14:46 uur 14-12-2015

Landsvirkjun stelt Japanse ECA-financiering voor geothermische centrale veilig

REYKJAVIK, IJsland–(BUSINESS WIRE)– Landsvirkjun heeft een ECA-kredietakkoord getekend met betrekking tot een leveringscontract voor geothermische turbines van 45 megawatt. De turbines komen van Fuji Electric en zijn bestemd voor de geothermische elektriciteitscentrale Theistareykir, die volgens planning in 2017 actief is.

De Japan Bank for International Cooperation (JBIC) verschafte een afnemerskrediet van 34 miljoen dollar tegen een vastgelegde rente. Citibank Japan Ltd., Bank of Yokohama en de tak van Commerzbank AG in Tokyo co-financierden het project met een krediet van 34 miljoen dollar tegen fluctuerende rente. Daarmee komt de totale financiering neer op 68 miljoen dollar. Nippon Export and Investment Insurance zorgt voor een verzekering.

Landsvirkjun Secures ECA Financing from Japan for Theistareykir Geothermal Power Plant

REYKJAVIK, Iceland–(BUSINESS WIRE)– Landsvirkjun has signed an ECA (Export Credit Agency) loan agreement in relation to a supply contract for two 45 MW geothermal turbines from Fuji Electric for the Theistareykir Geothermal Power Plant, scheduled to commence operation in 2017.

The Japan Bank for International Cooperation (JBIC) provided buyer’s credit totaling up to USD 34 million (JBIC’s portion) at a fixed interest rate. Citibank Japan Ltd. (lead arranger), Bank of Yokohama and Commerzbank AG, Tokyo Branch, co-financed up to USD 34 million at a floating rate, with Nippon Export and Investment Insurance (NEXI) providing insurance, bringing the total financing amount to up to USD 68 million.

JBIC/NEXI-backed financing has achieved a 20 year tenor without a guarantee of collection. This is the first JBIC-NEXI buyer’s credit facility for a renewable energy project within High Income OECD Countries. The JBIC/NEXI-backed financing was supported by Takanawa Japan KK, as an Advisor, and Citigroup, as a Coordinator.

Hordur Arnarson, CEO said: “This is a milestone agreement for Iceland and Japan since this is the first ECA financing Iceland has received from Japan. We are very pleased with the support from the Japanese institutions to finance our first geothermal renewable energy project.”

Contacts

Landsvirkjun
Rafnar Larusson, +354 515 9000
CFO
rafnar@lv.is

Check out our twitter: @NewsNovumpr