09:41 uur 08-03-2016

Glyphosate Task Force: NGO-activisten negeren een van de grootste en meest grondige evaluaties van een werkzame stof tot op heden uitgevoerd, in een poging om een wetenschappelijk proces te politiseren.

BRUSSEL–(BUSINESS WIRE)– De Glyphosate Task Force (GTF) vindt de meest recente bemoeienis van activisten met het EU-regelgevingsproces onaanvaardbaar en maakt bezwaar tegen de druk die vandaag door activisten anti-pesticide uitgeoefend werd tegen de vertegenwoordigers van de lidstaten die deelnemen aan het Permanent Comité voor fytofarmaceutische producten dat vandaag plaatsvindt in Brussel.

Het Europese goedkeuringsproces voor pesticiden is streng en transparant. In het geval van glyfosaat is dit een van de meest uitgebreide en grondige evaluaties van een werkzame stof tot nu toe. Meer dan 90.000 pagina’s en meer dan 3.200 intercollegiaal getoetste publicaties werden beschouwd bij de beoordeling door de lidstaten en de EFSA. Alle beschikbare relevante gegevens werden beoordeeld.

Het proces maakte de betrokkenheid van belanghebbenden gemakkelijker en was onderworpen aan openbaar commentaar. In het geval van glyfosaat werden 3 NGO-dossiermeldingen aanvaard in aanvulling op het dossier van de aanvrager in 2012.

De GTF ondersteunt dit proces waarbij een grote aantal deskundigen van wereldklasse op het gebied van consumenten- en milieuveiligheid uit alle lidstaten betrokken waren.

Vermeende bedreigende uitingen en pogingen om diegenen die het standpunt van de lidstaten vertegenwoordigen te intimideren, toont de volledige minachting voor een rigoureus proces dat 4 jaar duurt en waarbij meer dan 30 deskundigen van wereldklasse op het gebied van consumentenveiligheid uit alle lidstaten betrokken waren.

* De volgende bedrijven zijn bevestigd lid van de GTF: ADAMA Agan Ltd., Agria S.A., Agro Trade GmbH, Albaugh UK Limited, Arysta Lifesciences SAS, Barclay Chemicals (Manufacturing) Ltd., Brokden SL, Bros Spolka Jawna B. P. Miranowscy, Cheminova A/S, Coromandel International Ltd, Dow AgroSciences LLC., EXCEL CROP CARE(Europe) NV, Helm AG, Industrias Afrasa S.A., Monsanto Europe S.A./N.V., Nufarm GmbH & Co KG, Rotam Agrochemical Europe Limited, Sapec Agro S.A., Sinon Corporation, Société Financière de Pontarlier, Syngenta Limited, United Phosphorus Ltd, Wynca UK Limited. www.glyphosate.eu

Deze bekendmaking is officieel geldend in de originele brontaal. Vertalingen zijn slechts als leeshulp bedoeld en moeten worden vergeleken met de tekst in de brontaal, welke als enige rechtsgeldig is.

Contacts

Contactpersoon voor de pers:
Claire MacCarrick, tel.: +32 22 34 6860
Claire.maccarrick@humebrophy.com
Hume Brophy
41 Rue de la Science – 1040 Brussel

Check out our twitter: @NewsNovumpr