has moved so quickly to adopt them and that they have now been ratified by 3GPP,” said Alex Sinclair, Chief Technology Officer, GSMA. “Mobile operators have already started a number of pilots around the world and this agreement over common standards will help accelerate the development of commercial solutions and ensure they are in market much faster, providing customers with more choice.”

LPWA networks are an emerging, high-growth area of the IoT that complement and extend conventional wide area networks that make use of 2G, 3G and 4G cellular technologies. These new standards will allow operators to optimise their existing high-quality mobile network infrastructure through an upgrade to EC-GSM-IoT for 2G networks and LTE-MTC for LTE networks, while NB-IoT can use both 2G and 4G spectrum to deliver a secure, reliable and robust performance.

The GSMA Mobile IoT initiative is backed by 30 global mobile operators, device makers and chipset, module and infrastructure companies and has helped the industry align on common technology standards in licensed spectrum for the emerging LPWA market. LPWA networks are designed for M2M applications that have low data rates, require long battery lives and operate unattended for long periods of time, often in remote locations. They will be used for a wide variety of applications such as industrial asset tracking, safety monitoring, water and gas metering, smart grids, city parking, vending machines and city lighting.

For more information on the GSMA Mobile IoT Initiative go to: http://www.gsma.com/connectedliving/mobile-iot-initiative/

-ENDS-

About the GSMA

The GSMA represents the interests of mobile operators worldwide, uniting nearly 800 operators with almost 300 companies in the broader mobile ecosystem, including handset and device makers, software companies, equipment providers and internet companies, as well as organisations in adjacent industry sectors. The GSMA also produces industry-leading events such as Mobile World Congress, Mobile World Congress Shanghai and the Mobile 360 Series conferences.

For more information, please visit the GSMA corporate website at www.gsma.com. Follow the GSMA on Twitter: @GSMA.

Contacts

For the GSMA
Charlie Meredith-Hardy
+44 7917 298428
CMeredith-Hardy@webershandwick. com
or
GSMA Press Office
pressoffice@gsma.com

Check out our twitter: @NewsNovumpr