09:49 uur 23-07-2015

Hoopwekkende resultaten voor de tau-vaccins van AXON in de behandeling van geavanceerde conditie van Alzheimer

WASHINGTON–(BUSINESS WIRE)– Het biotechbedrijf AXON Neuroscience heeft optimistische resultaten gepresenteerd van een Fase 1 studie voor een vaccin gericht op zieke tau-eiwitten in Alzheimerpatiënten. Niet alleen is AXON het eerste bedrijf dat met succes een Fase 1 studie heeft afgerond met een actief tau-vaccin, maar het staat ook voorop door in zijn onderzoek aan te tonen dat het vaccin een excellent veiligheidsprofiel biedt voor de actieve behandeling van Alzheimer.

Dit Smart News-persbericht bevat multimedia. Bekijk hier het volledige persbericht: http://www.businesswire.com/news/home/20150723005467/nl/

Photo taken in one of AXON Neuroscience's labs. (Photo: Business Wire)

Photo taken in one of AXON Neuroscience’s labs. (Photo: Business Wire)

FASE 1 RESULTATEN VAN HET AADVAC1 TAU-VACCIN

AXON Neuroscience is in juli 2013 gestart met een Fase 1 studie ter evaluatie van de immuuntherapie voor de zieke tau-eiwitten die neurale degeneratie bij patiënten met de ziekte van Alzheimer veroorzaken. Het vaccin is ontwikkeld in de actieve zin, namelijk om het immuunsysteem van patiënten te stimuleren en deze zieke eiwitten aan te vallen en de voortgang van de ziekte van Alzheimer te stoppen. De Fase I studie had als voornaamste doel de veiligheid en tolerantiegraad te onderzoeken van dit middel. Aan de studie die in maart van dit jaar met succes werd afgerond, namen 30 Alzheimerpatiënten deel op vier verschillende locaties in Oostenrijk.

Volgens Professor Reinhold Schmidt, coördinerend onderzoeker en professor aan de Medische Universiteit in Graz, die de resultaten presenteerde tijdens de Alzheimer’s Association International Conference 2015 (AAIC), in Washington D.C., is het vaccin veilig en wordt het goed getolereerd ten aanzien van alle studieparameters. Bovendien had het vaccin bij een ruime meerderheid van de deelnemers een solide immuunrespons, en bleef het gemiddelde cognitieniveau van de patiënten 6 maanden lang stabiel. Deze veelbelovende resultaten doen de verwachtingen hoog oplopen voor de aanstaande Fase 2 studie.

TAU IS DRIJVENDE KRACHT IN DE BESTRIJDING VAN DE ZIEKTE VAN ALZHEIMER

De onderzoekers bij AXON Neuroscience werken al ruim 25 jaar intensief aan de tau-hypothese. Zij hebben in deze jaren aan de hand van verschillende experimenten bewezen dat tau de drijvende kracht is om de ziekte van Alzheimer tegen te gaan. Dit werd onlangs ook bevestigd door onderzoekers van de Mayo Clinic, VS, die bij hun onderzoek van ruim 3.600 hersenen post-mortem tot de conclusie zijn gekomen dat de disfunctionele progressie van de tau-eiwitten de oorzaak is van de cognitieve afzwakking en het geheugenverlies van de ziekte van Alzheimer.

TOEKOMSTIGE ONTWIKKELING VAN HET AADVAC1-VACCIN

De optimistische resultaten vormden de aanleiding tot de verdere ontwikkeling van het klinische vaccinprogramma en daarom start AXON Neuroscience dit jaar zijn Fase II studie. De primaire doelstelling is deze positieve resultaten te bevestigen door de veiligheid en immunogeniciteit te onderzoeken bij een groter aantal patiënten met matige ziekte van Alzheimer. Een tweede doel is het evalueren van het effect van het AADvac1-vaccin bij het vertragen of stoppen van de cognitieve afzwakking in patiënten gedurende een periode van ruim 24 maanden.

“Na het constateren van deze solide respons en gestabiliseerde cognitie in Fase 1, verwachten wij een zelfde effect in de Fase II studie”, zei Prof. Michal Novak, CSO van AXON.

MISSIE VAN AXON NEUROSCIENCE

AXON Neuroscience is een biotechbedrijf voor de klinische fase van de ontwikkeling van ziektemodificerende immunotherapieën voor de ziekte van Alzheimer en andere eiwitgerelateerde ziekten.

“Door het stapsgewijze valideren van de klinische ontwikkelingsweg, geloven wij dat ons vaccin begin 2020 op de markt kan worden gebracht, waar miljoenen patiënten wereldwijd baat bij zullen hebben,” aldus Roman Sivak, CEO van AXON. Hij voegde hieraan toe, “wij zijn ons niet alleen bewust van de grote onvervulde behoefte van patiënten die aan de ziekte van Alzheimer lijden, maar meer nog van de naaste familieleden die hierdoor worden getroffen, en dan nog de grote financiële belasting voor de naties. Daarom is het onze plicht om 30 jaar van uitmuntende wetenschap om te zetten in een geslaagde behandeling.”

Meer wetenschappelijke informatie:

http://newsnetwork.mayoclinic.org/discussion/mayo-clinic-study-of-thousands-of-brains-reveals-tau-as-driver-of-alzheimers-disease/

http://www.axon-neuroscience.eu/docs/axon-tau-blue-revolution.pdf

http://www.alzres.com/content/6/4/44

http://www.alzres.com/content/6/4/45

Meer informatie over het bedrijf:

http://www.axon-neuroscience.eu/docs/axon-neuroscience.pdf

http://www.axon-neuroscience.eu/docs/axon_logo.zip

ENDIT

Deze bekendmaking is officieel geldend in de originele brontaal. Vertalingen zijn slechts als leeshulp bedoeld en moeten worden vergeleken met de tekst in de brontaal, welke als enige rechtsgeldig is.

Contacts

AXON Neuroscience
Michael Matis
+421 902 161 362
media@axon-neuroscience.eu

Check out our twitter: @NewsNovumpr