16:20 uur 10-06-2016

‘Kicksafdruk’ van Euro 2016: Carbon Trust onthult welke voetbalfans minste koolstof uitstoten wanneer ze voetbal kijken

LONDEN–(BUSINESS WIRE)– Een nieuwe analyse van de Carbon Trust wijst uit dat IJslandse voetbalfans Europees kampioen zijn als het om de kleinste ‘carbon bootprint’ tijdens voetbaluitzendingen gaat. IJsland wint omdat het land bijna al zijn elektriciteit opwekt met waterkracht en aardwarmte.

De Carbon Trust berekende in alle 24 deelnemende landen aan het EK de ‘kicksafdruk’ van de individuele voetbalfan die thuis een voetbalwedstrijd kijkt. Daaruit bleek dat kijken naar een smart-tv met led via digitaal-aardse televisie de optie met minste koolstofuitstoot is.

 

 

The “Carbon Bootprint” of Euro 2016: the Carbon Trust Reveals Which Nation’s Fans Have the Lowest Carbon Footprint When Watching Games

 

LONDON–(BUSINESS WIRE)– New analysis from the Carbon Trust has found that Iceland’s fans are European champions when it comes to having the lowest “carbon bootprint” from watching their team. Iceland are the winners thanks to providing almost all their electricity using hydropower and geothermal energy.

The Carbon Trust has calculated the “carbon bootprint” of individual fans watching a game of football at home in each of the 24 nations competing in the tournament. This finds that watching on an LED smart TV through digital terrestrial television is the lowest carbon option for watching a match.

Because providing mobile data requires far more electricity than broadcasting a digital terrestrial signal, this is the highest carbon option. Watching on a smartphone in standard definition can be 40 times greater than an LED smart TV, whilst watching in high definition on a tablet across a fast mobile network can be more than 180 times more carbon intensive.

In ranking the nations competing in Euro 2016, Iceland may top the table with some of the lowest carbon electricity in the world, but other nations also performed particularly well.

Albania is the runner-up as it produces almost all the country’s electricity from hydroelectric power stations. Next in the rankings are Sweden and Switzerland, who both provide the majority of their grid electricity from a mixture of both hydropower and nuclear power.

Euro 2016 hosts France also put in a good show, generating around three-quarters of its electricity from nuclear reactors. And the tournament’s worst performance comes from one of the co-hosts of Euro 2012, Poland, due to the fact the country generates the vast majority of its electricity supply from coal.

How do the Euro 2016 nations rank on low carbon electricity?

Country
1 Iceland
2 Albania
3 Sweden
4 Switzerland
5 France
6 Belgium
7 Slovak Republic
8 Austria
9 Portugal
10 Spain
11 Hungary
12 Croatia
13 Italy
14 Republic of Ireland
15 Northern Ireland
16 Germany
17 England
18 Wales
19 Russia
20 Ukraine
21 Turkey
22 Romania
23 Czech Republic
24 Poland

Contacts

Carbon Trust press office
Jamie Plotnek
020 7170 7050
press@carbontrust.com

Check out our twitter: @NewsNovumpr