14:07 uur 25-02-2016

Gilead kondigt gegevens aan van een nieuwe preklinische studie ter beoordeling van een experimentele TLR7-agonist bij SIV-geïnfecteerde apen

BOSTON–(BUSINESS WIRE)– Gilead Sciences, Inc. (NASDAQ:GILD) kondigde vandaag resultaten aan uit een preklinische studie, uitgevoerd in samenwerking met onderzoekers van het Beth Israel Deaconess Medical Center, ter beoordeling van een bedrijfseigen experimentele orale toll-like receptor 7 (TLR7)-agonist, GS-9620, en een gerelateerde moleculaire analoog, GS-986, als onderdeel van een uitroeiingsstrategie van hiv. Gegevens uit de studie, uitgevoerd bij viraal onderdrukte rhesus makaken met simian immunodeficiëntievirus (SIV) die antiretrovirale therapie (ART) kregen, tonen aan dat behandeling met de TLR7-agonist op transiënte wijze plasma SIV-RNA-blips induceerde en SIV-DNA verminderde. Bovendien leidde behandeling met de TLR7-agonist tot langdurige virusonderdrukking bij een aantal makaken na het beëindigen van ART. Deze gegevens werden gepresenteerd tijdens een mondelinge sessie (sessie O-7) op de 2016 Conference on Retroviruses and Opportunistic Infections (CROI) in Boston.

“Ons ultieme doel met de behandeling met de TLR7-agonist is het stimuleren van het lichaam om latente hiv uit virale reservoirs in geïnfecteerde cellen te verdringen en virusspecifieke immuunrespons te versterken bij hiv-geïnfecteerde personen”, aldus James Whitney, PhD, Assistant Professor of Medicine, Harvard Medical School en hoofdonderzoeker in het Center for Virology and Vaccine Research in het Beth Israel Deaconess Medical Center in Boston. Dr. Whitney is ook een Associate Member bij The Ragon Institute van MGH, MIT en Harvard. “Deze studie toont aan dat de aanpak veelbelovend is en dat lagere dosering van de TLR7-agonist met een langere termijn een mogelijk nuttige aanpak kan zijn voor het induceren van hiv-remissie op de lange termijn.”

Eerder onderzoek, gepresenteerd op CROI 2015, toonde aan dat GS-986-behandeling in combinatie met ART de SIV-DNA-spiegels met 30 tot 90 procent reduceerde in bepaalde weefsels. Deze opvolgingsstudie werd ontworpen om te beoordelen of GS-9620 vergelijkbare resultaten produceerde als GS-986, en of lagere doses van de samenstellingen op transiënte wijze plasmaviremie en/of verstoorde SIV-virale reservoirs zou induceren. Er werd gekozen voor een lagere dosis met de bedoeling om inductie van perifere interferon-alfa (IFN-alfa), een antiviraal eiwit dat bijwerkingen kan veroorzaken, te minimaliseren.

In dit placebogecontroleerde onderzoek ontvingen SIV-geïnfecteerde rhesus makaken ART vanaf dag 65 na infectie. Alle dieren behaalden en behielden virusonderdrukking (plasma RNA minder dan 50 kopieën/ml) tot en met week 67 als ze om de twee weken ofwel 10 tot 19 doses ofwel GS-9620 of GS-986 ontvingen.

Dosering van TLR7-agonist induceerde transiënte en variabele toenames in plasma SIV-RNA-spiegels in alle behandelgroepen. Na voltooiing van alle doseringen TLR7-agonist en voorafgaand aan het beëindigen van ART bevatten perifere lymfocyten en lymfeklierbiopsieën van de dieren minder induceerbaar virus. Twee van de rhesus makaken die met de TLR7-agonist werden behandeld, behielden niet-detecteerbare plasma viral load gedurende meer dan 90 dagen na beëindiging van ART.

“De voorlopige gegevens van vandaag geven ons dieper inzicht over de wijze waarop we GS-9620 werkzaam kunnen inzetten, terwijl we ons blijven richten op de mogelijke rol van TLR7-agonisten in uitroeiingsstrategieën van hiv”, aldus Norbert W. Bischofberger, PhD, Gilead’s Executive Vice President, Research and Development en Chief Scientific Officer. “We hebben gevorderd onderzoek naar GS-9620 in een fase 1b veiligheidsstudie met hiv-geïnfecteerde personen die ART nemen en er komen ook andere GS-9620-studies aan, waaronder één bij patiënten met chronische hepatitis B, vanwege de mogelijkheid om HBsAg te verminderen.”

De bedrijfseigen TLR7-agonistsamenstellingen GS-9620 en GS-986 zijn experimentele middelen en hun veiligheid en werkzaamheid zijn niet bewezen.

Over Gilead Sciences

Gilead Sciences is een biofarmaceutisch bedrijf dat innovatieve behandelingen ontdekt, ontwikkelt en op de markt brengt voor medische behoeften waar nog geen oplossingen voor zijn. De missie van het bedrijf is om wereldwijd de zorg te verbeteren voor patiënten die aan levensbedreigende ziekten lijden. Gilead heeft bedrijven in meer dan 30 landen wereldwijd en het hoofdkantoor is gevestigd in Foster City, Californië.

Toekomstgerichte verklaring

Dit persbericht bevat toekomstgerichte verklaringen (forward-looking statements), in de betekenis van de Private Securities Litigation Reform Act van 1995, die onderworpen zijn aan risico’s, onzekerheden en andere factoren. Bovendien kunnen we ongunstige resultaten waarnemen in klinische onderzoeken met de bedrijfseigen experimentele TLR7-agonisten, waaronder GS-9620 en GS-986, als onderdeel van een uitroeiingsstrategie voor hiv. Bovendien kan Gilead een strategische beslissing nemen om te stoppen met de ontwikkeling van GS-9620 en andere bedrijfseigen experimentele TLR7-agonisten als het bedrijf bijvoorbeeld van mening is dat het op de markt brengen moeilijk zal zijn ten opzichte van andere mogelijkheden in hun pijplijn. Als gevolg hiervan zouden GS-9620 en andere experimentele TLR7-agonisten nooit met succes op de markt kunnen worden gebracht. Deze risico’s, onzekerheden en andere factoren kunnen ertoe leiden dat de werkelijke resultaten aanzienlijk afwijken van de resultaten zoals die worden genoemd in de toekomstgerichte verklaringen. De lezer wordt gewaarschuwd zich niet te baseren op deze toekomstgerichte verklaringen. Deze en andere risico’s worden uitgebreid beschreven in het kwartaalverslag van Gilead op formulier 10-Q voor het kwartaal dat eindigde op 30 september 2015, zoals ingediend bij de Amerikaanse Securities and Exchange Commission. Alle toekomstgerichte verklaringen zijn gebaseerd op informatie waarover Gilead momenteel beschikt en Gilead neemt geen verplichting op zich om dergelijke toekomstgerichte verklaringen te actualiseren.

Ga voor meer informatie over Gilead Sciences naar de website van het bedrijf www.gilead.com , volg Gilead op Twitter ( @GileadSciences ) of bel Gilead Public Affairs: 1-800-GILEAD-5 of 1-650-574-3000.

Deze bekendmaking is officieel geldend in de originele brontaal. Vertalingen zijn slechts als leeshulp bedoeld en moeten worden vergeleken met de tekst in de brontaal, welke als enige rechtsgeldig is.

Contacts

Gilead Sciences, Inc.
Patrick O’Brien, 650-522-1936 (Investeerders)
Ryan McKeel, 650-377-3548 (Media)

Check out our twitter: @NewsNovumpr