16:27 uur 12-10-2015

Cytox kondigt deelname aan Alzheimer-onderzoek INSIGHT aan

OXFORD, England–(BUSINESS WIRE)– Cytox Ltd, een innovatieve ontwikkelaar van testen die het risico op dementie beoordelen, heeft zijn deelname aan het Franse onderzoek INSIGHT naar Alzheimer aangekondigd. Het wetenschappelijke comité van INSIGHT keurde CYTOX onderzoeksvoorstel ‘Single Nucleotide Polymorphism (SNP) Profiling as an Approach to Risk Stratification for Future Cognitive Decline in Elderly Subjective Memory Complainers’ goed.

INSIGHT is een van de eerste onderzoeken naar Alzheimer dat risico’s op de ziekte bij gezonde mensen onderzoekt. Het onderzoek onder leiding van Harald Hampel van de Université Pierre et Marie Curie (Parijs) en IM2A-bestuurder Bruno Dubois is een samenwerking met Pfizer en Avid. Onderzoekers monitoren 350 gezonde deelnemers tussen de 70 en 85 jaar oud met een normaal werkend geheugen. De deelnemers zijn onderverdeeld in een groep die amyloïde-positief is en negatief is. De doelstelling van het onderzoek is niet het opsporen of behandelen van Alzheimer, maar het observeren van veranderingen bij gezonde personen die uiteindelijk de eerste klinische symptomen van de ziekte vertonen. Het zevenjarige onderzoek wordt uitgevoerd bij het IM2A en ICM.

Cytox Announces Participation in INSIGHT Alzheimer’s Study

OXFORD, England–(BUSINESS WIRE)– Cytox Ltd, an innovative developer of assays for risk assessment and prediction of dementia, has confirmed its participation in the pioneering French INSIGHT study of Alzheimer’s disease (AD). The Cytox proposal, ‘Single Nucleotide Polymorphism (SNP) Profiling as an Approach to Risk Stratification for Future Cognitive Decline in Elderly Subjective Memory Complainers’, has been reviewed and approved by the INSIGHT Scientific Committee.

INSIGHT is a study of Alzheimer’s disease and one of the first in the world to monitor healthy subjects at risk. Led by Professor Harald Hampel, AXA-UPMC Chair at Université Pierre et Marie Curie, Paris, France and Professor Bruno Dubois, Director of IM2A (Institute of Memory and Alzheimer’s Disease, located at La Pitié Salpêtrière University Hospital in Paris), and based at the ICM (Brain and Spine Institute, Paris), the study is a collaboration with Pfizer and Avid. The project involves monitoring 350 healthy volunteer subjects aged 70-85 years, with normal memory function that are stratified in a group that is amyloid-positive and a control group that is negative as defined by PET. Its objective is not to detect or treat disease, but to observe changes in these healthy subjects eventually progressing to first clinical symptoms related to Alzheimer’s disease. The seven-year study is being conducted at the IM2A and ICM. INSIGHT is an ancillary study of the French MEMENTO national cohort.

This affords Cytox an excellent opportunity to generate initial cross-sectional data according to Dr. Richard Pither, CEO of Cytox, “All of these subjects in Paris have been assessed in an internationally unique mono-centre setting using an extensive range of standardized methods, clinical and biomarkers, allowing us to compare our SNP genotyping results with biomarker status, including CSF and PET-amyloid imaging, and then, in time, longitudinal data as these subjects are followed up in coming years. These samples are likely to represent a good proportion of our first genotyping analysis using the Cytox-Affymetrix genoTOR MKI Research array.”

Further info:

Cytox Limited
www.cytoxgroup.com/information-for-editors
www.cytoxgroup.com

INSIGHT www.icm-institute.org/en/alzheimer-en

Contacts

Cytox Ltd
Richard Pither, CEO, +44 (0)1865 338018
richard.pither@cytoxgroup.com

Check out our twitter: @NewsNovumpr