11:54 uur 27-05-2016

“Toekomstige behandeling met heparine gaat toediening van gepersonaliseerde dosis omvatten om de werkzaamheid en veiligheid ervan verder te verbeteren”

MONTPELLIER, Frankrijk–(BUSINESS WIRE)– Heparine is het meest gebruikte geneesmiddel bij de preventie en behandeling van trombose. Heparine staat op de lijst van essentiële geneesmiddelen van de Wereldgezondheidsorganisatie en bespaart volgens berekeningen meer dan 100 miljoen levens per jaar. Daarnaast tonen recente studies aan dat er geen standaard antwoord is voor behandeling met Heparine en dat deze moet worden aangepast voor elke patiënt om de werkzaamheid en veiligheid ervan verder te verbeteren.

Dit Smart News-persbericht bevat multimedia. Bekijk hier het volledige persbericht: http://www.businesswire.com/news/home/20160527005058/nl/

Prof. Coen Hemker, biochemist and Professor Emeritus of Maastricht University (Photo: Business Wire)Prof. Coen Hemker, biochemist and Professor Emeritus of Maastricht University (Photo: Business Wire)

We zijn erin geslaagd om via plasma-analyse te bevestigen dat er mensen zijn voor wie Heparine weinig effect heeft en anderen die er een overdreven reactie op hebben”, verklaart professor Coen Hemker, biochemicus en professor emeritus van de Universiteit Maastricht, die eraan toevoegt: “ Deze variatie in de reactie op Heparine wordt veroorzaakt door een variatie die bestaat in de hoeveelheid trombine die elke persoon genereert”. Trombine is een bloedeiwit dat enerzijds de cellen activeert die thrombi (bloedplaatjes) vormen en anderzijds het bloed doet stollen; als zodanig is het een bepalende factor voor het in evenwicht brengen van trombose en bloedingen. Sterker nog, onderzoekers hebben aangetoond dat het risico op trombose toeneemt naarmate meer trombine geproduceerd wordt.

Om deze reden onderstreept professor Hemker de noodzaak om de dosis van dit geneesmiddel op gepersonaliseerde manier toe te dienen: “ Heparine is een honderd jaar oude medicatie met een solide wetenschappelijke basis met zeer bewezen werkzaamheid en veiligheid. Maar als de toediening ervan gepersonaliseerd was op basis van de trombineproductie van elke patiënt, zou het effect- en veiligheidsprofiel ervan nog verder worden verbeterd”.

Dit is de belangrijkste conclusie van de meesterlijke conferentie die professor Hemker gaf tijdens deJaarvergadering van de International Society on Thrombosis and Haemostasis (ISTH) die plaatsvindt in Montpellier (Frankrijk) en gewijd is aan ‘Het verleden, het heden en de toekomst van Heparine’, om het eeuwfeest van de ontdekking ervan te vieren. De sessie heeft ongeveer 1000 deelnemers en kan rekenen op de medewerking van Bioibérica.

“Er zijn maar weinig medicijnen die honderd jaar geleden ontdekt werden en die nog steeds in wijdverbreid klinisch gebruik zijn. We kunnen ook bevestigen dat Heparine een geneesmiddel is met een toekomst, want naast de antistollingsactiviteit worden nieuwe toepassingen ervan onderzocht bij ziekten waarbij sprake is van een belangrijke inflammatoire component”, licht professor Hemker toe.

Heparine is het meest gebruikte antistollingsmiddel bij de preventie en behandeling van trombose. Volgens gegevens van de International Society on Thrombosis and Haemostasis sterft 1 op de 4 mensen in de wereld als gevolg van oorzaken die verband houden met deze ziekte, die jaarlijks voor meer sterfgevallen zorgt dan aids, borstkanker en verkeersongevallen gecombineerd. Specifiek is veneuze trombo-embolische ziekte de op één na belangrijkste doodsoorzaak bij kankerpatiënten en op twee na bij vaatziekten.

Deze bekendmaking is officieel geldend in de originele brontaal. Vertalingen zijn slechts als leeshulp bedoeld en moeten worden vergeleken met de tekst in de brontaal, welke als enige rechtsgeldig is.

Contacts

Bioiberica
Alba Soler, +34 682040776

Check out our twitter: @NewsNovumpr