10:57 uur 08-07-2015

Vaccin van AXON Neuroscience voor tegengaan van Alzheimer voltooit Fase 1 klinisch onderzoek

BRATISLAVA, Slowakije–(BUSINESS WIRE)–Een revolutionair vaccin dat nieuwe hoop biedt voor miljoenen patiënten met de ziekte van Alzheimer, hun artsen en zorgverleners heeft met succes een Fase 1 veiligheidsonderzoek doorlopen volgens de maker van het vaccin, biotechbedrijf AXON Neuroscience. Dit zorgt ervoor dat AXON het eerste bedrijf is dat met succes een Fase 1 studie voltooit met een actieve immunotherapiebehandeling die gericht is op zieke tau-eiwitten die neurale degeneratie bij patiënten met de ziekte van Alzheimer veroorzaken. Het vaccin is ontwikkeld om het immuunsysteem van patiënten te stimuleren om deze zieke eiwitten aan te vallen en de voortgang van de ziekte van Alzheimer te stoppen.

Michal Novak, Chief Science Officer bij AXON en mede-oprichter van het bedrijf, verklaarde dat “de eerste fase van klinische studies heeft aangetoond dat we erin geslaagd zijn om een robuust en veilig vaccin voor AD te ontwikkelen. Dit was de taak van de eerste fase, waaraan voor 100 procent voldaan is.“AXON zal haar resultaten van de Fase 1 studie presenteren tijdens de Alzheimer’s Association International Conference (AAIC) op het door AXON Neuroscience gesponsorde Symposium dat zal worden gehouden op 22 juli 2015 om 18:00 uur in het Marriott Marquis Hotel, Washington, DC.

AADVAC1 TAU-VACCIN TEGEN DE ZIEKTE VAN ALZHEIMER

De ziekte van Alzheimer is de meest voorkomende oorzaak van dementie. Een van de kenmerken van de ziekte zijn neurofibrillaire tangles die bestaan uit door de ziekte gemodificeerde tau-eiwitten. Het voorkomen van deze neurofibrillaire laesies correleert met geheugenverlies en de ernst van de ziekte. AXON’s vaccin met de naam AADvac1 stimuleert het immuunsysteem van patiënten om specifieke antilichamen te genereren tegen zieke vormen van tau-eiwit en zo de hersenen te beschermen tegen neurodegeneratie. Het vaccin is bedoeld om een ziektemodificerend geneesmiddel voor de ziekte van Alzheimer te zijn.

VEILIGHEID EN VERDRAAGBAARHEID VAN HET AADVAC 1 VACCIN

Deze first-in-man, first-in-class studie werd ontworpen om de veiligheid en verdraagbaarheid van het AADvac1 actieve vaccin te evalueren bij de behandeling van patiënten met een milde tot matige vorm van de ziekte van Alzheimer. Regelmatige beoordeling door de Data and Safety Monitoring Board toonde geen veiligheidsproblemen tijdens de gehele duur van de studie, en het werd in het algemeen geconcludeerd dat het vaccin goed werd verdragen, wat heeft geleid tot veelbelovende verwachtingen.

AXON NEUROSCIENCE SE

AXON Neuroscience is een biotechbedrijf voor de klinische fase van de ontwikkeling van ziektemodificerende immunotherapieën voor de ziekte van Alzheimer en frontotemporale lobaire degeneratie. AXON Neuroscience ontwikkelt actieve en passieve vaccins die pathologisch gemodificeerd tau-eiwit elimineren door zich te richten op het meest kwetsbare deel daarvan. Deze unieke aanpak biedt selectieve bescherming van de hersenen tegen neurodegeneratie. Het bedrijf heeft het grootste wetenschappelijke team wereldwijd in dienst dat zich uitsluitend richt op tau-eiwit en tau-gerelateerde neurodegeneratieve aandoeningen.

“Wij geloven dat ons vaccin het eerste modificerende geneesmiddel tegen de ziekte van Alzheimer kan zijn op de markt,” aldus Roman Sivak, CEO van AXON. Hij sprak de hoop uit dat het vaccin uiteindelijk “een preventieve behandeling zou kunnen zijn voor patiënten die niet lijden aan AD, maar daarvoor kandidaten kunnen zijn.”

Aanvullende informatie over het onderzoek:

http://www.alzres.com/content/6/4/45

http://www.alzres.com/content/6/4/44

http://www.axon-neuroscience.eu/docs/flyer3_booth.pdf

Bedrijfsmateriaal:

http://www.axon-neuroscience.eu/docs/axon_information_brochure.pdf

http://www.axon-neuroscience.eu/docs/axon_logo.zip

EINDE

Deze bekendmaking is officieel geldend in de originele brontaal. Vertalingen zijn slechts als leeshulp bedoeld en moeten worden vergeleken met de tekst in de brontaal, welke als enige rechtsgeldig is.

Contact

Contactpersoon voor de pers van AXON:
Michael Matis
AXON Neuroscience
+421 902 161 362
media@axon-neuroscience.eu

Check out our twitter: @NewsNovumpr