13:20 uur 02-03-2016

NIHR: doelgerichtere behandeling voor mensen met ernstige allergische astma

LONDEN–(BUSINESS WIRE)– Rond vijf miljoen mensen in het Verenigd Koninkrijk worden momenteel behandeld voor astma. Een kwart miljoen hiervan is niet in staat om hun aandoening goed onder controle te krijgen, met als gevolg frequente, ernstige en zelfs levensbedreigende aanvallen. Een nieuwe studie brengt hoop voor deze patiënten door te onderzoeken of het geneesmiddel Omalizumab doelgerichter kan worden toegediend.

Het onderzoek wordt uitgevoerd door het Translationeel Onderzoek Partnerschap van het National Institute for Health Research (NIHR) met steun van het wereldwijde farmaceutische bedrijf Novartis. Het zal onderzoeken of de behandeling met het antilichaam Omalizumab kan worden gericht op mensen met ernstige astma die er het meeste baat bij zullen hebben. Omalizumab is een goedgekeurde therapie voor mensen die niet reageren op behandeling met steroïden. Gehoopt wordt dat het doelgerichter behandelen zowel levens als geld kan besparen voor de Nationale Gezondheidsdienst. Het is belangrijk voor individuele patiënten om te weten of de kans bestaat dat het geneesmiddel, dat wordt toegediend via injectie, voor hen kan werken.

Het onderzoek naar Omalizumab stelt onderzoekers in staat om te bepalen welke biomarkers worden gewijzigd door de behandeling. Dit moet het mogelijk maken om snel die patiënten te identificeren die het meeste baat zullen hebben bij de behandeling met Omalizumab, zodat ze verlichting van ernstige symptomen ondervinden. Het NIHR Translationeel Onderzoek Partnerschap, dat de leidende onderzoekers van het land bijeenbrengt die werken aan inflammatoire aandoeningen van de luchtwegen, heeft het mogelijk gemaakt om dit diepgaand onderzoek naar biomarkers uit te voeren met deze groep ernstige astmapatiënten. De studie werd ontwikkeld door de NIHR Southampton Respiratory Biomedical Research Unit en wordt beheerd door de door het NIHR gefinancierde Clinical Trials Unit van de Universiteit van Southampton.

De minister van Life Sciences, George Freeman MP, verklaarde: “Ernstige astma heeft enorme gevolgen voor het leven van mensen. Daarom ondersteunt het doelgerichter behandelen niet alleen de patiënten, maar zal dit ook zorgen voor het beter gebruik maken van de middelen van de Nationale Gezondheidsdienst.

“We investeren elk jaar meer dan £ 1 miljard in het National Institute for Health Research, dat ons helpt om deze behandelingen beter te begrijpen. Het is geweldig nieuws dat Novartis een samenwerkingsverband is aangegaan met de deskundige onderzoekers van het NIHR om te waarborgen dat de juiste behandeling wordt gegeven aan de juiste patiënt op het juiste moment.”

Mark Samuels van NIHR’s Office for Clinical Research Infrastructure, dat het Translationeel Onderzoek Partnerschap beheert, zei: “Met ongeveer vijf miljoen mensen die lijden aan astma in het Verenigd Koninkrijk, is dit iets waar we allemaal begrip voor op kunnen brengen. We werken samen met de life sciences industrie om invaliderende ziekten te bestrijden waar zovelen onder ons onder lijden. Onze experts werken nauw samen met bedrijven om nieuwe behandelingen sneller bij patiënten te krijgen voor een verscheidenheid aan ontstekingsziekten. Dit is het zoveelste voorbeeld van de wereldwijde farmaceutische industrie dat aantoont dat Groot-Brittannië beschikt over een aantal van de beste onderzoekstalenten en expertise ter wereld. Het is algemeen erkend dat het model voor de ontwikkeling van geneesmiddelen van de farmaceutische sector kapot is, en daarom moeten bedrijven met ons samenwerken om de belangrijkste ziekten aan te pakken.”

Studieleider professor Ratko Djukanovic van het University Hospital Southampton en de Universiteit van Southampton merkte op: “Het vinden van betere therapeutische benaderingen voor mensen met ernstige astma blijft een echte onvervulde gezondheidsbehoefte. Omalizumab is een effectieve en breed gebruikte behandeling voor deze groep patiënten en het is belangrijk om te kunnen voorspellen welke patiënten de meeste kansen hebben er baat bij te hebben. Deze nieuwe studie moet helpen bij het identificeren van de biomarkers die ertoe zullen bijdragen dat deze behandeling doelgerichter wordt gemaakt. Het maakt gebruik van geavanceerde state-of-the-art laboratoriumtechnologieën en bouwt voort op de gezamenlijke geest die we hebben ontwikkeld in het Partnerschap.”

De studie brengt een aantal van de toonaangevende astma-onderzoekers van het Verenigd Koninkrijk bijeen in 14 onderzoekscentra en zal 200 patiënten werven. Het maakt gebruik van nieuwe gegevens van U-BIOPRED, een belangrijk onderzoeksprogramma in heel Europa dat innovatieve testmethoden bepaalt om patiënten in te delen in verschillende ernstige vormen van astma en de ontwikkeling van betere behandelingen voor patiënten met ernstige astma versnelt. Het Translationeel Onderzoek Partnerschap was een belangrijke factor om de in U-BIOPRED ontdekte biomarkers in deze nieuwe studie toe te passen.

Deze bekendmaking is officieel geldend in de originele brontaal. Vertalingen zijn slechts als leeshulp bedoeld en moeten worden vergeleken met de tekst in de brontaal, welke als enige rechtsgeldig is.

Contacts

Voice Communications
Lucy Embleton
01206 332 110
07595 547 584
Lucy@voicecommunications.co.uk

Check out our twitter: @NewsNovumpr