14:35 uur 17-05-2016

International Food & Beverage Alliance doet transvet gefaseerd in de ban

GENÈVE–(BUSINESS WIRE)– Leden van de International Food & Beverage Alliance (IFBA) hebben een nieuwe stap gezet richting de inlossing  van hun beloftes aan de Wereldgezondheidsorganisatie uit 2008. Leden hebben zich verplicht industrieel geproduceerde transvetten gefaseerd te verbannen uit hun voedselproducten.

Voortbordurend op de aanzienlijke individuele vooruitgang bij de vermindering van industrieel geproduceerde transvetten, bereikten IFBA-leden een akkoord over een gemeenschappelijke internationaal doel: de vermindering van transvetten in hun producten tot niet noemenswaardige hoeveelheden (minder dan 1 gram transvet per 100 gram van een voedselproduct) tegen het einde van 2018.

IFBA-leden hebben hun producten vrijwillig geherformuleerd om gedeeltelijk gehydrogeneerde oliën – de grootste bron van transvet in verwerkt voedsel – weg te laten en vaker gezondere vetten te gebruiken, zoals enkelvoudig of meervoudig verzadigde vetten.

 

Global Food & Beverage Companies Commit to Trans Fat Phase-Out Worldwide

 

GENEVA–(BUSINESS WIRE)– Members of the International Food & Beverage Alliance (IFBA) have taken another step in progressing the commitments they first made to the World Health Organization in 2008 with the adoption of a worldwide commitment to phase out industrially produced trans fatty acids (TFAs) in their products.

Building on the significant individual progress made to date and aiming to minimize intake of industrially produced TFAs, IFBA members have agreed a common global objective to reduce TFAs in their products to nutritionally insignificant levels (less than 1 gram of trans fat per 100 grams of product) worldwide by the end of 2018 at the latest.

IFBA members have been voluntarily reformulating their products to remove partially hydrogenated oils – the major source of trans fat in processed foods – and increase the use of healthier fats, such as mono- or poly-unsaturated fatty acids. To help consumers make informed dietary choices, IFBA members have also been listing trans fat content on nutrition labels.

The World Health Organization’s Global Action Plan for the Prevention and Control of Noncommunicable Diseases, 2013 – 2020, calls on Member States to implement policies to replace industrially produced TFAs with unsaturated fats. IFBA’s new commitment reflects its support for this recommendation.

Commenting on the new commitment, Rocco Renaldi, IFBA Secretary-General, said , “Reducing the intake of industrial trans fats to nutritionally insignificant levels has been identified as a priority in public health nutrition. The commitment by IFBA member companies to achieve this globally over the next two and one-half years supports this objective. We stand ready to support the broader industry to achieve the same and to work to define effective measures to ensure a level playing field in this area.”

The text of the commitment can be accessed here.

About The International Food & Beverage Alliance (IFBA): IFBA is a group of eleven global food and non-alcoholic beverage companies – The Coca-Cola Company, Ferrero, General Mills, Grupo Bimbo, Kellogg, Mars, McDonald’s, Mondelēz International, Nestlé, PepsiCo and Unilever – that share a common goal of helping people around the world achieve balanced diets, and healthy, active lifestyles. IFBA is a non-commercial, non-profit making organization, in special consultative status with the UN’s Economic and Social Committee (ECOSOC). For more information about IFBA, please visit www.ifballiance.org

Contacts

International Food & Beverage Alliance
Jane Reid, +202-986-9807
press@ifballiance.org

Check out our twitter: @NewsNovumpr