09:36 uur 20-09-2018

Rechtbank in Rotterdam (Nederland) aanvaardt jurisdictie in effectenfraudezaken tegen Petrobras

Eindhoven, Nederland (BUSINESS WIRE)– Op 23 januari 2017 is de Stichting Petrobras Compensation Foundation (de “Foundation”) een internationale collectieve actie gestart voor beleggers in Petrobras die Petrobras-effecten buiten de Verenigde Staten hebben gekocht en schade hebben geleden als gevolg van fraude die aan het licht is gekomen door het onderzoek “Lavo Jato” of “Operation Car Wash” bij het Braziliaanse petrochemische bedrijf dat ooit het vijfde grootste bedrijf in de wereld was.

Petrobras heeft een aanzienlijk deel van haar activa gestructureerd via Nederland en één van de entiteiten die Petrobras Securities uitgeven (Petrobras Global Finance B.V.) is gevestigd in Rotterdam, Nederland. Bovendien profiteert Petrobras van het Nederlandse belastingklimaat en de Nederlandse investeringsbeschermingsverdragen.

District Court in Rotterdam (Netherlands), Accepts Jurisdiction in Securities Fraud Litigation against Petrobras

Eindhoven, The Netherlands–(BUSINESS WIRE)– On January 23, 2017, Stichting Petrobras Compensation Foundation (the “Foundation”) initiated an international collective action for Petrobras investors who purchased Petrobras securities outside of the United States and have suffered damages as a consequence of fraud that was uncovered by the “Lavo Jato” or “Operation Car Wash” investigations at the Brazilian petrochemical company that was once the 5th largest company in the world.

Petrobras has structured a significant part of its assets through the Netherlands and one of the entities issuing Petrobras securities (Petrobras Global Finance B.V.) is based in Rotterdam, the Netherlands. Moreover Petrobras is benefiting from the Dutch tax environment and Dutch investment protection treaties. Despite its strong nexus with the Dutch jurisdiction, Petrobras strongly contested the jurisdiction of the District Court in Rotterdam. Today the District Court in Rotterdam ruled in favor of the Foundation by accepting jurisdiction. Also the Court ruled that the arbitration clause in Petrobras’ Articles cannot preclude the Foundation from bringing a claim against Petrobras.

Earlier this year, Petrobras announced a US $3 billion settlement in the US, while leaving Petrobras investors who traded in Brazil or via linked markets in Europe empty-handed. The Dutch court accepting jurisdiction is a significant step forward in the Foundation’s pursuit of damages for the benefit of Petrobras investors.

The Foundation leading the litigation, has significant support from Institutional Investors from around the world including investors in the US, UK, Brazil, Netherlands, France, Germany, Spain, Italy, Nordic countries, South Korea, Japan and others. Individual institutional investor losses range in the millions, tens of millions and in some instances close to 100 million Euros.

 

More information about the litigation can be found at www.pbcompensation.com. SPCF appointed International Securities Associations & Foundations Management Company (ISAF) to coordinate all administration with investors, including funding of all litigation costs so investors can participate on a contingency only basis with no upfront cost. More information about ISAF can be found at www.isafmanagement.com

Claims Analysis and Processing. Battea Class Action Services, LLC, an international leader class action securities claims filing, has been retained to collect client data and process and validate investor losses. More information about Battea can be found at www.battea.com

Stichting Petrobras Compensation Foundation – P.O. Box 8808 – 5605 LV Eindhoven – The Netherlands

Contacts

MEDIA GENERAL & INVESTOR CONTACT:
ISAF Management
Adam Foulke, afoulke@isafmanagement.com
Phone: +1 (203) 252-3378
or
MEDIA LEGAL CONTACT:
Lemstra Van der Korst N.V.
Flip Wijers, f.wijers@lvdk.com / Martijn van Dam, m.vandam@lvdk.com / Jurjen Lemstra, j.lemstra@lvdk.com
Phone: +31 (20) 2050567

 

Deze bekendmaking is officieel geldend in de originele brontaal. Vertalingen zijn slechts als leeshulp bedoeld en moeten worden vergeleken met de tekst in de brontaal, die als enige rechtsgeldig is.