20:19 uur 12-07-2022

Nel ASA: ontvangt inkooporder voor een alkalisch elektrolysersysteem van Skovgaard Energy

 OSLO, Noorwegen–(BUSINESS WIRE)– Nel Hydrogen Electrolyser AS, een dochteronderneming van Nel ASA (Nel, OSE:NEL), heeft een aankooporder ontvangen voor een alkalisch elektrolysersysteem van Skovgaard Energy Aps in Lemvig in West-Jutland, Denemarken. Het elektrolysesysteem zal worden gebruikt voor de productie van groene ammoniak.

De groene ammoniakfabriek, die wordt gebouwd door Skovgaard Energy en hun Deense projectpartners Topsoe en Vestas, wordt ‘s werelds eerste dynamische groene ammoniakfabriek, waar hernieuwbare elektriciteit uit wind en zon rechtstreeks op de elektrolyser wordt aangesloten. Dit is een demo-installatie die zal testen hoe een ammoniakreactor kan fluctueren op basis van de input van hernieuwbare energie. Dit zal belangrijk zijn om te leren voorafgaand aan opschaling voor toekomstige grootschalige power-to-X en groene ammoniakcentrales. Het Deense partnerschap heeft financiële steun voor het project gekregen van het Deense Energy Technology Development en Demonstration Program (EUDP).

Nel ASA: Receives purchase order for an alkaline electrolyser system from Skovgaard Energy

OSLO, Norway–(BUSINESS WIRE)– Nel Hydrogen Electrolyser AS, a subsidiary of Nel ASA (Nel, OSE:NEL), has received a purchase order for an alkaline electrolyser system from Skovgaard Energy Aps in Lemvig in Western Jutland, Denmark. The electrolyser system will be used for production of green ammonia.

The green ammonia plant, to be built by Skovgaard Energy and their Danish project partners, Topsoe and Vestas, will be the world’s first dynamic green ammonia plant, where renewable electricity from wind and solar will be connected directly to the electrolyser. This is a demo plant that will test how an ammonia reactor can fluctuate operations based on renewable power input. This will be important learning prior to scaling for future large-scale power-to-X and green ammonia plants. The Danish partnership has been awarded financial support for the project by the Danish Energy Technology Development and Demonstration Program (EUDP).

“We are thrilled for this project, which will be an important milestone in the green transition as it showcases green hydrogen production into green ammonia directly from renewable sources. Skovgaard Energy is an exciting client, and we look forward to continue a fruitful relationship with the company and partners”, says Henning Langås, Senior Tender Manager of Nel Hydrogen Electrolyser.

“For this project we selected the alkaline electrolyser technology from Nel as we do not want to risk the project with unfamiliar electrolyser technology. Nel’s alkaline electrolyser is proven technology of high quality, and it will also match well with the intentions of the demonstration project of dynamic operation of the ammonia plant”, says Pat A Han, Technical Director of Skovgaard Energy. The contract has an approximate value of EUR 4m, and the system is expected to be delivered in Q3 2023.

About Nel ASA | www.nelhydrogen.com

Nel is a global, dedicated hydrogen company, delivering optimal solutions to produce, store, and distribute hydrogen from renewable energy. We serve industries, energy, and gas companies with leading hydrogen technology. Our roots date back to 1927, and since then, we have had a proud history of development and continuous improvement of hydrogen technologies. Today, our solutions cover the entire value chain: from hydrogen production technologies to hydrogen fueling stations, enabling industries to transition to green hydrogen, and providing fuel cell electric vehicles with the same fast fueling and long range as fossil-fueled vehicles – without the emissions.

Contacts

For additional information, please contact:

Kjell Christian Bjørnsen, CFO, +47 917 02 097

Wilhelm Flinder, Head of Investor Relations, +47 936 11 350

Or email info@nelhydrogen.com

Check out our twitter: @NewsNovumpr