13:06 uur 23-03-2016

Gira roept contactdozen met verhoogde aanrakingsbeveiliging (‘kinderbeveiliging’) terug

RADEVORMWALD, Duitsland–(BUSINESS WIRE)– Ten behoeve van de consumentenbescherming roept Gira Giersiepen GmbH & Co. KG (Gira), een internationaal toonaangevende complete aanbieder van elektrotechnische installaties en gebouwsysteemtechniek, uit voorzorg een deel van de contactdozen met verhoogde aanrakingsbeveiliging (‘kinderbeveiliging’) terug. Interne controles hebben aangetoond, dat contactdoosafdekkingen met verhoogde aanrakingsbeveiliging, die in de periode van 09-12-2014 tot 26-01-2016 door Gira via diverse elektrotechnische groothandels zijn verkocht, gebreken kunnen vertonen. Bij de betreffende contactdozen kan het in een enkel geval voorkomen, dat de mechanische voorziening in de afdekking van de contactdoos – de zogenaamde ‘shutter’ – mogelijkerwijs niet altijd zelfstandig sluit. Dit kan ertoe leiden dat er bij ondeskundige omgang met de contactdoos, bijv. bij invoer van geleidend materiaal, een elektrische schok kan optreden – net als bij elke gebruikelijke contactdoos zonder verhoogde aanrakingsbeveiliging. Deze schok kan ernstig, zelfs levensgevaarlijk letsel tot gevolg hebben. Om een mogelijk risico te verkleinen, moeten ouders en volwassenen ervoor zorgen dat risicopersonen, met name kinderen, in hun huishouden of instelling niet in de buurt van de contactdozen komen en geen geleidend materiaal in de contactdozen kunnen steken.

Veiligheid op de eerste plaats

Er zijn bij contactdozen met verhoogde aanrakingsbeveiliging (‘kinderbeveiliging’), die elk jaar miljoenen keren zonder reclamaties in talrijke landen worden verkocht, tot nu toe nog geen incidenten opgetreden. Aangezien de veiligheid van alle producten voor Gira boven alles gaat, heeft het traditierijke bedrijf, gevestigd in Radevormwald, onmiddellijk gereageerd en in nauwe samenspraak met de toezichthoudende instanties besloten tot een terugroepactie van de betroffen contactdoosafdekkingen. In het kader van de terugroepactie worden nu stap voor stap alle met de instanties afgesproken maatregelen consequent omgezet om de al geleverde betroffen partijen bij de elektrotechnische groothandels, de elektrotechnische installatiebedrijven en bij consumenten te verzamelen en zo de potentiële gevarenbron te verwijderen. Hiertoe richt Gira zich tot het publiek met posters in de vakhandel en met informatie op internet.

Kosteloze vervanging door installatiebedrijven

Klanten moeten contact opnemen met hun elektrotechnische installatiebedrijf, indien ze in de desbetreffende periode betroffen producten hebben gekocht en/of dergelijke producten bij hen geïnstalleerd zijn. Elektrotechnische installatiebedrijven kunnen de klanten in kennis stellen of hun contactdoosafdekkingen mogelijk betroffen zijn. Als er bij de klant mogelijk betroffen contactdoosafdekkingen geïnstalleerd zijn, wordt er door het elektrotechnische installatiebedrijf ter plaatse een functietest uitgevoerd. Als daarbij wordt vastgesteld dat contactdoosafdekkingen de fout vertonen, vervangt het elektrotechnische installatiebedrijf deze kosteloos door nieuwe afdekkingen met correct werkende verhoogde aanrakingsbeveiliging. Het vervangen van de contactdoosafdekkingen gaat snel en probleemloos, maar kan alleen door een elektrotechnisch installatiebedrijf worden uitgevoerd. Gira wijst er met nadruk op, dat klanten in geen geval mogen proberen de afdekkingen van de contactdozen zelf te vervangen.

Kosteloze hotlines

Om vragen van klanten en elektrotechnische installatiebedrijven snel te kunnen beantwoorden, heeft Gira per direct twee kosteloze hotlines vrijgeschakeld.

Voor klanten: 00800 456 23512

Voor elektrotechnische installatiebedrijven: 00800 452 792 89

Klanten ontvangen hier nuttige informatie of aanwijzingen over hoe ze bijv. een elektrotechnisch installatiebedrijf in hun buurt vinden. Installatiebedrijven ervaren o.a. welke producten betroffen zijn en hoe ze het inruilen correct uit kunnen voeren.

Meer informatie vindt u op www.recall.gira.com/nl

Meer informatie vindt u op www.recall.gira.com/be_nl .

Het gaat om slechts een beperkt aantal contactdozen met verhoogde aanrakingsbeveiliging (‘kinderbeveiliging’).

Gira benadrukt, dat niet de contactdozen zelf, maar alleen de ‘shutter’ in de afdekkingen betroffen is. Dit betekent: de stroomtoevoer bij de contactdozen is niet verminderd. De contactdozen zelf werken correct en garanderen bij juist gebruik de normale aanrakingsbeveiliging die geldt bij elke gangbare contactdoos. Ze kunnen verder worden gebruikt. Alleen de verhoogde aanrakingsbeveiliging (‘kinderbeveiliging’) kan niet worden gegarandeerd.

***

Over Gira

Gira Giersiepen GmbH & Co. KG ( www.gira.be) behoort tot de internationaal toonaangevende complete aanbieders van intelligente systeemoplossingen voor de elektrotechnische en via een netwerk gekoppelde digitale gebouwbesturing. Met zijn talrijke uitvindingen bepaalt en beïnvloedt het in 1905 opgerichte familiebedrijf, gevestigd in Radevormwald, al 111 jaar de wereld van de elektrotechnische installatie en intelligente gebouwbesturing. De voor de toekomst veelbelovende ontwikkeling van de intelligente, in een netwerk gekoppelde ‘Smart Home’ en van de digitalisering van gebouwen heeft Gira van begin af aan met veelvoudige innovaties, zoals de Gira HomeServer, maatgevende impulsen gegeven. Gira-producten en oplossingen zijn Duitse ingenieurhoogstandjes en staan voor kwaliteit – ‘Made in Germany’ -, ze blinken uit in duurzaamheid in productie en gebruik, in perfectie in vorm en functie, en wat boven alles uitsteekt: de producten en oplossingen van Gira dragen ertoe bij dat leven, wonen, en werken voor iedereen een stuk gemakkelijker, comfortabeler en veiliger kan worden. Niet voor niets worden schakelaars, besturings-, communicatie-, multimedia- en beveiligingssystemen van Gira tegenwoordig in meer dan 40 landen toegepast, zoals in het Berliner Hauptbahnhof, het Olympia-stadion in Kiev en in het Banyan Tree Hotel in Shanghai. Dankzij de omvattende knowhow op het gebied van kunststoftechniek is Gira vandaag de dag bovendien een wereldwijd gevraagde producent van complexe systeemproducten van kunststof voor de medisch technische en farmaceutische industrie. Met meer dan 1200 medewerksters en medewerkers is het technologiebedrijf een van de grootste werkgevers in de regio Bergische Land in Nordrhein-Westfalen.

Meer over het bedrijf en intelligente gebouwentechniek van Gira vindt u op:

www.gira.be

Contacts

Gira Bedrijfscommunicatie
Jan Böttcher
Hoofd Bedrijfscommunicatie
Tel.: +49 2195 602 588
Jan.Boettcher@gira.de

Check out our twitter: @NewsNovumpr