10:50 uur 20-01-2016

Trinity Mirror Group kiest SOASTA voor gebruikerservaringsinzichten voor hun gehele digitale eigendom

LONDEN–(BUSINESS WIRE)– SOASTA, het marktleidende bedrijf op het gebied van prestatieanalytica, heeft vandaag bekendgemaakt dat Trinity Mirror Group, de grootste dagbladengroep in Groot-Brittanië, de meest recente media-organisatie is die het mPulse-platform gaat inzetten. De bekendmaking volgt op een uitgebreide, negen maanden durende validatie-exercitie waarbij SOASTA hevige concurrentie van zich afsloeg om het contract veilig te stellen. Deze beslissing maakt het voor Trinity Mirror mogelijk gedetailleerde inzichten te verkrijgen in de invloed die de prestatiekwesties van al hun digitale eigendom hebben op de gebruikerservaringen. Financiële details in verband met de deal werden niet bekendgemaakt.

De Trinity Mirror Group behoort tot de grootste multimedia-organisaties in het VK, met een portfolio van dagbladen, websites en digitale producten. Iconische nationale merken zoals The Mirror, The Daily Record en The People en regionale merken zoals The Manchester Evening News, Liverpool Echo en Western Mail maken er deel van uit. De onlinewebsites van de groep, zoals mirror.co.uk en dailyrecord.co.uk, trekken gezamenlijk 100 miljoen unieke bezoekers per maand. Het begrijpen van de invloed die prestatiekwesties op deze eindgebruikers hebben vormt de sleutel voor stimulering van groei en investering.

“TMG heeft haar digitale platforms in 2012 opnieuw gelanceerd in een nieuw CMS-systeem met één codebasis voor alle 29 centrale sites. We hebben gedurende de afgelopen drie jaar belangrijke groei in traffic gezien maar wat we misten was een beter begrip van hoe tijd voor het laden van een pagina invloed had op gebruikerstraffic vanaf diverse apparaten. mPulse levert dat en nog veel meer. Het SOASTA-platform kristalliseert de relatie tussen paginaprestatie, bounce-percentages en gebruikersgedrag zeer gedetailleerd uit. Belangrijk voor ons was de mogelijkheid om de mPulse-dashboards voor ons aan te passen waardoor de gegevens en informatie breder beschikbaar en toepasbaar worden. Het resultaat is dat onze ontwikkelingsteams onmiddellijk de impact zien die nieuwe codereleases hebben op één of meerdere sites, terwijl onze redactie- en zakelijke teams de correlatiecijfers kunnen zien op de reclamegestuurde delen van de sites. Het gaat er vooral om dat beslissingen kunnen worden genomen op grond van meer inzicht, op basis van nauwkeurige gegevens wanneer we de bedrijfscasus opbouwen voor directe, doorlopende en toekomstige investering in onze sites. Met mPulse kunnen we nu een basis vaststellen voor onze groepssites en bouwen vanuit een positie van kracht en zekerheid,” aldus Neil McIntrye, Director of Engineering, Digital, Trinity Mirror Group.

“Het verkrijgen van een beter inzicht in het onlinegedrag van hun gebruikers behoort tot de grootste uitdagingen waar media-organisaties vandaag de dag mee worden geconfronteerd. Voor organisaties zoals TMG is het begrijpen van de pijnpunten, verwachtingen en reacties van hun gebruikers cruciaal voor het leveren van de totale klantervaring. Synthetische monitoring is belangrijk, maar echte gebruikersmonitoring levert informatie op waarop actie kan worden ondernomen. Er wordt vaak gezegd dat je niet kunt besturen wat je niet kunt meten en dat geldt duidelijk voor het huidige digitale tijdperk. De enige manier om dit aan te pakken is zich ervan te verzekeren dat je in real time, 100% van de tijd over 100% van de gegevens beschikt. Het besluit van TMG om te kiezen voor mPulse en dit systeem in te zetten is een reflectie van dit feit en ook een erkenning van de innovatie en de omvang van de technologische portfolio van SOASTA,” aldus Chris Addis, VP & General Manager EMEA, SOASTA.

Over Trinity Mirror Group

Trinity Mirror behoort tot de grootste multimediabedrijven in het VK, met een bekroonde portfolio van dagbladen, websites en digitale producten. Het bedrijf heeft 4300 werknemers, op 48 locaties over het hele land. Onze energie om het nieuws vast te leggen, te presenteren en te analyseren stimuleerde de introductie van onze allereerste kranten aan het begin van de 19 e eeuw. En vandaag de dag is onze inzet net zo sterk. Of het nu via een pagina of op een scherm is, ons publiek krijgt de vertrouwde, betrouwbare nieuwsdienst die zij inmiddels van ons verwachten.

Over SOASTA

SOASTA is marktleider op het gebied van prestatieanalytica. Het SOASTA-platform stelt eigenaren van digitale bedrijven in staat ongeëvenaarde en continue prestatieinzichten te verkrijgen van hun echte gebruikerservaring op mobiele en internetapparatuur – in real time en op schaal. SOASTA heeft meer dan 10 miljoen tests uitgevoerd en meer dan 100 miljard gebruikerservaringen gemeten en is daarmee de digitale-prestatie-expert waar bedrijven die leidend zijn voor hun branche op vertrouwen, waaronder Experian, Hallmark, Intuit en Microsoft. SOASTA is een besloten vennootschap en heeft haar hoofdkantoor in Mountain View, Californië Ga voor meer informatie over SOASTA naar  www.soasta.com.

Deze bekendmaking is officieel geldend in de originele brontaal. Vertalingen zijn slechts als leeshulp bedoeld en moeten worden vergeleken met de tekst in de brontaal, welke als enige rechtsgeldig is.

Contacts

SOASTA
Ajay Nawathe, +44 (0)118 900 1370
+44 (0)7813 564099
Marketing Director, EMEA
anawathe@soasta.com

Check out our twitter: @NewsNovumpr