13:18 uur 15-06-2016

Blue Planet Prizes 2016 van Asahi Glass Foundation naar Pavan Sukhdev en Markus Borner

TOKIO–(BUSINESS WIRE)– De Asahi Glass Foundation, die het 25-jarig jubileum viert van haar jaarlijkse internationale milieuaward Blue Planet Prize, kondigde aan dat de twee jaarlijkse prijzen dit jaar naar Pavan Sukhdev uit India en Markus Borner uit Zwitserland gaan. De beide winnaars krijgen een geldprijs van 50 miljoen yen.

Dit Smart News-persbericht bevat multimedia. Bekijk hier het volledige persbericht: http://www.businesswire.com/news/home/20160614006509/nl/

Pavan Sukhdev (India)Pavan Sukhdev (India)

De Asahi Glass Foundation begon met het uitreiken van de Blue Planet Prize in 1992, het jaar van de grote VN-conferentie inzake Milieu en Ontwikkeling (Earth Summit), ter ere van personen of organisaties die buitengewone bijdragen leveren aan het oplossen van milieuproblemen.

Pavan Sukhdev (India)

Pavan Sukhdev is een Goodwill-ambassadeur van het UNEP (United Nations Environment Program), één van de oprichters van het Green Indian States Trust (GIST), oprichter en CEO van GIST Advisory en een geassocieerd vennoot van Davenport College aan de Yale-universiteit. Hij werd geselecteerd voor zijn pioniersonderzoek naar economische beweegredenen en praktische meetpunten voor de omschakeling naar een compleet groene economie. Hij trok met deze omschakeling de aandacht van personen met essentiële functies bij corporaties en liet zien hoe ecosysteemdiensten voor verbeterde publieke beleidslijnen en zakelijke methoden mainstream kunnen worden. Door duurzaamheidsmeetpunten te ontwikkelen voor bedrijven op lokaal en nationaal niveau, versnelde hij de evolutie op weg naar een compleet groene economie.

Markus Borner (Zwitserland)

Markus Borner is professor aan de Universiteit van Glasgow en voormalig directeur van het Afrikaprogramma van de Zoölogische Vereniging Frankfurt. Hij ontvangt zijn Blue Planet Prize ter ere van vier decennia leiderschap in behoud- en beheerinitiatieven ter bescherming van wilde dieren en ecosystemen in beschermde gebieden in Afrika. Hij was één van de eerste die inzag dat de bescherming van individuele diersoorten uitgebreide bescherming van complete ecosystemen vereist, inclusief de toewijding van mensen bij het redden van hun lokale ecosystemen. Hij trok wereldwijd aandacht voor het feit dat wildernis, biodiversiteit en schoonheid essentieel zijn voor het behoud en de gezondheid van onze planeet.

De prijsuitreiking vindt op 16 november plaats in het Palace Hotel Tokyo in Tokio. De ontvangers van de prijs geven de volgende dag speciale lezingen aan de Universiteit van de Verenigde Naties in Tokio.

De prijswinnaars werden geselecteerd door leden van de raad van bestuur en raadsleden van de Asahi Glass Foundation, waarvan Kazuhiko Ishimura de voorzitter is.

Foto’s van de winnaars zijn te vinden op www.af-info.or.jp/en. Bezoek voor meer informatie over de Blue Planet Prize www.af-info.or.jp/en/blueplanet/about.html.

Over de Asahi Glass Foundation

De Asahi Glass Foundation wil een bijdrage leveren aan de creatie van een maatschappij die de echte rijkdom van de menselijke beschaving kan overdragen, door het ondersteunen van geavanceerd onderzoek op de gebieden wetenschap en technologie en door het waarderen van inspanningen voor het oplossen van milieuproblemen die wereldwijde oplossingen vereisen. De Asahi Glass Foundation werd in 1933 opgericht als de Asahi Foundation for Chemical Industry Promotion, ter ere van het 25-jarig jubileum van AGC Asahi Glass. In het grootste gedeelte van de eerste halve eeuw richtte de stichting zich primair op het mogelijk maken van onderzoek op het gebied van toegepaste chemie. In 1990 breidde de stichting de omvang van de activiteiten uit, riep diens waarderingsprogramma in het leven en veranderde de naam in Asahi Glass Foundation. Vandaag de dag behoren toelage- en waarderingsprogramma’s tot de hoofdactiviteiten. www.af-info.or.jp/en

Onderscheidingen Blue Planet Prize

1992

Dr. Syukuro Manabe (VS)

International Institute for Environment and

Development (VK)

2005

Professor Sir Nicholas

Shackleton (VK)

Dr. Gordon Hisashi Sato (VS)

1993

Dr. Charles D. Keeling (VS)

IUCN – Internationale Unie voor Natuurbescherming

(hoofdkantoor in Zwitserland)

2006

Dr. Akira Miyawaki (Japan)

Dr. Emil Salim (Indonesië)

1994

Professor dr. Eugen Seibold (Duitsland)

Dhr. Lester R. Brown (VS)

2007

Professor Joseph L. Sax (VS)

Dr. Amory B. Lovins (VS)

1995

Dr. Bert Bolin (Zweden)

Dhr. Maurice F. Strong (Canada)

2008

Dr. Claude Lorius (Frankrijk)

Professor José Goldemberg (Brazilië)

1996

Dr. Wallace S. Broecker (VS)

De M.S. Swaminathan Research Foundation

(India)

2009

Professor Hirofumi Uzawa (Japan)

Lord Nicholas Stern van

Brentford (VK)

1997

Dr. James E. Lovelock (VK)

Conservation International (hoofdkwartier in

de VS)

2010

Dr. James Hansen (VS)

Dr. Robert Watson (VK)

1998

Professor Michail I. Budyko (Rusland)

Dhr. David R. Brower (USA)

2011

Dr. Jane Lubchenco (VS)

Barefoot College (India)

1999

Dr. Paul R. Ehrlich (VS)

Professor Qu Geping (China)

2012

Professor William E. Rees

(Canada) en dr. Mathis

Wackernagel (Zwitserland)

Dr. Thomas E. Lovejoy (VS)

2000

Dr. Theo Colborn (VS)

Dr. Karl-Henrik Robèrt (Zweden)

2013

Dr. Taroh Matsuno (Japan)

Professor Daniel Sperling (VS)

2001

Lord (Robert) May van Oxford

(Australia)

Dr. Norman Myers (VK)

2014

Prof. Herman Daly (VS)

Prof. Daniel H. Janzen (VS)

en het Instituto Nacional de Biodiversidad van Costa Rica

(Costa Rica)

2002

Dr. Harold A. Mooney (VS)

Professor J. Gustave Speth (VS)

2015

Professor Sir Partha Dasgupta

FBA FRS (VK)

Professor Jeffrey D. Sachs (VS)

2003

Dr. Gene E. Likens (VS) en

Dr. F. Herbert Bormann (VS)

Dr. Vo Quy (Vietnam)

2016

Dhr. Pavan Sukhdev (India)

Prof. Markus Borner (Zwitserland)

2004

Dr. Susan Solomon (VS)

Dr. Gro Harlem Brundtland (Noorwegen)

Deze bekendmaking is officieel geldend in de originele brontaal. Vertalingen zijn slechts als leeshulp bedoeld en moeten worden vergeleken met de tekst in de brontaal, welke als enige rechtsgeldig is.

Contacts

Voor meer informatie
Asahi Glass Foundation
Tetsuro Yasuda, +81-3-5275-0620
Secretaris-generaal, Directeur, Onderscheiding “Blue Planet Prize”
post@af-info.or.jp
Fax +81-3-5275-0871
www.af-info.or.jp/en

Check out our twitter: @NewsNovumpr