09:35 uur 26-01-2016

GAF kondigt de overname van Icopal aan

PARSIPPANY, N.J.–(BUSINESS WIRE)– GAF, de grootste dakbedekkingsfabrikant van Noord-Amerika, heeft vandaag aangekondigd dat het een definitieve overeenkomst heeft gesloten om Icopal (het ‘Bedrijf’), een toonaangevende pan-Europese fabrikant van dakbedekking en andere waterdichte producten, over te nemen van Investcorp Ltd voor ongeveer € 1 miljard. De transactie, die voortbouwt op GAF’s marktleidende producten door een portfolio met hoogwaardige merken toe te voegen in Europa en de Verenigde Staten, zal ‘s werelds meest vooraanstaande dakbedekkingsbedrijf creëren. De overname zal naar verwachting worden afgesloten in het tweede kwartaal van 2016.

Icopal, dat werd opgericht in 1876 en het hoofdkantoor heeft in Herlev, Denemarken, is in Europa algemeen erkend als de leider in gemodificeerde bitumenmembranen en heeft een belangrijke en groeiende aanwezigheid in eenlaagse en vloeibare dakbedekkingsproducten. Het bedrijf levert ook producten en oplossingen voor de markten residentiële dakbedekking, bouwmembranen, ondergrondse weersbestendigheid en civiele techniek. Icopal exploiteert 36 ultramoderne productiefaciliteiten, telt ongeveer 3500 werknemers wereldwijd en heeft een jaarlijkse omzet van ongeveer € 1 miljard (US $ 1,1 miljard). De activiteiten en verkoop van Icopal zijn momenteel geconcentreerd in een aantal van Europa’s grootste economische regio’s, waaronder Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Scandinavië. De diverse merken van het bedrijf – inclusief Icopal, Siplast, Vedag, Wolfin en Villas – zijn allemaal leiders in hun respectievelijke markten. In de Verenigde Staten hebben de activiteiten van het merk Siplast van Icopal een leidende positie bereikt in het hoogwaardige segment voor bitumenmembranen van de commerciële dakbedekkingsmarkt. Siplast zal blijven opereren als onafhankelijke fabrikant van premium dakbedekking met een nadruk op hoogwaardige frontlinie service.

Deze overname betekent een belangrijke mijlpaal in de geschiedenis van GAF en weerspiegelt de aanhoudende aanzienlijke investeringen in haar commerciële activiteiten. Deze transactie zal het gecombineerde bedrijf in staat stellen om de beste praktijken en technologieën aan beide zijden van de Atlantische Oceaan te benutten en GAF voorzien van nieuwe markten voor zowel het bestaande als het complementaire productaanbod. GAF blijft ongeëvenaarde klantenservice bieden, met een focus op het leveren van innovatieve oplossingen aan haar klanten op wereldwijde basis. Het gecombineerde bedrijf zal bijna $ 4 miljard aan omzet hebben in meer dan 80 landen en 6500 werknemers tellen.

Bovendien heeft Building Materials Corporation of America (‘BMCA’), de moederonderneming van GAF, vandaag bekendgemaakt dat het zal worden omgedoopt in Standard Industries Inc. Teruggrijpend op de oprichting van GAF als de Standard Paint Company in 1886, is Standard Industries een wereldwijd gediversifieerde industriële holding. Na de recente overnames van Specialty Granules Inc., een toonaangevende binnenlandse fabrikant van aggregaten, en Quest Construction Products, de grootste leverancier van met vloeistof aangebrachte daksystemen en dakcoatingproducten in Noord-Amerika, evenals de vandaag aangekondige overname van Icopal, weerspiegelt de nieuwe naam, Standard Industries, de uitgebreide merken en het gegroeide productaanbod en wereldwijde bereik van het bedrijf.

“We zijn er trots op om Icopal en GAF te combineren. Het zijn al meer dan 100 jaar twee leiders in hun respectievelijke markten die een cultuur van meritocratie, kwaliteit en klantenservice delen, en een gepassioneerde focus op het ontwikkelen van hun mensen,” aldus David Millstone en David Winter, co-Chief Executive Officers of Standard Industries en Chief Investment Officers van 40 North Management, een niet-beursgenoteerde gelieerde investeringsmaatschappij. “We kijken ernaar uit om gebruik te maken van onze meest innovatieve ideeën ten gunste van onze klanten. De verbeterde omvang en financiële kracht van ons gecombineerde bedrijf positioneert ons om de leider te zijn in de dakbedekkingsindustrie aan beide zijden van de Atlantische Oceaan en daarbuiten. Dit is een transformerende eerste stap voor onze onderneming in haar visie om een toonaangevende wereldwijde industriële fabrikant te zijn.”

“We hebben een enorme respect voor Icopal’s getalenteerde managementteam, en we heten alle medewerkers van Icopal welkom bij de GAF-familie,” sprak Bob Tafaro, President en Chief Executive Officer van GAF. “Het is een gevestigde Europese marktleider met een sterk productaanbod en een welverdiende reputatie voor de uitstekende kwaliteit van haar producten, activiteiten en mensen. We worden ook aangemoedigd door de groei van de Europese activiteiten in enkellaagse en vloeibare producten en door de strategische visie van het Icopal-team voor die activiteiten. Met haar ongeëvenaarde bereik verspreid over landen, distributeurs, aannemers en gebouweigenaren, beschikt Icopal over een unieke positie om te profiteren van de mogelijkheden die worden gecreëerd door technologische veranderingen – en GAF zal er dan zijn om haar expertise en middelen te delen.”

Moelis & Company diende als exclusief financieel adviseur voor Standard Industries, en Sullivan & Cromwell als juridisch adviseur in deze transactie.

Over GAF

GAF, opgericht in 1886, is de grootste fabrikant van dakbedekking in Noord-Amerika met circa 3000 werknemers en 29 fabrieken. De producten van het bedrijf omvatten een uitgebreid portfolio van steile en commerciële dakbedekkingssystemen die worden ondersteund door een uitgebreid landelijk netwerk van door de fabriek gecertificeerde aannemers. Ga voor meer informatie over GAF naar www.gaf.com.

Over Icopal

Icopal is een Europese marktleider op het gebied van hoogwaardige dakbedekkingsproducten en waterdichte oplossingen. Met 165 jaar ervaring in dakbedekking en weersbestendigheid exploiteert Icopal momenteel 36 productielocaties en 88 verkoopkantoren in Europa en de Verenigde Staten. Voor meer informatie kunt u terecht op www.icopal.com.

Deze bekendmaking is officieel geldend in de originele brontaal. Vertalingen zijn slechts als leeshulp bedoeld en moeten worden vergeleken met de tekst in de brontaal, welke als enige rechtsgeldig is.

Contacts

GAF
David Silverman, 973-531-2869
Manager Business Communication
dsilverman@gaf.com

Check out our twitter: @NewsNovumpr