17:04 uur 09-02-2023

Wikifarmer democratiseert de landbouwhandel. Eenvoudig gezegd, stelt het boeren in staat om rechtstreeks te verkopen aan bedrijven tegen hogere marges en onderwijst hen over moderne landbouwtechnieken.

  • Wikifarmer heeft een late seed-ronde van €5M opgehaald, geleid door een Europees topbedrijf Point 9
  • De missie van Wikifarmer is om de landbouw te democratiseren door de toonaangevende B2B-marktplaats voor landbouwproducten in Europa te creëren en de belangrijkste bron van vrije landbouwkennis te worden
  • Dankzij de fondsenwerving kan de startup nieuw talent aannemen, uitbreiden in Europa, zijn kennisbibliotheek uitbreiden en innovatieve productfuncties lanceren

ATHENE, Griekenland–(BUSINESS WIRE)– Wikifarmer, de rechtstreekse marktplaats voor landbouwproducten van boer tot bedrijf – die met recht de “Wikipedia van de landbouw” wordt genoemd – heeft 5 miljoen euro bijeengebracht in een late seed-ronde, geleid door Point Nine.

Dit persbericht bevat multimedia. Bekijk hier het volledige persbericht: https://www.businesswire.com/news/home/20230208005810/nl/

Ilias Sousis and Petros Sagkos, founders of Wikifarmer (Photo: Business Wire)

Ilias Sousis and Petros Sagkos, founders of Wikifarmer (Photo: Business Wire)

De in Athene gevestigde startup zal de financiering gebruiken voor pan-Europese uitbreiding en om zijn kennisbibliotheek te verrijken. Het zal zijn platform verder verbeteren om transacties volledig end-to-end te digitaliseren en innovatieve financiële en logistieke oplossingen te bieden aan zowel kopers als verkopers.

Als geheel is Wikifarmer een ecosysteem dat boeren van begin tot eind ondersteunt. Het stelt hen in staat te leren, te verkopen en hun bedrijfsleven te vergemakkelijken.

Aan de aanbodzijde krijgen de landbouwers de waarde die zij verdienen: zij produceren efficiënter, verkopen direct en genieten een stijging van hun winstgevendheid tot 300%. Een hogere rentabiliteit voor de landbouwers betekent een grotere capaciteit voor investeringen in de productie, meer werkgelegenheid en meer duurzaamheid.

Aan de vraagzijde fungeert Wikifarmer als inkoopassistent voor B2B-kopers, zoals groothandelaren, grotere hotels, restaurantketens, kleine en middelgrote detailhandelaren of voedselverwerkende bedrijven. Het biedt probleemloze inkoop van landbouwproducten, helpt partijen om efficiënt online te onderhandelen over prijzen, biedt logistieke ondersteuning, zorgt voor veiligheid en transactietransparantie en faciliteert 60 – 90 dagen krediet.

Wat is de volgende stap?

“Onze visie is om de toeleveringsketen te herstructureren, processen te digitaliseren en uiteindelijk meer waarde te genereren voor alle betrokken partijen. Onze missie is om binnen de komende twee jaar Europa’s toonaangevende B2B-handelsplatform te worden. Met deze financieringsronde kunnen we onze productontwikkeling versnellen om 360° dekking van landbouwtransacties te bieden”, legt medeoprichter en CEO van Wikifarmer, Ilias Sousis, uit.

Petros Sagos, medeoprichter en Chief Science Officer, besluit: “Bovenal hopen we dat deze financiering ons in staat stelt om onze reeds lang bestaande visie om te zetten in realiteit: de landbouw democratiseren en boeren ondersteunen bij het moderniseren van hun technieken, het verkopen van hun producten en het verdienen van de waarde die ze verdienen.”

Point 9 is een in B2B SaaS en B2B marketplace gespecialiseerd VC bedrijf met investeringen zoals Revolut, Delivery Hero, Docplanner en cargo.one en een van de hoogste “seed-to-winner” percentages in de industrie. De ronde werd aangevuld met relevante Business Angels (de oprichters van cargo.one, Nikos Moraitakis – medeoprichter en CEO van Workable, Przemyslaw Budkowski – CEO van Merxu, Cihan Aksakal – oprichter van Zenjob, Louis Pfizner – oprichter van Caya.com en Treatwell), evenals eerdere investeerders waaronder toonaangevende Griekse VC Metavallon, plus angels zoals Sophia Bendz.

“B2B marktplaatsen, die vooral analoge industrieën online brengen, zijn een kerngebied voor ons bij Point Nine. We werken al 7 jaar lang samen met één of twee nieuwe B2B-marktplaatsen, waaronder REKKI (restaurants) in 2016, Container xChange (containers) en Laserhub (metalen onderdelen) in 2017, cargo.one (luchtvracht) in 2018, MerXu (industriële producten) in 2019, Rooser (zeevruchten) in 2020, en nu Wikifarmer. De voedingsindustrie is gigantisch en biedt zijn eigen uitdagingen, maar we zijn onder de indruk van de unieke aanpak van Ilias en Peter om de industrie te digitaliseren. We zijn verheugd dat we een kleine rol kunnen spelen in hun succes op lange termijn”, zegt Louis Coppey, partner bij Point Nine.

De industrie en de context

Naast de nummer 1 werkgever[1] in de wereld genereert de agrovoedingsindustrie alleen al in Europa een totale omzet van 1,2 biljoen euro[2] en heeft een grote invloed op het dagelijks leven van iedereen op deze planeet. Toch heeft een aanzienlijk aantal landbouwers nog steeds geen toegang tot moderne landbouwpraktijken en blijft het een van de minst gedigitaliseerde sectoren. De pandemie, het uitbreken van de oorlog in Oekraïne, samen met de klimaatverandering, de voorspelde bevolkingsgroei en de schaarste aan natuurlijke hulpbronnen hebben allemaal een grote impact gehad op de toeleveringsketen en uiteindelijk op het voedsel op ons bord. De afgelopen jaren zijn uitdagend geweest voor de agrovoedingssector, waardoor de vraag naar voedselzekerheid en duurzame oplossingen is toegenomen. Wikifarmer speelt in op de behoefte aan nieuwe technologieën en ideeën die het potentieel hebben om de landbouw opnieuw vorm te geven, en dit wordt weerspiegeld in de groei van de startup.

Het product

Wikifarmer is een ecosysteem van inhoud en landbouwproducten die een eerlijkere, transparantere en duurzamere waardeketen in de voedselindustrie bevorderen. Met Wikifarmer kunnen boeren hun productie aan meerdere kopers verkopen, een betere prijs krijgen, eerlijke marktprijzen volgen en toegang krijgen tot internationale markten. De startup biedt boeren ook directe betalingen en helpt hen met logistiek en financiering, waardoor ze hun winstgevendheid op de marktplaats van Wikifarmer kunnen verhogen. Tegelijkertijd voorziet het hen van een brede verzameling landbouwpraktijken en how-to gidsen, die in 16 talen zijn vertaald en vrij toegankelijk zijn in de bibliotheek van Wikifarmer.

Op het platform kunnen boeren de bibliotheek van Wikifarmer gebruiken om hun technieken te verbeteren, om zo de kwaliteit van hun producten te verbeteren en hun efficiëntie te verhogen. Vervolgens kunnen ze hun producten uploaden op de Wikifarmer Market en rechtstreeks verkopen aan kopers uit de hele wereld.

Het verhaal achter de startup

Terugkijkend naar waar alles begon, is het oprichtersteam een metafoor voor de missie van Wikifarmer: digitalisering koppelen aan landbouwwetenschap. CEO Ilias Sousis, al 11 jaar ex-Googler, en Chief Science Officer Petros Sagos, een ervaren landbouwkundige, zijn al sinds de lagere school beste vrienden. “We zijn Wikifarmer begonnen omdat we vonden dat het anders moest”, leggen ze uit.

Vandaag nadert Wikifarmer 1 miljoen unieke bezoekers per maand. Het heeft duizenden bedrijven in staat gesteld hun kosten met 30% te verlagen, zodat boeren hun producten zonder tussenpersonen kunnen verkopen, hun potentiële klantenkring kunnen uitbreiden, afval kunnen verminderen en hun winstgevendheid kunnen verdrievoudigen. De Wikifarmer bibliotheek is de “Wikipedia van de landbouw” van de Verenigde Naties en is nu beschikbaar in 16 talen.

Over Wikifarmer

Wikifarmer is een wereldwijd platform met als missie boeren sterker te maken door hen onderwijs en directe toegang tot commerciële markten te bieden, zodat ze hun producten tegen eerlijke prijzen kunnen verkopen.

Over Point Nine

Point Nine, opgericht in 2011, is een Europees durfkapitaalbedrijf dat zich richt op B2B SaaS en B2B marktplaats start-ups in Europa en Noord-Amerika. Het bedrijf investeert in meer dan 150 bedrijven in meer dan 30 landen, waaronder Algolia, Brainly, Chainalysis, Clio, Contentful, Delivery Hero, DocPlanner, Front, Loom, Mambu, Revolut en Typeform. Point Nine heeft een van de hoogste “seed-to-winner” percentages in de industrie.

Over Metavallon

Metavallon VC is gespecialiseerd in pre-seed en seed-stage financiering van ontwrichtende technologiebedrijven. Het bedrijf investeert in en werkt samen met ambitieuze ondernemers en helpt hen om transformationele bedrijven op te bouwen in verschillende stadia, regio’s en sectoren. De missie van Metavallon VC is om in een zeer vroeg stadium te investeren in bedrijven die in de voorhoede van bedrijfs- en technologische innovatie opereren.

[1] Verenigde Naties, 2017
[2] https://www.opendei.eu/agri-food-sector/

Deze bekendmaking is officieel geldend in de originele brontaal. Vertalingen zijn slechts als leeshulp bedoeld en moeten worden vergeleken met de tekst in de brontaal, die als enige rechtsgeldig is.

Contacts

Voor vragen over de media kunt u contact opnemen met mevrouw Persa Sakellaridi

persa@wikifarmer.com
+30 695 519 2779

Check out our twitter: @NewsNovumpr