14:50 uur 28-09-2015

Arthur D. Little: is de auto-industrie voorgoed aan het veranderen?

AMSTERDAM–(BUSINESS WIRE)– In de nieuwe ‘Global Automotive Mobility Study “, van de strategie en innovatie experts van adviesbureau Arthur D. Little, werpen zij een blik op drie megatrends van het autonome rijden, elektrische mobiliteit en car-sharing. Zes en vijftigduizend eindgebruikers van 10 kernmarkten van de auto-industrie werden ondervraagd. De resultaten tonen een industrie die geconfronteerd word met enorme veranderingen. Bijvoorbeeld, het enthousiasme voor het autonome rijden is redelijk beperkt. Slechts één derde van de respondenten zijn bereidt een zelfrijdende auto te gebruiken. Ook de vooruitzichten voor e-mobiliteit zijn niet positief. Hoge prijzen, beperkt aanbod en een gebrek aan oplaadpunten zijn de belangrijkste barrières. Bovendien is de bewering, dat een eigen auto bezitten niet meer van belang is onder de jonge generatie, weerlegd.

Bezorgdheid over de veiligheid van de zelfrijdende auto vertraagt adoptie.

Consumenten zijn erg sceptisch over de grootste trend in de industrie, autonoom rijden, slechts één derde zegt dat ze zouden overwegen een autonome auto te gebruiken. In Nederland is 42% van de respondenten van plan om een autonome auto te gebruiken, 30% procent heeft twijfels en slechts 28% beschouwt het als een mogelijkheid.

“OEM’s worden geconfronteerd met een enorme communicatieve uitdaging in het overtuigen van hun terughoudende klanten, ook word er op de lange termijn een significante toename van de hoeveelheid gereden passagiers kilometers verwacht”, zegt Wolf-Dieter Hoppe, Associate Director van de Automotive Practice bij Arthur D. Little. Het team is ook ingegaan op de vraag welke bedrijven de klanten uiteindelijk vertrouwen om betrouwbare autonome voertuigen in serieproductie te brengen. Hoewel de meeste van de ondervraagde autobedrijven alleen genieten van veel consumentenvertrouwen in hun thuismarkten, scoorden Google en Apple het hoogst met betrekking tot een wereldwijd bereik.

Elektrische mobiliteit moet hindernissen overwinnen

Er lijkt een wereldwijde consensus over elektrische mobiliteit. De belangrijkste obstakels zijn de nog steeds hoge prijzen (64 procent), beperkt bereik (53 procent) en een onvoldoende hoeveelheid oplaadpunten (41 procent).

Autobezit blijft het ultieme teken van de status

De studie toont aan dat de betekenis van mobiliteit in de hoofden van de consument ingrijpend verandert, in het bijzonder in de wereldwijde megasteden, waar de huidige problemen niet langer kunnen worden opgelost met klassieke concepten. Car-sharing en rijdende diensten zullen dan ook een belangrijke rol spelen in deze gebieden. Voor lange tijd was één van de belangrijkste uitgangspunten van deze ontwikkeling dat de rol van auto als statussymbool zou afnemen en het gebruik van car-sharing zou toenemen. Echter, volgens Wolf-Dieter Hoppe zal “car-sharing niet in de plaats van de eigen auto komen – het kan het beste gezien worden als een extra mobiliteits optie.”

Fragmenten uit de studie met uitgebreide getallen en grafieken zijn beschikbaar op aanvraag voor klanten en de media.

Contacts

Arthur D. Little Contact:
Sue Glanville / Cate Bonthuys
+44 7715 817589 / +44 7746 546773
sue@catalystcomms.co.uk / cate@catalystcomms.co.uk

Check out our twitter: @NewsNovumpr