09:35 uur 06-11-2015

Banyan Biomarkers meldt geslaagde klinische onderzoeksresultaten van een bloedtest om licht en matig niet-aangeboren hersenletsel te evalueren

SAN DIEGO (VS)–(BUSINESS WIRE)– Banyan Biomarkers, Inc., toonaangevend in het ontwikkelen van biomarkers voor niet aangeboren hersenletsel (NAH), heeft vandaag de resultaten bekendgemaakt van een klinisch onderzoek waarin gebruik werd gemaakt van een bloedtest om licht en matig NAH te evalueren. De resultaten, online gepubliceerd in het ‘Journal of Neurotrauma’, geven aan dat de twee zeer hersen-specifieke biomarkers in de bloedtest van Banyan Biomarkers, namelijk ‘ubiquitin c-terminal hydrolase-L 1’ (UCH-L1) en ‘glial fibrillary acidic protein’ (GFAP), kort na NAH in het bloed detecteerbaar zijn. In de test was het mogelijk 100% van de proefpersonen te identificeren, die vervolgens een positieve CT-scan van het hoofd ondergingen. De resultaten laten zien dat het testen met biomarkers in een vroeg stadium voor patiënten met lichte tot matige NAH, in potentie clinici kunnen voorzien van objectief bewijs nodig voor het verminderen van CT-gebruik, dat verbonden is met verhoogde kosten voor de gezondheidszorg 1 en het ontwikkelen van kanker op lange termijn. 2

Het verwachte multi-centrum observatieonderzoek omvatte 251 patiënten met lichte tot matige NAH, die naar zeven afdelingen voor spoedeisende hulp in Amerika en Europa waren overgebracht. Alle patiënten in het onderzoek ondergingen een CT-scan als onderdeel van de routinezorg, en bij hen allen werden bloedmonsters afgenomen voor biomarkeranalyse binnen zes uur na het optreden van het letsel.

“Dit onderzoek is een belangrijke stap in het ontwikkelen van een objectieve test voor de evaluatie van NAH-patiënten. Een objectieve bloedtest voor NAH heeft de potentie om de evaluatie en klinische uitkomsten te verbeteren voor miljoenen mensen die elk jaar hoofdletsel oplopen,” stelde de hoofdauteur Robert Welch MD, professor in Spoedeisende Geneeskunde aan de Wayne State University.

Volgens de verhandeling laten de resultaten zien dat binnen zes uur na het optreden van het letsel, UCH-L1 heel precies was in het identificeren van patiënten met een positieve CT-scan van het hoofd. De auteurs hebben eveneens S100B geanalyseerd, een andere potentiële op bloed gebaseerde biomarker voor NAH, en stelden vast dat S100B niet in staat was hetzelfde te presteren als UCH-L1.

“Dit onderzoek is een belangrijke mijlpaal voor Banyan Biomarkers en we zien uit naar de resultaten van ons bevestigende cruciale onderzoek van 2.000 proefpersonen, die volgend jaar zullen worden vrijgegeven,” verklaarde Jackson Streeter MD, CEO van Banyan Biomarkers.

Het onderzoek werd ondersteund door het Amerikaanse ‘Army Medical Research and Materiel Command (Legerleiding voor medisch onderzoek en materieel) en online gepubliceerd in het ‘Journal of Neurotrauma’, 15 oktober 2015. [Epub vóór de drukversie]

Over NAH

Volgens het ‘Center for Disease Control and Prevention’’ (Centrum voor ziektebeheersing en –preventie), is NAH een belangrijke oorzaak van invaliditeit en overlijden, hetgeen elk jaar meer dan 2,5 miljoen mensen in de Verenigde Staten treft. Een NAH is het gevolg van een stoot, klap of schok op resp. tegen het hoofd, dat de normale functie van de hersenen verstoort. Auto-ongelukken, valpartijen, sportblessures, en aanvallen zijn de meeste voorkomende oorzaken van NAH. 3

Op dit moment is er geen objectieve test voor artsen om de aanwezigheid en ernst van hersentrauma te detecteren en, aangezien 80-90% van de NAH’s licht tot matig zijn 4, leveren ze zelden enig bewijs op een CT-scan. 5 Het afgelopen jaar is er een 30% toename geweest in bezoeken aan afdelingen voor spoedeisende hulp vanwege het verhoogde bewustzijn van de risico’s verbonden met hersenschuddingen en daarna optredende neurologische gebreken, die het gevolg zijn van zich herhalend hersentrauma. 6

Over Banyan Biomarkers

Banyan Biomarkers, Inc. richt zich op de ontwikkeling van een eenvoudige in de praktijk uit te voeren diagnostische bloedtest die door artsen gebruikt zou kunnen worden om snel de aanwezigheid van licht en matig hersentrauma te detecteren en de medische behandeling van patiënten met hoofdletsel te verbeteren. De test van het bedrijf detecteert twee proteïnes (UCH-L1 en GFAP) in het bloed, die normaal gesproken in de hersenen aanwezig zijn en de bloedhersenbarrière na hoofdletsel overschrijden. Bezoek voor meer informatie over Banyan Biomarkers www.banyanbio.com.

Verwijzingen

1. Letselpreventie en -beheersing: Niet Aangeboren Hersenletsel. Centra voor ziektebeheersing en -preventie. Website: http://www.cdc.gov/TraumaticBrainInjury/severe.html. Toegang verkregen: 4 november 2015.

2. De verrassende gevaren van CT-scans en röntgenstralen. Website: http://www.consumerreports.org/cro/magazine/2015/01/the-surprising-dangers-of-ct-sans-and- x-rays/index.htm. Toegang verkregen: 4 november 2015.

3. Letselpreventie en -beheersing: Niet Aangeboren Hersenletsel in de Verenigde Staten. Informatieblad. Centra voor ziektebeheersing en -preventie. Website:www.cdc.gov/traumaticbraininjury/get_the_facts.html Toegang verkregen: 4 november 2015.

4. Saatman KE et al. Classificatie van niet aangeboren hersenletsel voor gerichte therapieën. J Neurotrauma. 2008;25:719-738.

5. Neurologie-beoordelingen: MRI verbetert langetermijn uitkomstvoorspelling voor patiënten met licht niet aangeboren hersenletsel. Website: http://www.neurologyreviews.com/the-publication/past-issue-sngle-view/mri-improves-long-term- outcome-prediction-for-patients-with-mild-traumatic-brain-injury/bf699d7ef93eb69f457faf0ca964e650.html. Toegang verkregen: 4 november 2015.

6. Stern RA et al. Lange termijn gevolgen van herhaalde hersentrauma: chronische traumatische encefalopathie. PM&R. 2011 Oct;3(10 Suppl 2):S460-7.

Deze bekendmaking is officieel geldend in de originele brontaal. Vertalingen zijn slechts als leeshulp bedoeld en moeten worden vergeleken met de tekst in de brontaal, welke als enige rechtsgeldig is.

Contacts

Banyan Biomarkers, Inc.
Tony Grover, 760-710-0423
Vice President Business Development
tgrover@banyanbio.com

Check out our twitter: @NewsNovumpr