20:19 uur 18-10-2022

Makersite, het AI- en dataplatform dat op grote schaal beslissingen over duurzame producten en toeleveringsketens mogelijk maakt, stelt serie A van 18 miljoen USD veilig

STUTTGART, Duitsland–(BUSINESS WIRE)– Makersite, een leider in het leveren van digitale tweelingen van toeleveringsketens voor productduurzaamheid, risico’s en kostenoptimalisatie voor ‘s werelds toonaangevende merken, kondigt de voltooiing aan van een financieringsronde van 18 miljoen USD. De Duitse startup gebruikt AI, data en apps om op grote schaal beslissingen te nemen over duurzame producten en toeleveringsketens, waardoor productiebedrijven complexe uitdagingen in de hele waardeketen kunnen oplossen. Hitachi Ventures, de wereldwijde durfkapitaaltak van Hitachi, Ltd., en Translink Capital, een in Silicon Valley gevestigd durfkapitaalfonds, leiden de investering met deelname van KOMPAS, een in de EU gevestigd durfkapitaalfonds, en seed-investeerder Planet A. De investering volgt op sterke, winstgevende omzet- en klantengroei in de afgelopen 12 maanden. De financiering zal worden gebruikt voor de voortdurende ondersteuning van zijn oplossingen voor het groeiende klantenbestand, waaronder Microsoft, Vestas en Cummins.

De manier veranderen waarop dingen worden gemaakt

100% van de koolstofuitstoot in de wereld is afkomstig van producten – de manier waarop ze zijn gemaakt, de dingen die we nodig hebben om ze te gebruiken en het einde van hun levensduur. Toch heeft minder dan 1% van alle producten duurzaamheid als ontwerpparameter. Tegelijkertijd worden bedrijven geconfronteerd met nieuwe regelgeving om hun uitstoot te rapporteren en te verminderen. Een van de grote problemen is dat 90% van de uitstoot in productiebedrijven afkomstig is van de toeleveringsketen, maar Scope 3-emissies zijn moeilijk te volgen en nog moeilijker te verminderen.

“Producten die vandaag op de markt komen, zijn vaak al jaren geleden ontworpen. De markt heeft een oplossing nodig die helpt bij het vandaag ontwerpen van de duurzame producten van morgen,” aldus Tobias Jahn, partner bij Hitachi Ventures, “Opdat ondernemingen groener worden en klaar zijn voor een duurzame economie, zijn het inzicht krijgen in de ecologische voetafdruk van het product en de impact ervan op kosten, naleving en toeleveringsketens tijdens productontwikkeling, een noodzaak. Door te zorgen voor data-inzichten tijdens productontwikkeling en in toeleveringsketens, omvat Makersite alles wat nodig is om duurzaam productontwerp te omarmen,” voegt Jahn toe.

Makersite stelt ontwikkelings- en inkoopteams in productiebedrijven in staat om betere beslissingen te nemen over wat op schaal te kopen en waar. De AI van Makersite brengt automatisch het portfolio van producten, leveranciers en productieprocessen van een bedrijf in kaart met meer dan 140 materiaal- en supply chain-databases. Vervolgens construeert het gedetailleerde, nauwkeurige digitale tweelingen van elk product en hoe ze worden gemaakt, gebruikt en verwijderd. Deze dynamische modellen met meerdere criteria en diep geïntegreerde apps zorgen voor transparantie en begrip van meerdere factoren, waaronder ecologische voetafdrukken, kosten en nalevingsrisico’s, sneller dan welke huidige benadering dan ook.

Makersite werd in 2018 opgericht door Neil D’Souza, voormalig CTO van Thinkstep, dat Sphera later overnam. Sindsdien is het het enige cloudgebaseerde platform dat gegevensaggregatie en live-applicaties combineert voor flexibel productlevenscyclusbeheer.

Investeren in de duurzame economie van de toekomst

“We hebben tientallen jaren ervaring gestoken in het oplossen van een probleem dat de productiesector tot nu toe ontgaan was. Hoe maak je in een steeds complexere omgeving sneller betere producten? Een van de antwoorden die we hebben gevonden, is om de besluitvorming te vereenvoudigen en te decentraliseren door nauwkeurige, onmiddellijke en bruikbare multi-criteria-gegevens te verstrekken over duurzaamheid, kosten en risico-implicaties van beslissingen,” aldus Neil D’Souza, oprichter van Makersite. “We zijn erg dankbaar voor de reactie van de sector en zijn tot nu toe winstgevend gegroeid, puur via mond-tot-mondreclame. Met deze investering zullen we de leverings- en go-to-market-capaciteiten vergroten om onze geavanceerde oplossing te blijven leveren aan veel meer klanten die zijn begonnen met hun transformatie naar het nieuwe normaal van duurzaam ondernemen,” stelt D’Souza.

“Veel fabrikanten worden geconfronteerd met druk van klanten en regelgeving om hun CO2-uitstoot te verminderen. Makersite is een van de weinige platforms waarmee fabrikanten op SKU-niveau kunnen inzoomen zonder het zware handmatige werk dat nodig is,” verklaart Toshiya Otani, Managing Director bij TransLink Capital.

“Het versnellen van de decarbonisatie van de gebouwde omgeving en productie is een belangrijk investeringsthema voor KOMPAS. Inzicht in de impact van een product gedurende zijn levenscyclus om duurzamere ontwerp- en inkoopkeuzes te maken, zijn van cruciaal belang om onze toeleveringsketens koolstofarm te maken,” licht Sebastian Peck, partner bij KOMPAS, toe. “Makersite stelt bedrijven in staat om bruikbare gegevens en analytische mogelijkheden tot hun beschikking te hebben om de noodzakelijke operationele veranderingen voor de creatie van duurzamere en succesvollere producten te vergemakkelijken. We zijn verheugd om betrokken te zijn bij deze financieringsronde en kijken ernaar uit om Neil en zijn team te ondersteunen bij het opschalen van het bedrijf,” besluit Peck.

“We zijn getuige van een ongekende samenvoeging van alle industrieën, met als doel onze toeleveringsketens koolstofarm en vervuilend te maken,” zegt Nick de la Forge, medeoprichter en partner bij Planet A Ventures. “De Makersite-technologie stelt bedrijven in staat om de gedetailleerde productinzichten te verkrijgen die nodig zijn om een duurzame transformatie aan te sturen. We zijn er trots op Neil en het Makersite-team verder te ondersteunen bij het leiden van deze wereldwijde ambitie met hun bekroonde software,” voegt de la Forge toe.

Ga voor meer informatie naar makersite.io.

Over Makersite

Makersite is een bekroonde software-as-a-service provider die productiebedrijven helpt bij het oplossen van complexe uitdagingen rond hun producten en toeleveringsketens. Opgericht in 2018 door CEO en oprichter Neil D’Souza, heeft het in Stuttgart gevestigde bedrijf meer dan 30 werknemers in dienst in Europa, Amerika en Azië. Hun klantenportfolio omvat bedrijven als Microsoft, Lush, Cummins en Vestas. Makersite is onder meer de leider op het gebied van supply chain-transformatie en volledige automatisering van LCA’s en Scope 3-rapportage. Alleen al in 2021 werden meer dan 8 miljoen LCA’s verwerkt via het cloudplatform.

Over HITACHI VENTURES

Hitachi Ventures is de strategische corporate venture capital-tak van Hitachi, Ltd. We investeren in innovatieve startups met strategische relevantie voor Hitachi, Ltd. die de belangrijkste technologische uitdagingen van de samenleving aanpakken op doelgebieden zoals mobiliteit, gezondheidszorg en slim leven, industrie, energie en IT. Met kantoren in München en Boston bestrijken we Europa, Israël en Noord-Amerika. We zijn op zoek naar toonaangevende startups met spannende technologieën en bedrijfsmodellen die we ondersteunen als investeerders en door middel van strategische samenwerkingen met Hitachi-bedrijfsonderdelen.

Over TransLink

Translink Capital, met hoofdkantoor in Palo Alto, Californië, is een jong durfkapitaalbedrijf dat investeert in op technologie gebaseerde startups in de consumenten-, ondernemings- en blockchain-sector. Het bedrijf, opgericht in 2006, heeft meer dan $ 1 miljard aan activa onder beheer en is ontworpen om oprichters en hun innovatieve bedrijven samen te brengen met een unieke reeks middelen en netwerken ter ondersteuning van hun traject om fundamentele bedrijven in hun sector op te bouwen. De bedrijven in het consumentenportfolio van Translink Capital omvatten of hebben omvat: Aktiia, Empowerly, Epic!. Market Kurly, Misfit (overgenomen door Fossil), Molekule, Noom, SoundHound en Within (overgenomen door Meta).

Over KOMPAS

KOMPAS is een startend durfkapitaalbedrijf dat baanbrekende innovaties financiert die de digitale transformatie en industriële automatisering in de gebouwde omgeving versnellen. KOMPAS, opgericht in oktober 2021, ondersteunt het creëren van een duurzamere economie door innovatieve technische oplossingen te ondersteunen die afval en CO2-uitstoot drastisch verminderen. KOMPAS wordt geleid door partners Sebastian Peck, Talia Rafaeli en Andreas Strasser en heeft zijn hoofdkantoor in Kopenhagen met kantoren in Amsterdam, Berlijn en Tel Aviv. Fund I ($ 160 miljoen) steunt Seed- en Series A-bedrijven in Europa, Israël en Noord-Amerika.

Over Planet A

Planet A is een investeringsfonds dat samenwerkt met Europese groene tech startups die een aanzienlijke positieve impact hebben op onze planeet en tegelijkertijd schaalbare bedrijven wereldwijd opbouwen. Onze missie is om bij te dragen aan een economie binnen de planetaire grenzen. We ondersteunen innovatie op vier belangrijke gebieden: klimaatmitigatie, afvalvermindering, besparing van hulpbronnen en bescherming van de biodiversiteit. Als eerste in de Europese VC-wereld bieden we wetenschappelijke impactbeoordelingen om onze investeringsbeslissingen te ondersteunen en oprichters in staat te stellen hun impact te beheren en te verbeteren. Een breed netwerk van ervaren oprichters en experts ondersteunt onze portfoliobedrijven. Investeringen zijn onder meer Traceless, Ineratec, C1, GoodCarbon en Makersite.

Deze bekendmaking is officieel geldend in de originele brontaal. Vertalingen zijn slechts als leeshulp bedoeld en moeten worden vergeleken met de tekst in de brontaal, die als enige rechtsgeldig is.

Contacts

Laura Nodoph

Laura.Nodoph@makersite.de
Tel.: +49 173 7117700

Perscontact Noord-Amerika
Jordyn O’Malley, Media Frenzy Global

Jordyn@mediafrenzyglobal.com
Tel.: (843) 408-1680

Check out our twitter: @NewsNovumpr